Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

28 kwietnia 2014

Szybki Pankejk

Składniki: 1 jajko 3-4 łyżki mąki garść płatków owsianych 3/4 szklanki mleka migdałowego/owsianego dowolne owoce (u mnie winogrona i banany) szczypta proszku do pieczenia Jajko, mąkę, płatki, mleko, proszek połączyć i wymieszać mikserem. Ciasto powinno być bardzo gęste, smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron aż mini naleśnik zarumieni się:) Ja dziś podałam...

Składniki:

1 jajko
3-4 łyżki mąki
garść płatków owsianych
3/4 szklanki mleka migdałowego/owsianego
dowolne owoce (u mnie winogrona i banany)
szczypta proszku do pieczenia

Jajko, mąkę, płatki, mleko, proszek połączyć i wymieszać mikserem. Ciasto powinno być bardzo gęste, smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z obu stron aż mini naleśnik zarumieni się:) Ja dziś podałam z winogronami i bananem.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (21)

Patrycja Pankowska-Biernacka

Dodano opinię: 04.12.2014

Czy może być inne mleko roślinne?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.12.2014

Tak, można dodać tez odrobinę tłuszczu np. oliwę z oliwek lub masło.

gosia

Dodano opinię: 09.01.2015

W jakim wieku była córcia gdy zaczęła zajadać się smażonymi naleśnikami?:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.01.2015

Ok. 9 m. tutaj:)

Mari i

Dodano opinię: 14.03.2015

Czy mogę podać takiego pankejka siedmiomiesiecznemu synkowi?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.03.2015

Na początku rozszerzania diety unikamy smażonego. Najlepiej zacznij od warzyw i owoców, wprowadź gluten a później możesz rozszerzyć o kasze, placki,naleśniki:)

Mari i

Dodano opinię: 15.03.2015

My zaczęliśmy dosyć wcześnie i warzywa z owocami mamy za sobą, gluten od dwóch tygodni ale masz racje, jeszcze sie wstrzymamy! Szczególnie ze tu na blogu u Was tyle wspaniałych przepisów! Dziękuję:)

Anonymous

Dodano opinię: 14.04.2015

Kurczę, a ja podałam wczoraj mojemu prawie 7 miesięcznemu Synkowi pancakes manne z bananem i gruszką zrobione na patelni

Magda

Dodano opinię: 07.10.2015

Czy można użyć mąki jaglanej lub amarantusowej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2015

Amarantusowej nie bardzo, chyba że niewielką ilość jako dopełnienie do pszennej, jaglana może być, ale też wymeiszałabym z odrobiną np orkiszowej jeśli nie chcesz uzyć pszennej. Na pszennej wychodza po prostu najbardziej delikatne.

pytadło

Dodano opinię: 27.01.2016

Czy mozna dodać mleko krowie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.01.2016

Tak

Danusia

Dodano opinię: 12.09.2016

a wyjda na mące kukurydzianej albo innej bezglutenowej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.09.2016

Powinny wyjść. 

KasiaM

Dodano opinię: 26.11.2016

Płatki owsiane błyskawiczne czy zwykłe ? Czy należy je wcześniej namoczyć aby zmiękły?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.11.2016

Mogą być takie i takie. NIe trzeba namaczać.

Justyna

Dodano opinię: 30.11.2016

Czy proporcje maki/mleka w podanych składnikach sa prawidlowe? Ciasto wyszlo mi bardzo rzadkie a w przepisie jest mowa o bardzo gęstym cieście

Gosia

Dodano opinię: 16.07.2018

Tak samo. Kolejne pankejki z tej strony, które mi nie wychodzą. Chyba dam sobie spokój.

Anna

Dodano opinię: 05.11.2018

Dokładnie, ciasto jest bardzo rzadkie z tą ilością mąki

Pati

Dodano opinię: 05.05.2020

Przy 4 łyżkach mąki ciasto nie wychodzi bardzo gęste. Dodałam 5 i też nie jest gęste

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Spróbuj odczekać, żeby płatki owsiane nasiąkły i spęczniały.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek