4 porcje 9 miesięcy+
Ten przepis jest szybki i prosty. Uwielbiamy takie małe kąski z kurczaka na upalny obiad. Do dzieła!
Składniki
- 500g piersi z kurczaka;marynata:
- po 1/2 łyżeczk suszonego: tymianku, bazylii, oregano;
- po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, curry, soku z cytryny;
- szczypta kuminu;
- 2 łyżeczki oleju;
- 1 jajkopanierka:
- 3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej;
- 4 łyzki amarantusa ekspandowanego.
Kurczaka pokrój na kawałki wielkości kciuka albo połowy kciuka:) Składniki marynaty połącz w dużej misce, wymieszaj, wrzuć do niej kawałki kurczaka. Piekarnik nastaw na 200’C z grzaniem góra dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij z marynaty kurczaka i obtaczaj go w mące z amarantusem, a następnie układaj na blaszce. Polej mięso 2-3 łyżkami oleju rzepakowego. Piecz na środkowym poziomie piekarnika 10 minut, a następnie za pomocą łopatki przewróć kąski na drugą stronę i piecz jeszcze 5 minut.
Podawaj z surówką, keczupem, sosem czosnkowym czy jogurtem:) Smacznego!
ps marynatę możecie komponować wg własnych upodobań.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
niestety wyschly na wior 🙁
Można dać inną mąkę niż kukurydzianą? Bo akurat nie mam na stanie 🙂
Tak.
Witam,
robiłam dziś nuggetsy, natomiast panierka po wyciągnięciu jakby opruszona mąką, mimo, że trzymałam specjalnie nieco dłużej.
Czy u Was też tak było, a na zdj. tego nie widać?
A przełożyłaś na drugą str podczas pieczenia? Może za mało oleju dałaś.
A czy da się czymś zastąpić amarantus ?
Zeby były bezglutenowe? Samą mąkę, albo zmielone płatki kukurydziane.
Cześć:) Chciałam zapytać czy można zastąpić pierś z kurczaka piersią z indyka? Nie wyjdą te nuggetsy za suche? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam:)
Jasne, że możesz.
Wyszły przepyszne! 9-cio miesięczny synek zjadł prawie dwa nuggetsy, a dietę rozszerzamy dopiero od miesiąca:) Z Waszymi przepisami polubiłam gotowanie, za którym wcześniej wyjątkowo nie przepadałam. W końcu nie muszę zastanawiać się, co zrobić i jak to zrobić, żeby było zdrowe:) BLW jest dla naszej rodziny motywacją do zdrowego odżywiania. Jestem przekonana, że dobrze wybrałam. Syn próbuje wszystkiego, coraz mniej zrzuca, a coraz więcej je:) Jeszcze raz WIELKIE dzięki:)
Na zdrowie!:)
Czy można podać dziecku 7miesiecznemu?
My podawałysmy później.
Przepis niesprawdzony. Wyszły suche wióry które czuć mąką. Sama sobie prawie zęby połamałam . A maluszek….? Niestety musiałam go napchać wędliną bo nic innego nie miałam:(((
Przykro nam, ale czy polałaś kawałki mięsa po ułożeniu na blaszce olejem? i przewracałaś w trakcie?
A takiego wiejskiego kurczaczka jak dlugo piec?
Ale tak w całości? Zasada jest taka, ze tyle ile waży. Czyli jak waży 1,5 kg, to pieczesz 1,5 g.
Baaardzo dobre, nawet mój niejadek trochę zjadł :)) super pomysł zwłaszcza gdy kurczak zaczyna nam się nudzić 😉 ja zrobiłam w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych i amarantusa
gdzie w tym przepisie dodać jajko? do marynaty? czy moze optoczyc w jajku zamarynowane mięso a później w mące z amarantusem?
Jajko to składnik marynaty.
Chodzilo mi o nuggetsy ile piec z wiejskiego kurczaka. Taki zawsze dluzej sie robi.
czy zamiast amarantusa może być sezam??
Mniam! pewnie:)
Rewelacja ! Wyszly wspaniale ! Dalam lyzke maki jaglanej bo mi zbrakło kukurydzianej. Zajadalismy sie wszyscy a synek 9,5 miesiaca oszalal 🙂
Zaskoczył mnie pozytywnie ten przepis. Dałam mniej przypraw i nie wszystkie. Kolejnym razem spróbuję innych dla odmiany 🙂 Odpowiednią ilość oliwy ma jednak znaczenie, jakby co 😉
Super przepis!!! Po fakcie okazalo sie ze nie dodalam jajka do marynaty ale i tak wyszly super smaczne. Soczyste, miękie a panierka trzymala sie jak nalezy.
A czy mogę zamiast oleju użyć oliwy?
tak
Zawsze wychodzą super mięciutkie ; idealne 🙂 Love YOU girsl 🙂
Mi wyszły super! Są mięciutkie i bardzo pyszne! Miałam wszystkie składniki po za panierką dlatego dałam zwykłą mąkę, bułkę tartą i sezam! Polecam!
