około 250 g. szpinaku (u mnie świeży);
2,3 łyżki mleka kokosowego;
1/4 szklanki bulionu/wody;
1/2 cebuli;
1/2 słodkiej gruszki;
sok z cytryny;
oliwa z oliwek;
kilka listków kolendry.

Cebulkę drobno pokroić i chwilkę zeszklić na patelni. Dodać pokrojoną drobno gruszkę i jeszcze chwileczkę dusić. Wlać mleko kokosowe i dusić około 2 minuty. Szpinak (jeśli świeży)umyć i oderwać twarde łodyżki. Dodać do duszących się składników i zalać bulionem. Dusić jeszcze przez około 3 minuty wraz z listkami kolendry. Zdjąć z ognia. Dodać odrobinę soku z cytryny. Zblendować całość.
Jeśli mamy szpinak mrożony, wcześniej go podduśmy, by się rozmroził i by woda wyparowała.