
Około 20 porcje
Gdy te ciastka się pieką, zapach roznosi się po wszystkich sąsiadach. Są bardzo aromatyczne. Jak zawsze niewiele czasu zajmie Ci ich przygotowanie. Spróbuj.
Składniki:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki cukru kokosowego lub 3 łyżki syropu daktylowego
- 1,5 szklanki wiorków kokosowych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
- 6 kostek czekolady 70%
Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Miękkie masło zmiksuj na gładki krem razem z cukrem/syropem daktylowym. Dodaj jajko i miksuj dalej. Gdy składniki się połączą, dodaj mąkę, wiórki, amarantus i proszek do mieszenia. Wyrób ciasto rękoma lub minimalakserem. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta, wyrób jeszcze chwilę. Z powstałego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz je. Ułóż na blaszce w odstępach, gdyż ciasteczka urosną nieco. Piecz około 10 minut.
Ciastka po wyjęciu mogą być miękkie, jednak po wystygnięciu stwardnieją.
Jeśli nie masz amarantusa (a szkoda:)), to dodaj w tej ilości samych wiórków kokosowych lub 1/4 szklanki wiórków i 1/4 mąki.
Jeśli chcesz się dobrze przygotować do rozszerzania diety, zapraszamy Cię na 8 edycję Kursu BLW Online, ruszamy 5 października. Już dziś możesz wykupić kurs i rozpocząć lekcje w panelu kursanta oraz dołączyć do zamkniętej grupy wsparcia. Tydzień wsparcia z codziennymi spotkaniami live na fb rusza 5 października. Ten kurs to kompendium wiedzy.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Hej ☺ciasteczka wyglądają pysznie. Ale mam propozycję. Może w każdym przepisie będziecie zamieszczać alternatywę dla dzieciaków na diecie bezmlecznej i bezjajecznej ????Widzę, że w wielu komentarzach są pytania o możliwość zastąpienia mleka czy jaj. Oczywiście o ile to możliwe ????
Mleko krowie zawsze zastepujemy roślinnym, a z jajkiem czasami jest po prostu problem, ale pomyślimy.
A jajko w wielu przepisach można zamienić na zmielone siemię lniane z odrobiną ciepłej wody, o czym zresztą dziewczyny też często piszą 🙂
Ja mam problem tylko z tymi przepisami, w których trzeba ubić z białka sztywną pianę, ale te po prostu omijam. A mleko rzeczywiście roślinne albo woda. Pozdrawiam
A wiesz co, spróbuj wodę z puszki po ciecierzycy. Ubij ją. Nie śmiej sie-serio:)
idę robić 🙂
Czy zamiast mąki pszennej mogę dodać mąkę kokosową?
Wydaje mi sie, że smak będzie za mocny.
Wyglądają pysznie i muszą tak smakować – ta minka mówi wszystko 😉 Ale czy bez czekolady będą równie smaczne? Niestety mamy uczulenie :-/
Oczywiscie, że będą pyszne.
Zamiast czekolady dałam jagody goji – ciasteczka były obłędne 😉 Dziś znowu robimy 🙂
myślicie, że masło i wiórki kokosowe mogę zastąpić olejem kokosowym?
Masło tak, ale wiórki?? Niezbyt podobna konsystencja. Nie da rady:)
Chodziło mi o to, że jak zamiast masła użyję olej kokosowy, to już nie dam wiórków (jakoś za nimi nie przepadam), a i tak będzie zapach i posmak kokosowy ????
Będzie ale zmienisz konsystencję.
zrobiłam… PRZEPYSZNE!! zapach kokosu i czekolady na całej klatce schodowej było czuć. robi sie je w 10 min, super przepis.
A jakie wiórki kokosowe ? jakieś ekologiczne ? jakaś konkretna marka ?
Czytaj sklady. Lidl ma dobre.
b,dobre ale mi wyszły za suche nie wiem czy zrobiłam coś źle ?
Ciezko powiedzieć, bo obecnosć masła powinna dać odpowiedni smak.
spróbuję w najbliższym czasie jeszcze raz, przypomniało mi się że masło rozpuściłam na ogniu 🙂 coś mi mówi że to może być winowajca ….
😉
Ciasteczka przepyszne. Dziś robione drugi raz. Mam pytanko odnośnie wspomnianej tu mąki kokosowej. Ostatnio dodałam tą właśnie mąkę do placków bananowych jako zamiennik mąki pszennej i dziecko nie chciało jeść . Mi też nie bardzo smakowało. Czy są potrawy do których mąka kokosowa pasuje czy np. lepiej dodawać ją do mąki pszennej a nie stosować jako zamiennik ?
Ja łączę z jakąś-jest smaczniejsze.
Rewelacyjne! U nas już dwa razy, za każdym razem inne 🙂 Trochę zmieniłam pod moje dzieciaki (młodsze nie trawi białka mleka krowiego) i zamiast masła była margaryna (następnym razem spróbuję z olejem kokosowym). Za pierwszym razem robiłam z mąki jaglanej (kaszę mielę w najtańszym młynku do kawy), a za drugim z owsianej. Całą rodziną się zajadaliśmy 🙂 Dodałam też trochę ziaren siemienia lnianego. Cukier dałam trzcinowy. Pachniało pysznie, a smakowało jeszcze lepiej 🙂 Uwielbiam Wasz blog oraz książkę kucharską 🙂
Mam pytanie – czy mąka pszenna pełnoziarnista sprawdzi się tutaj?
Tak.
Czy moge do tych ciastek wykorzystać wiórki kokosowe, które mi zostały po zrobieniu mleka kokosowego?
Tak.
mam pytanie odnośnie amarantusa – ziarna a ekspandowany? to jest coś innego tak? 😉 eksandowany to jest taka a'la mąką? 🙂 – sory za głupie pytanie….
Nie ma glupich…:) To jak z kukurydzą. Ziarna to to, z czego robi się popcorn. A popcorn jest jak ekspandowany:)
Czy 10-mies można posłdzić syropem z agawy? Jaka polecacie czekoladę, gdzie Kupujecie? Serio dawałyście Waszym 9-mies czekoladę?
Lepszy syrop klonowy lub daktylowy, Czekolade tylko 80 lub 90 % Lindt, jeśli 9m. zje jedno ciasteczko w którym będzie „okruszek” czekoaldy nic mu nie będzie:) Ale nie ma tez co szalec z całą kostką w tym wieku.
Mam pytanko (albo kilka :P): czy zamiast amaratusa ekspandowanego, można dodać zwykły (ugotowany), czy nie da rady? Upolowałam u siebie tylko ziarenka… Miód zamiast syropu daktylowego? (Dzieć ma 15 miesięcy).
ziarna a popping to skrajnie różne składniki. Cieżko stosować je wymiennie, choćby dlatego, że mają inny smak, konsystencje i ciężar.
Lepiej trzymac w zamkniętym pojemniku czy mogą stać na wierzchu i jaj długo,? a tak to bardzo dobre wyszły :))
W zamkniętym i kilka dni. Do 4
przepis jest dla dzieci 9 plus a co z wiorkami kokosowymi? nie sa jak orzechy od roku?
Orzechy sa od roku ale w całości.
czy wiorki kokosowe sa od 9 miesiecy?
W tym wieku naszym dzieciom już podawałyśmy.
Witam?. Czy zamiast mąki pszennej można dać orkiszową ??
Jasne!
Witam ?. Czy mąka orkiszowa sprawdzi się zamiast pszennej ?
Tak
Czy amarantus mogę zastąpić kaszą jaglaną ekspandowaną?
Tak, eksperymentuj:)
Ciasteczka petarda! Zamiast jajka dałam pół banana, użyłam mąki żytniej i wyszły pyyyszne!! 😀 Następnym razem będą z czekoladą, bo tym razem nie miałam pod ręką 😉 Dzięki dziewczyny za takie przepisy?
