około 250 g. szpinaku (u mnie świeży);
2,3 łyżki mleka kokosowego;
1/4 szklanki bulionu/wody;
1/2 cebuli;
1/2 słodkiej gruszki;
sok z cytryny;
oliwa z oliwek;
kilka listków kolendry.
Cebulkę drobno pokroić i chwilkę zeszklić na patelni. Dodać pokrojoną drobno gruszkę i jeszcze chwileczkę dusić. Wlać mleko kokosowe i dusić około 2 minuty. Szpinak (jeśli świeży)umyć i oderwać twarde łodyżki. Dodać do duszących się składników i zalać bulionem. Dusić jeszcze przez około 3 minuty wraz z listkami kolendry. Zdjąć z ognia. Dodać odrobinę soku z cytryny. Zblendować całość.
Jeśli mamy szpinak mrożony, wcześniej go podduśmy, by się rozmroził i by woda wyparowała.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Czy mogę dać mrożony? I czy wtedy wystarczy np. 450g?
Tak, rozmrozić go tylko trzeba wcześniej, np.dusząc pod przykryciem.
Czy zamiast mleka kokosowego można dać wiórki kokosowe?
Nie, bo mleko jest bazych składnikiem.
Przy drugim podejściu poszło znacznie lepiej. Podejrzewam że dlatego właśnie że tym razem nie ingerowałam w ogóle w to co Mała robi… wcześniej podawałam jej do rączki na łyżeczce (bo nie umie jeszcze sama nabierać). Teraz ubabrała wszystko ale się najadła… BLW!
Zaufanie dziecku, to najlepsza recepta!:)
Co mogę dac zamiast gruszki i kolendry?
Czy mleko kokosowe ma byc z puszki czy z kartonu jak np. mleko migdałowe?
Obojętnie
Co zamiast gruszki? Tylko tego brak.
Jabłko