A czym zastąpić jajko w marynacie?
daj olej, albo pomiń całkiem.
Wyszly super! Otoczka z polenty i sezamu, super kruchutkie z zewnatrz i idealnie soczyste wewnatrz. Za chwile przekonamy sie czy panicz Benek podziela podjarke mamy ?
Hej dziewczyny! Czy mogę amaranrus zastąpić sezamem? Może to głupie pytanie ?♀️
możesz:)
Wyszło super ❤️
Dziękujemy:))
Witam serdecznie, cudem trafiłam na Wasze przepisy za co SERDECZNIE DZIĘKUJEMY. Do tej pory myślałam że gotowanie dziecku to jakiś kosmos. Teraz wiem że to dziecinnie proste tylko jest jeden problem. Czy Wasze dzieci też jedzą tak mało?
Gotuję swojej córci 10 miesięcy codziennie a ona jak zje Dwie łyżeczki to jest spory sukces. Tylko pierś, pierś pierś się dla niej liczy. Proszę pomóżcie, czy to jest normalne bo ja martwię się już na poważnie.
Czy dziecko w jej wieku powinno jeść co 2 godziny?
🙁
Raczej nie, skonsultuj ze specjalistą. Np logopedą.
Witam serdecznie, cudem trafiłam na Wasze przepisy za co SERDECZNIE DZIĘKUJEMY. Do tej pory myślałam że gotowanie dziecku to jakiś kosmos. Teraz wiem że to dziecinnie proste tylko jest jeden problem. Czy Wasze dzieci też jedzą tak mało?
Gotuję swojej córci 10 miesięcy codziennie a ona jak zje Dwie łyżeczki to jest spory sukces. Tylko pierś, pierś pierś się dla niej liczy. Proszę pomóżcie, czy to jest normalne bo ja martwię się już na poważnie.
Czy dziecko w jej wieku powinno jeść co 2 godziny?
🙁
powinno jeść 3-4 posiłki stałe + jakieś tam owoce i mleko nadal na żądanie.
U mnie ten przepis też się sprawdził, troszkę pozmieniałam przyprawy (pod to, co miałam ;), no i mąka zwykła pszenna, a zamiast amarantusa – płatki jaglane i bułka tarta 😉 Ważny jest olej i obracanie. Pyszotka!
A może być panierka z ciecierzycy?
jasne
Czy można podać następnego dnia?
przechowane w lodówce, tak
Przepyszne!!!!
Cześć! Korzystam z Waszyvh przepisów niemal codziennie. Czasem jednak zamieniam pojedyncze składniki w zależności co mamy w lodówce. Z tego względu chcialabym dowiedzieć się czy zamiast kurczaka moge użyć cielęciny?
Pewnie.
Witam. U nas podobnie wyszły w smaku mączne ? pisałam troszkę olejem i piekłam zgodnie z przepisem tj. 10 min A potem po przywróceniu 5 min jeszcze. W kolorze super wyszły. Pięknie wyglądały ale smak mąki. Może powinnam więcej tłuszczu polać ale nie chciałam za dużo żeby nie były za tłuste naciągnięte olejem. Może trzeba byłoby je posmarować olejem pędzelkiem po całym kawałku piersi?
Dodam, że analogiczne pieczone na patelni są wyśmienite bo niestety są smażone na tłuszczu. A tutaj jakby ta sucha panierka została stąd może wyczuwalny smak mąki.
Polałaś olejem? Może trzeba ciut więcej niż dałaś? A może spróbować na niższej temperaturze.
Tak. Olej polałam jak już były na blaszce. Wyszły mi w wyglądzie analogiczne jak na zdjęciu Pani Karoliny z 11 października 2019 gdzie widać jeszcze suche pozostałości panierki głównie mąki stąd ten przeważający smak mąki. Wyszły pięknie z wyglądu ale niestety nie smaku przez te pozostałości mąki na wierzchu mięsa. Być może jest to efekt podania zbyt małej ilości oleju natomiast wtedy kawałki mięsa mogłyby świecić olejem i byłyby za tłuste ? Spróbuje jeszcze posmarować kawałki mięsa pędzelkiem. Zobaczymy czy się lepiej zapiecze.
Hej, wyszło idealnie. Pomyliłam się i dałam paprykę wędzoną i wyszło chyba sto razy lepiej niż zwykła słodka 😀 polecam !
Wędzona papryka jest świetna- bardzo lubię.
Przebojowe są. Świetne na imprezę jako przekąska do dipów 🙂
U nas każde kinder party z tymi nuggetsami.
Wspaniałe, najlepsze jakie jadłam ☺️
U mnie też wyszły dobrze. Wiadomo, mięso z piekarnika tłuste nie będzie tylko ciutkę suchawe, ale były bardzo dobre. Wszystko jak w przepisie poza mąką, użyłam pszennej, poleżały też w marynacie 10 minut. Olejem polałam tak jak w przepisie, 6 łyżek na podwójną porcję (ponad 1kg mięsa), obracałam po 10 minutach.