4 porcje 6 miesięcy+

Nie znam szybszego obiadu, nawet naleśniki dłużej się robią 😉 Gdy nie masz pomysłu, a brzuszki już burczą – polecamy ten szybki i prosty przepis na pierożki z manną i bananem. Wychodzą bardzo delikatne i miękkie, możesz je podać już po 6 m.

Składniki:

  • 400 g serka homogenizowanego naturalnego (np. taki poznański klik),
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka surowej kaszki manny,
  • 1 mały banan lub 1/2 dużego,
  • opcjonalnie: klika truskawek,
  • olej lniany/ roztopione masełko i miód (po 12 m) do polania.

W dużej misce połącz: jajka, serki, rozgniecionego na papkę banana, dodaj kaszkę, całość porządnie wymieszaj. W dużym, szerokim garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć, nabieraj na łyżeczkę do herbaty, porcję ciasta i kładź na wrzątek. Gdy wykorzystasz całe ciasto, a kluski zaczną się unosić, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia, co jakiś czas, delikatnie mieszając, około 5 minut. Wyjmij delikatnie łyżką cedzakową, przełóż na talerze, polej olejem i miodem (dzieciom po 12 m) i zajadaj ze smakiem:)

Miseczka silikonowa z przyssawką ze zdjęcia od Doidy,
recenzowałyśmy ją TUTAJ,
a kupić możecie razem z kubeczkiem Doidy Cup i naszymi książkami TUTAJ.