8 miesięcy+

składniki

  • 250 g twarogu mielonego (jak na sernik)
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 słodkie jabłka
  • mąka kokosowa do oprószenia

Jabłka obierz ze skórki i pokrój na drobne cząstki (ćwiartki) – jak na zdjęciu.

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia.

Twaróg, masło i mąkę połącz ze sobą i wyrabiaj ciasto. Jeśli jest zbyt mokre, podsyp mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość około 2 mm i wykrawaj za pomocą szklanki kółka.  Na połowę połóż cząstkę jabłka, którą przykryj drugą połówką. Nie dociskaj. Postepuj tak z pozostałym ciastem. Ciasteczka ułóż na blaszce w lekkich odstepach od siebie (rosną). Piecz około 15 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.

Gdy ciastka ostygną, oprósz je mąką kokosową.

By urozmaicić smak ciastek, możesz dodać do ciasta ziarna z laski wanilii, a jabłka doprawić cynamonem.

*przepis pochodzi od pewnej zakochanej w swojej wnusi babci:), a jego źródło znajdziecie tutaj