Około 20 porcje

Gdy te ciastka się pieką, zapach roznosi się po wszystkich sąsiadach. Są bardzo aromatyczne. Jak zawsze niewiele czasu zajmie Ci ich przygotowanie. Spróbuj.

Składniki:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego lub 3 łyżki syropu daktylowego
  • 1,5 szklanki wiorków kokosowych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • 6 kostek czekolady 70%

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Miękkie masło zmiksuj na gładki krem razem z cukrem/syropem daktylowym. Dodaj jajko i miksuj dalej. Gdy składniki się połączą, dodaj mąkę, wiórki, amarantus i proszek do mieszenia. Wyrób ciasto rękoma lub minimalakserem. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta, wyrób jeszcze chwilę. Z powstałego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz je. Ułóż na blaszce w odstępach, gdyż ciasteczka urosną nieco. Piecz około 10 minut.

Ciastka po wyjęciu mogą być miękkie, jednak po wystygnięciu stwardnieją.

Jeśli nie masz amarantusa (a szkoda:)), to dodaj w tej ilości samych wiórków kokosowych lub 1/4 szklanki wiórków i 1/4 mąki.

IMG_1449IMG_1452IMG_1455

Jeśli chcesz się dobrze przygotować do rozszerzania diety, zapraszamy Cię na 8 edycję Kursu BLW Online, ruszamy 5 października. Już dziś możesz wykupić kurs i rozpocząć lekcje w panelu kursanta oraz dołączyć do zamkniętej grupy wsparcia. Tydzień wsparcia z codziennymi spotkaniami live na fb rusza 5 października. Ten kurs to kompendium wiedzy.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep