
4 porcje 12 miesięcy+
Szpinakowe paluchy to przepis, który powstał w przypływie nadmiaru szpinaku. Okazał się być sztosem nad sztosy, więc łapcie, bo bardzo o niego prosiliście.
Składniki:
- Płat ciasta francuskiego*,
- 100 g szpinaku świeżego,
- 4 łyżki tartej mozzarelli (lub innego sera),
- 2 łyżki oliwy,
- 2 małe ząbki czosnku,
- szczypta pieprzu,
- czarnuszka do posypania,
- 1 jajko do posmarowania paluchów.
Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Szpinak, ser, oliwę, czosnek i pieprz przełóż do mini malaksera i zblenduj na pastę. Ciasto francuskie podsyp mąką i rozwałkuj lekko we wszystkich kierunkach. Wyłóż na prostokąt masę szpinakową i rozsmaruj równo na całym płacie ciasta. Przekrój płat wzdłuż w połowie, a następnie wykrawaj paski około 1 cm. Każdy pasek zwiń w świderek i układaj na blaszce.
Rozbełtaj jajko i posmaruj nim szpinakowe paluchy. Posyp czarnuszką. Piecz 10 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.
* Ciasto francuskie z dobrym składem robi firma Auchan i Frosta.
Sprawdź nasz bardzo wyjątkowy e-book, przemyślany i precyzyjny. W tych przepisach nie ma składników przypadkowych. Każdy z nich ma czemuś służyć – uczynić organizm dziecka mocniejszym, odporniejszym. 40 doskonałych przepisów budujących odporność.
E-book „40 dań na odporność”
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Jakie ciasto francuskie z dobrym składem polecacie? 🙂
Informacja jest we wpisie.
Wszytko mam tylko nie ciasto francuskie ?. Co by moglo być jeszcze podstawą do takiego farszu zamiast ciasta francuskiego?!
drożdżowe
Czym zastąpić czarnuszkę w dobie trudnych, wirusowych czasów ?
sezamem, amarantusem, niczym:)
Ja posypalam nasiobami chia.
Oznaczenie dania 12+, a czy dla bobasa 9+ można podać?
Rodzic decyduje. My podawałyśmy po roku.
Można tylko wtedy bez sera, pieczony ser po roku dopiero.
Pyszne!
Prosta i szybka przekąska 🙂
Wyśmienite! Mama tylko musi poćwiczyć zwijanie ? polecamy!
Zrobiłam dziś, rewelacja 🙂 namęczyłam się przy zwijaniu już mówiąc, że chyba drugi raz nie zrobię. Jednak podczas jedzenia z rodziną usłyszałam, że muszę koniecznie powtórzyć bo pyszne i poręczne 🙂
Uwielbiam wasze przepisy!
Wyszły super
Pyszne
Kolejny pyszny przepis? Dziewczyny, jesteście niezastąpione! Uwielbiamy z córką Wasze gotowanie, a niebawem dołączy do nas nowy mały człowieczek☺️ Dziękuję Wam za nieustającą inspirację?
Można czymś zastąpić szpinak? Syn nie zje :/
to szpinakowe paluchy, ciężko w szpinakowym zastąpić szpinak. Poza tym, nie wiesz, czy nie zje, skoro jeszcze nie proponowałaś mu takich.
Ja zastąpiłam rukolą 🙂 z dodatkiem pokrzywy i natki pietruszki 🙂
Ja też myślałam, że syn nie zje. Zrobiłam z myślą, że najwyżej zje mamusia 😀
No i mamusia zjadła może ze dwa, reszta syn z tatą. Mamusia tylko dmuchała i studziła, bo nie można było nadążyć, syn aż płakał, że chce jeszcze 😀 Sama byłam w szoku. Proponuj 😀
Idealne! Z dodatkiem parmezanu palce lizać. Mój dwulatek zjadł od razu trzy razy☺️ oczywiście, pomagał robić!
Zapomniałam o czarnuszce, a mimo wszystko przepis jest wyśmienity! 1,5 roczniak chciał jeszcze i jeszcze. Szkoda, że są tak mało „sztywne”, po zdjęciach błędnie wywnioskowałam, że syn będzie mógł trzymać w rączce niczym grissini. Przepis do wielokrotnej powtórki. Mąż też się przyssał, więc trzeba robić z podwójnej porcji.
U nas wyszły właśnie takie sztywne. Moze składniki były zbyt mokre…
Czy wyjdą bez sera?? Jesteśmy diecie bmk. ewentualnie czym można zastąpić ser??
Wyjdą.
Czy można użyć mrożonego szpinaku ?
niestety nie
Z ciasta drożdżowego też są ok. Dla dorosłych następnym razem chyba posolę ?
Co prawda 4-latek wzgardzil ale 15-miesieczniak zjadł 2 i kawałek ?
Mozna uzyc mrozonego szpinaku. Ja zrobilam i wyszly.
Wystarczy rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Często zamiennie korzystamy.
Mój 5-letni syn jak zobaczył masę to powiedział bleee i że nie będzie tego jeść, ale pomoże mi robić. Po upieczeniu spróbował i stwierdził, że pyszne?
To właśnie magia wspólnego gotowania #niewyganiajzkuchni A macie nasze najnowsze dziecko- „Gotuj z Alą i Antkiem”?
A jaka ma być waga tego płatu ciasta francuskiego? Różne firmy robią różne wielkości, frosta ma ma kilka małych płatów w paczce, ile użyć? Wielkość na blachę piekarnika? Pytam bo nie mam pełnego opakowania.. 😉
około 275g
Również polecam. Syn 20 miesiecy zjadl az 4.Również na ciescie drozdzowym.
Ja robiłam z mrozonego szpinaku tylko najpierw trzeba odparować nadmiar wody na patelni?
Wyszło tak ? pycha?
U nas jednak zostały wzgardzone. Nie wiem czemu. Córką ma 18 mc i do tej pory lubiła szpinak.
Czy tylko mnie ten szpinak się rozlał po blasze?
Jeśli użyłaś mrożonego, to należy go dobrze odsączyć. A dzieciom gusta kulinarne się zmieniają, czasem też to kwestia sposobu przygotowania danego produkty, gdy w jednej formie smakuje a w innej już nie.
Pycha ? nastepnym razem wiecej czosnku ?
Wyglądają extra
Super łatwe i pyszne, dzieki za przepis.
Byly robione z małym pomocnikiem -wiek 19-ście miesięcy i jedzone też ?
Pozdrawiam
PS.zostało tylko tyle na jutro ?
Kobiety Kochane! Jakie to jest pyszne! Dosiadłyśmy się z córcią 3-latką i pochłaniałyśmy jeden za drugim!
My uwielbiamy 🙂 przepis regularnie pojawia sie u nas w domu. Dzieciaki szalejA na punkcie paluchow, a mama z zadowoleniem przyglada sie jak wciagaja przeogromna dawke wartosciowych warzyw! Dla nas bomba!
Ten przepis smakuje większości.
A co to znaczy z “dobrym skladem” ciasto francuskie? Bo ja kupilam ciasto w lidlu i ma 2.0g cukru na 100g i 0.5G soli, to kwalifikuje sie do “dobrego” skladu czy do “be niedobre “?:)
dobre to bez oleju palmowego, konserwantów
Wyszły pyszne!!! Polecam!! A jak długo można je przechowywać i w jaki sposób?
Myslę że dłużej niż 1-2 dni się nie uchowają
Nie wierzyłam, że mi wyjdą, a jednak jakoś się udało…
Najpierw zmiksowałam szpinak, a dopiero potem spojrzałam na zdjęcia – ja zrobiłam baaardzoo rzadką papkę 😉
Zamiast jajka używałam mleka. Mamy alergię na białko jaja i BMK, ale od tygodnia mamy zakaz białka jaja, za to możemy powoli wprowadzać mleko.
Piekłam jakoś 25 minut, bo po 10 były bielutkie, surowe – oczywiście już myślałam, że wyrzucę.
Wyciągnęłam z pieca i dmucham na jednego, żeby skosztować a z boku mój roczniak już się domaga…
Żeby szybciej stygły wyszliśmy całą rodziną na balkon i tam zjedliśmy całą blachę – nie nadążałam ze studzeniem :D:D:D SZOK
Cieszymy się
Sztos nad sztosy! Nawet mezowi sie uszy trzęsły, a tego to ciezej nakarmiv niz małą;)
Pychotka 🥰synek 1.5 wcinał z chęcią .ja jeszcze dodałam sera feta troszkę . wspaniały przepis
czy można posmarować czymś innym niż jajkiem? Moja córa ma alergie na jajo.
mlekiem można
Cudowny przepis synkowi bardzo smakowały 🥰 a Tacie jeszcze bardziej 😂