Ciasteczka obłędne? właśnie piekłam je pierwszy raz ale co zrobiłam źle bo krusza się tak bardzo ze ciężko je zdjąć z blachy w całości? Moja miarka szklanki to 250ml a może u Was mniejsze macie?juz sama nie wiem co nie tak poszło ☹️
Ciasteczka obłędne ? właśnie pierwszy raz je piekłam i nie wiem co nie tak zrobiłam ale całe się rozwalają nim zdejmę nawet z blachy, rozsypują się na kawałki mniejsze i wieksze☹️ Może za duzo maki, wiórków? Dałam jak w przepisie ale moja miarka szklanki to 250ml a może Wy macie mniejsze? Już sama nie wiem co mam myśleć ehhh
hmm, tak nasza szklanka też ma 250ml:) trudno nam powiedzieć co mogło byc przyczyną:(
Te ciastka to petarda!!! Pyszne 🙂 zamiast cukru dałam miód, reszta bez zmian. No super są 🙂
Czy amarantus ekspandowany daje sie bez zadnej obrobki termicznej?
Tak
Wyszły pyszne:) u nas wersja z miodem zamiast cukru
Czy syrop daktylowy można zastąpić ksylitolem?
tak
Zamieniłam część wiórek na pulpę po mleku kokosowym i dodałam tyle suchych wiórków, żeby konsystencja była ciasteczkowa (pulpa jest jednak bądź co bądź bardziej wodnista niż same wióry, więc trzeba było zagęścić). Wyszło pysznie, ale mało słodko. Dla malucha super, dla naszej profilaktyki przeciwcukrzycowej też, ale mimo wszystko następnym razem dodam łyżkę miodu, przynajmniej do porcji dla dużych łasuchów. ? Świetny przepis i super pomysł, jak ktoś produkuje samodzielnie mleko kokosowe i nie lubi marnować pozostałości po nim.
Super przepis! Robiłam już nie jedne „zdrowe” ciasteczka ale ten przepis jest moim numerem jeden 🙂 wyszły przepyszne, kruche ciasteczka 🙂 warto zamknąć je w pudełku na noc, ponieważ cześć zabrałam do pudełka na spacer z córka, a cześć zostawiłam na talerzu w kuchni.. te z talerza nabrały wilgoci i już nie były tak smaczne, natomiast to co zostało w pudełku było nadal idealnie kruche. Polecam!
Bardzo nam miło.
Np to jutro wjada na podwieczorek! Dzięki za inspiracje ?
Polecamy się
Nie mam amarantusa, ale może dam płatki owsiane..?
Pewnie, próbuj.
Czy można pominąć lub zastąpić czymś amarantus ??
jagłą ekspandowana może być
Pycha:)
Bardzo smaczne. Moje lekko wilgotne w srodku, ale upieczone. Nastepnym razem lekko wydluze czas pieczenia. Ale bardzo smaczne. Madzia zjadla ze smakiem 🙂
Czy ten amarantus ma być taki strzelający w zębach? Zastanawiam się czy jakby je namoczyć przez jakiś czas w utartym maśle z jajkami to zmięknie?
Amarantus taki jest. Dałaś ekspandowany czy zwykły?
Czy zamiast amarantusa ekspandowanego można dać inne ekspandowane ziarno np. komosę ?
Tak
Dziś zrobiłam pierwszy raz. Wyszły super, córci bardzo smakowały 🙂 i jak szybko się robi 🙂 minus jest jeden – za dużo ich zjadłam ;)))
Takie minusy to nie minusy- z tego będą raczej plusy- na wadze ;P
Zapach czuć w całym domu, a dzieciaki zjedzą je chyba zanim dobrze ostygną. ?
Ciasteczka są obłędne! Nie wiem jak to się stało że dopiero dzisiaj je zrobiłam. ?