4 porcje 12 miesięcy+

Szpinakowe paluchy to przepis, który powstał w przypływie nadmiaru szpinaku. Okazał się być sztosem nad sztosy, więc łapcie, bo bardzo o niego prosiliście.

Składniki:

  • Płat ciasta francuskiego*,
  • 100 g szpinaku świeżego,
  • 4 łyżki tartej mozzarelli (lub innego sera),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • szczypta pieprzu,
  • czarnuszka do posypania,
  • 1 jajko do posmarowania paluchów.

Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. 

Szpinak, ser, oliwę, czosnek i pieprz przełóż do mini malaksera i zblenduj na pastę. Ciasto francuskie podsyp mąką i rozwałkuj lekko we wszystkich kierunkach. Wyłóż na prostokąt masę szpinakową i rozsmaruj równo na całym płacie ciasta. Przekrój płat wzdłuż w połowie, a następnie wykrawaj paski około 1 cm. Każdy pasek zwiń w świderek i układaj na blaszce. 

Rozbełtaj jajko i posmaruj  nim szpinakowe paluchy. Posyp czarnuszką. Piecz 10 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.

* Ciasto francuskie z dobrym składem robi firma Auchan i Frosta. 

Sprawdź nasz bardzo wyjątkowy e-book, przemyślany i precyzyjny. W tych przepisach nie ma składników przypadkowych. Każdy z nich ma czemuś służyć – uczynić organizm dziecka mocniejszym, odporniejszym. 40 doskonałych przepisów budujących odporność.

E-book „40 dań na odporność” w promocji!

najlepsze dania na odporność

40 dań na odporność

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep