Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

25 stycznia 2022

Szybka pizza na cieście ucieranym (bez drożdży i wyrastania)

Pizza bez zagniatania, wyrastania i drożdży? Proszę bardzo. Smakuje jak ta prawdziwa, a zrobisz ją w moment.  Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej/pszennej 1 szklanka mleka 2 małe jajka 4 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oregano 1/4 łyżeczki pieprzu opcjonalnie (dla starszych dzieci i dorosłych) 1/4 łyżeczki soli opcjonalnie...

Pizza bez zagniatania, wyrastania i drożdży? Proszę bardzo. Smakuje jak ta prawdziwa, a zrobisz ją w moment. 


Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej/pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 małe jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie (dla starszych dzieci i dorosłych) 1/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie 1 łyżka tartej mozzarelli
  • Dodatki:
  • około 100 g szynki
  • 100 g mozzarelli lub innego żółtego sera
  • 1/4 papryki
  • garść szpinaku
  • na sos: 3 – 4 łyżki passaty pomidorowej + mały ząbek czosnku

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, mozzarellę i przyprawy – zamieszaj. Wbij jajka, dodaj mleko, oliwę i zmiksuj. Blaszkę o długości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Będzie dość gęste. 

Ser, szynkę i paprykę pokrój w drobną kostkę (ser możesz zetrzeć na tarce, jeśli to mozzarella wystarczy porwać). Szpinak posiekaj. Passatę przełóż do miseczki, wciśnij do nie czosnek, zamieszaj. Sosem pomidorowym posmaruj wierzch ciasta, na to wyłóż ser i pozostałe składniki. Piecz 40 min na środkowym poziomie piekarnika. 

Możesz użyć dowolnych składników na wierzch pizzy, np. salami, ananasa, kukurydzę…

Pizza jest otagowania 12+ z względu na dodatki. Jeśli chcesz podać pizzę niemowlakowi, oczywiście nie rób tego na starcie rozszerzania diety. Starszym niemowlętom pomiń szynkę i ser żółty, możesz w to miejsce pokruszyć twaróg, dodać drobno pokrojone kawałki kurczaka. 

#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 100%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */







Nie rezygnuj z zimowych spacerów tylko dlatego, że jest zimno. Wystarczy ubrać się cieplej i zabrać ze sobą ciepły napój dla dziecka i siebie. W dobrym termosie temperatura utrzyma się i ciepła herbata z miodem rozgrzeje Was, gdy zmarzniecie. 


DOBRE BIDONY TERMICZNE


Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (26)

Katarzyna

Dodano opinię: 25.01.2022

Czy na mleku roślinnym wyjdzie ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Tak

Beata

Dodano opinię: 26.01.2022

Czy uda sie na mleku/napoju roślinnym? np owsianym? (bo akurat mam 🙂 )

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Tak

Asia

Dodano opinię: 26.01.2022

No, jestem ciekawa. Już jest w piekarniku. Niestety inne Wasze pizze nie bardzo podeszły, ciasto bardzo mdłe. Zobaczę jak ta.

Justyna

Dodano opinię: 26.01.2022

Czym można zastąpić jajka w przepisie? Z góry dziękuję za pomoc:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Kasia

Dodano opinię: 31.01.2022

Super przepis! Z pewnością wypróbuję.
Czy można zastąpić jajka np. siemieniem lnianym lub aquafabą? Alergik na pokładzie 🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2022

tak

Mamacogotuje

Dodano opinię: 31.01.2022

Super przepis!
Zrobiłam bez jajek, z dwiema łyżkami mielonego siemienia lnianego wcześniej zalanego wrzątkiem. Ciasto wymagało więcej płynu (żeby wgl dało się je wylać na blaszkę), więc dolałam odrobinę mleka roślinnego z wodą i wyszło elegancko! Synek zajadał radośnie. Sztosik 🙌

Izabela

Dodano opinię: 31.01.2022

Dziś zrobiłam z córką! To jest takie pyszne….. ❤️ Dziękuję za ten wpis

Anita

Dodano opinię: 03.02.2022

Pyszna wyszła!! Dzięki przeogromne. Nie mam cieprliwosci do tradycyjnych spodów 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Mniam mniam

Kasia

Dodano opinię: 04.02.2022

Robię dzisiaj. Tzn mąż robi. Trzymajcie kciuki.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Jak mąż robi, to plus 100 do smaku

T

Dodano opinię: 06.02.2022

Zrobilam i jest bardzo dobra. Ciężko ciasto rozciągnąć w blasze ale super pomysł. Dziękuję!

Magdalena

Dodano opinię: 17.02.2022

Dziś zrobiłam pierwszy raz ! Mam nadzieje ze mój mały będzie zadowolony 🤗🤭

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Smakowało? Wygląda przepysznie

Ewa

Dodano opinię: 17.02.2022

Dzisiaj zrobiłam i wyszła pyszna! Mega prosta i szybka do zrobienia, super pomysł na kolację! 😀 Dziękuję!

Mamacogotuje

Dodano opinię: 21.02.2022

Zrobiłam na mleku roślinnym i na siemieniu lnianym zamiast jajek. Wyszła elegancko 👌 Dziękuję za super przepis 🤗

Edyta

Dodano opinię: 12.03.2022

Robi się zobaczymy czy konsumentka zje 🙈

Agnieszka

Dodano opinię: 15.03.2022

Jeszcze sie piecze. A ja jestem bardzo ciekawa jak nam wyszła:)

Lena

Dodano opinię: 21.04.2022

Zrobiłam drugi raz, i drugi raz wyszedł mi zakalec 🙁 nie wiem czemu, mleko i jajka były w temperaturze pokojowej… Ale będę robić do skutku,bo pizza i tak jest przepyszna!!! 🙂

Katarzyna

Dodano opinię: 25.06.2022

Dziś zrobiłam, ale wyszedł zakalec, a gdybym trzymała 40 minut w piekarniku, tak jak podane jest w przepisie, to niestety wierzch by się spalił. Myślę, że warto najpierw podpiec samo ciasto, a potem położyć dodatki, bo normalnie pizza w piekarniku piecze się kilkanaście minut i nie ma potrzeby tak długiego zapiekania dodatków. Niestety też nie jest to danie szybkie w wykonaniu 😉

Marta

Dodano opinię: 04.07.2022

czy mozna zamrozic? w sensie czy po odmrozeniu bedzie dobra a nie „ciapowata”?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Nigdy nie mroziłyśmy.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek