4 porcje 12 miesięcy+

Szpinakowe paluchy to przepis, który powstał w przypływie nadmiaru szpinaku. Okazał się być sztosem nad sztosy, więc łapcie, bo bardzo o niego prosiliście.

Składniki:

  • Płat ciasta francuskiego*,
  • 100 g szpinaku świeżego,
  • 4 łyżki tartej mozzarelli (lub innego sera),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • szczypta pieprzu,
  • czarnuszka do posypania,
  • 1 jajko do posmarowania paluchów.

Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. 

Szpinak, ser, oliwę, czosnek i pieprz przełóż do mini malaksera i zblenduj na pastę. Ciasto francuskie podsyp mąką i rozwałkuj lekko we wszystkich kierunkach. Wyłóż na prostokąt masę szpinakową i rozsmaruj równo na całym płacie ciasta. Przekrój płat wzdłuż w połowie, a następnie wykrawaj paski około 1 cm. Każdy pasek zwiń w świderek i układaj na blaszce. 

Rozbełtaj jajko i posmaruj  nim szpinakowe paluchy. Posyp czarnuszką. Piecz 10 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.

* Ciasto francuskie z dobrym składem robi firma Auchan i Frosta. 

Jeśli zaczynacie rozszerzanie diety, nie wiesz, jak się do tego zabrać, szukasz wiedzy na temat aktualnych zaleceń, potrzebujesz informacji teroetycznych i praktycznych, mamy dla Ciebie profesjonalny

Kurs BLW Online.

Mamy dla Ciebie wyjątkową promocję kursu BLW ONLINE STANDARD. GRATIS OTRZYMUJESZ DOSTĘP DO WSZYSTKICH MATERIAŁÓW GRUPY WSPARCIA NA FACEBOOKU

Klikaj TUTAJ, by dowiedzieć się więcej.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep