1 opakowanie makaronu cannelloni;
opcjonalnie żółty ser na wierzch.

farsz:
500 g mielonego mięsa indyczego;
200 g szpinaku;
1/2 cebuli;
2 ząbki czosnku;
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
kilka kropel soku z cytryny.
1 łyżka oliwy,

sos:
500 ml przecieru pomidorowego;
1,5 szklanki bulionu/wody;
2 gałązki świeżej bazylii;
1/2 cebuli;
1 ząbek czosnku.

Przygotuj nadzienie: Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij posiekaną całą cebulę.Połowę cebuli odłóż na sos, a drugą połowę zostaw na patelni.  Dodaj mięso, paprykę,wyciśnięty przez praskę czosnek i smaż około 10 minut. Szpinak podduś w małym garnku z kilkoma kroplami soku z cytryny i odrobiną oliwy, aż się rozmrozi i przełóż do mięsa-wymieszaj.Jeśli używasz świeżego szpinaku, podduś go tylko,by zmiękł, a następnie posiekaj.

Przelej przecier wraz z bulionem/wodą do garnka i zagotuj. Dodaj zeszkloną połowę cebuli, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane listki bazylii. Wymieszaj.

Nadziewaj rurki farszem i układaj w dużym naczyniu żaroodpornym, a następnie całość zalej sosem. Wszystkie rurki muszą być nim przykryte
Piecz bez przykrycia w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez około 35 – 40 minut. Pod koniec pieczenia możesz ułożyć na wierzchu ser żółty.
Wersję dla rodziców można doprawić solą i pieprzem, oraz dodać do nadzienia 1/4 posiekanej papryczki chili.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep