10 porcji 12 miesięcy+

11749833_1010778402289077_1617748464_n

Tarta kokosowa to piękne, smaczne i efektowne danie na przyjęcie np. urodziny.
Odkąd poznałam prosty przepis na spód do tarty (pozdrawiam Agatko), mam w głowie tysiąc pomysłów na wykorzystanie go zarówno na słodko jak i wytrawnie. Spodziewajcie się więc wielu tart w moim wykonaniu:))

Składniki:

spód

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej;
  • 1 łyżka oliwy;
  • 1/4 szklanki wody;
  • 1/2 kostki zimnego masła pokrojonego w kostkę (=125g, ale nie osełka!)

krem:

  • puszka mocno schłodzonego mleka kokosowego (400ml) – takie, które już w sklepie ma stałą konsystencję (nie słychać chłupotania wody:) );
  • 150g schłodzonego serka mascarpone;
  • 10 suszonych moreli (niesiarkowane!, np. w są w Rosmannie);
  • owoce (najlepiej lekko kwaśne), u mnie:
  • 1 szklanka borówek;
  • 1 nektarynka – obrana i pokrojona w małą kostkę;
  • 5-6 listków mięty.

SPÓD:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, aż do momentu gdy ciasto będzie elastyczne, jednolite i gładkie. Formujemy kulę, obwijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut (im dłużej tym lepiej, będzie smaczniejsza).

Piekarnik nastawiamy na 180'C z termoobiegiem. Schłodzone ciasto rozkładamy w naczyniu do tarty ( mnie średnica ok 25 cm), tak by było przyklejone do niego także po bokach naczynia. Nakłuwamy widelcem ciasto w wielu miejscach i wsuwamy do piekarnika. Pieczemy przez ok 20 minut, następnie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia.

KREM:

Morele drobno siekamy, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum pół godziny. Następnie odsączamy z nadmiaru wody, blendujemy w wysokim blenderze na w miarę gładki krem. (Dodaj odrobinę wody, jeśli konsystencja jest bardzoooo gęsta i ciężko je blendować).

Otwieramy puszkę z mlekiem, wyjmujemy delikatnie TYLKO stałą, twardą jego część, reszta jest nam zbędna, zawsze wylewam wodę. Miksujemy na wysokich obrotach twarde mleko kokosowe ok. 1 minuty, aż zrobi się kremowe jak śmietana. Dodajemy mascaropne i krem z moreli, dalek chwilę miksujemy, tak by wszystkie składniki połączyły się.
Rozprowadzamy krem na zimnym spodzie tarty, wygładzamy nożem i układamy owoce, lekko je dociskając.

Posypujemy tartę posiekanymi listkami mięty, wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a potem zajadamy:)

 

11798240_1010778428955741_11780030_n   11791755_1010778298955754_624491531_n 11791771_1010778275622423_1997109084_n

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep