Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
Pół szklanki płatków(najlepiej zmielonych, ale ja tego nie zrobiłam);
2/3 szklanki oliwy;
Około ½ szklanki wody;
Wybrane warzywa(u mnie kalafior, brokuł, fasolka, cukinia);
Pół ząbka czosnku;
Koperek;
Curry,
Zioła, zioła, zioła
SOS:
Szklanka mleka roślinnego;
Pół szklanki mąki kukurydzianej.
Składniki do ciasta wyrabiamy. Jeśli jest za gęste– dodajemy wody, jeśli za rzadkie – mąki. Nie ma tu zbyt wiele składników, żeby można było coś przedawkować:).Wałkujemy i wykładamy na blaszkę do tarty, dociskając brzegi. Wkładamy do lodówki.
Warzywa mrożone wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i lekko podgrzewamy. Dodajemy zioła porwane, koperek i curry.
Przygotowujemy sos. Połowę mleka zagotowujemy. W drugiej rozrabiamy mąkę kukurydzianą. Wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy, by nie było grudek. Wciskamy pół ząbka czosnku.
Tartę polewamy 3 łyżkami sosu, wykładamy warzywa i zalewamy resztą sosu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Ponieważ tarta piekła się na jednej blaszce dla nas i Antka, więc oddzieliłam jego część, a naszą doprawiłam solą, pieprzem i większą ilością pieprzu, oraz dołożyłam pieczarki.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep