Pizza bez zagniatania, wyrastania i drożdży? Proszę bardzo. Smakuje jak ta prawdziwa, a zrobisz ją w moment. 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej/pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 małe jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie (dla starszych dzieci i dorosłych) 1/4 łyżeczki soli
  • opcjonalnie 1 łyżka tartej mozzarelli
  • Dodatki:
  • około 100 g szynki
  • 100 g mozzarelli lub innego żółtego sera
  • 1/4 papryki
  • garść szpinaku
  • na sos: 3 – 4 łyżki passaty pomidorowej + mały ząbek czosnku

Nastaw piekarnik na 180’C z termoobiegiem. Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, mozzarellę i przyprawy – zamieszaj. Wbij jajka, dodaj mleko, oliwę i zmiksuj. Blaszkę o długości około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Będzie dość gęste. 

Ser, szynkę i paprykę pokrój w drobną kostkę (ser możesz zetrzeć na tarce, jeśli to mozzarella wystarczy porwać). Szpinak posiekaj. Passatę przełóż do miseczki, wciśnij do nie czosnek, zamieszaj. Sosem pomidorowym posmaruj wierzch ciasta, na to wyłóż ser i pozostałe składniki. Piecz 40 min na środkowym poziomie piekarnika. 

Możesz użyć dowolnych składników na wierzch pizzy, np. salami, ananasa, kukurydzę…

Pizza jest otagowania 12+ z względu na dodatki. Jeśli chcesz podać pizzę niemowlakowi, oczywiście nie rób tego na starcie rozszerzania diety. Starszym niemowlętom pomiń szynkę i ser żółty, możesz w to miejsce pokruszyć twaróg, dodać drobno pokrojone kawałki kurczaka. 

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep