szklanka mąki pszennej;
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej;
jajko;
szklanka mleka kokosowego (może być inne roślinne,ale kokos genialnie smakuje ze szpinakiem);
100 g. masła;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1/2 łyżeczki sody;
około 150 g. szpinaku mrożonego;
sok z cytryny;
ząbek czosnku.
Masło roztopić. Mąkę, jajko, mleko, proszek, sodę i wystudzone masło zmiksować. Szpinak poddusić, by się rozmroził, skropić sokiem z cytryny. Posiekać, jeśli ma duże liście. Wystudzić. Dodać do ciasta, wcisnąć czosnek i lekko wymieszać łyżką. Nakładać do papilotek do 2/3 wysokości. Papilotki włożyć do blachy na muffinki. Piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Witam,
czy moge tu zamienic maki na np orkiszowa biala i pszenna razowa?
Oczywiście:)Smacznego!
A to ma być mleczko kokosowe czy napój kokosowy?
Mleko.
Witam,
Ile muffinek wychodzi z tego przepisu? Czy można je przechować w lodówce na następny dzień?
około 12 sztuk. Oczywiscie można przechować na następny dzień:)
Dzień dobry! Rewelacyjny blog:) Nic tylko gotować!
Mam pytania o mleko kokosowe – z puszki/kartonu? Czy polecacie jakąś konkretną markę?
Dziękujemy za miłe słowa:)!Używamy mleka z puszki,ale nie jakiejś konkretnej marki. Ważne jest, by przeczytać etykietę i sprawdzic ile tego mleka w mleku jest:) i czy nie ma konserwantów, bo niestety wiele firm pakuje tego sporo. Pozdrawiamy!!:)
Super przepis. Czym mogę zastąpić masło dla alergika? I w jakiej proporcji? 🙂
Możesz użyć 1/2 szklanki oleju roślinnego.
Mam pytanie o masło. Temperatura dymienia jest niższa niż 200 stopni. Czy to na pewno jest zdrowe?
Jeśli się o to obawiasz-zamień masło na 1/2 szklanki oleju.
Właśnie czekają aż Synek wstanie…. Wyglądają obiecująco 🙂 Najważniejszy tester jednak wkrótce się wypowie 😉
Zjadł ze smakiem. Mąż też 🙂 kolejny przepis trafia do zeszytu.
Synkowi podałam z naturalnym jogurtem kozim. Dla nas sos czosnkowy. Pycha!
z tableta zdjęcia się nie da dołączyć… Więc dopiero dziś uzupełniam 🙂
Woooooooooooooooooooooow!1 Piękniaste! Gratulujemy!:*
Jakie te muffinki są w środku – pulchne i miekkie czy zbite i gtochę jak gliniaste bo moje takie wyszły i zastanawiam się czy gdzieś popełniłam błąd. Po za tym są pyszne. 🙂
Gliniaste na pewno nie są. Może nie puszyste,alemiękkie są.
Właśnie wyjełam z pieca i spróbowałam – wygląd i konsystencja idealne 🙂 W smaku bardzo delikatne, ale to dla mojej 10 m-cznej córki, ktorej próbuje przemycić szpinak bardzo dobrze. Wwersji dla doroslych chyba przydałoby się dać więcej czosnku. Aha i zrobiłam na oleju rzepakowym zamiast masła. Mam też pytanie – szklanka to ile ml w Waszych przepisach?
Wyszedł mi zakalec 🙁 nie wiem czemu. Możliwe, że przez dodanie mąki kukurydzianej?
Ogólnie w smaku świetne, ale nasępnym razem chcę je upiec na roczek córki i nie wiem, gdzie zrobiłam błąd. Nie ukrywam, że mistrzynią piekarnika nie jestem 🙁
Z góry dzięki za odpowiedź i ratunek 🙂
Ale na samej kukurydzianej? Możespróbuj zrobić na innej bazie muffinkowej. Np. z tego przepisu https://alaantkoweblw.pl/muffinki-o-smaku-pizzy/. Tylko zamiast dodatkówpizzowych, dodaj szpinak.
Szklanka kukurydzuanej i szklanka z pszenicy orkisz
O, spróbuję 🙂
Mój maluch ma 7,5 miesiąca i zastanawiam się czy może dostać muffiny z PDP i sodą oczyszczoną… Zgłębiałyście może wiedzę odnośnie tego od kiedy można je podawać?
MY nie podawałyśmy takim maluchom muffinek. W 7,8 miesiącu dominowały warzywa, kasze, owoce.
Aczkolwiek jeśli podasz, to malec pewnie zje odrobinę babeczki, a nie cały ten PDP 🙂
Mój Maluszek sam usiadł jak miał 6 miesięcy i 2 dni także już 1,5 miesiąca przerabiamy warzywka i owoce. Daję Mu też do pożucia chlebek, taki bez grama chemii, i przyjazny do chwycenia w łapkę makaron a od 2-3 tygodnii samodzielnie jemy kaszki łyżeczką. Wiem, że po 6 miesiącach na samym mleczku to i tak szał róznorodności ale jednak mnie już korci, żeby dać coś nowego 🙂
Czy w ten sposob pytasz,czy mozesz podac te muffinki?:):):):)::)Skoro takie dziecię dzielne,to próbuj:)Kieruj sie intuicja:)
Muffiny właśnie się pieką rozsiewając cudowny aromat czosnku po całym domu:) podwoiłam porcję czosnku, bo wszyscy wolimy bardziej zdecydowane smaki. Dam znać, czy taka modyfikacja przejdzie surowe testy prawie-rocznej Smakoszki;) dziękuję za wszystkie super przepisy i inspirację do zmieniania rodzinnego menu na lepsze, bo zdrowsze. Pozdrawiam!
Na zdrowie!!!:)
Podwójna ilość czosnkunie przeszkadza małemu cżłowiekowi w pałaszowaniu kolejnych muffinek;)
Polecam wszystkim te muffinki jako awaryjna przekąska, którą można wyjąć z zamrażarki kiedy nie ma czym uraczyć głodnego dziecka, a niekoniecznie chce się sięgać po jakieś "sklepowe" przekąski pseudo-dziecięce… muffinki mrożą się świetnie, więc to naprawdę duże ułatwienie:)
Przepis wygląda obiecująco 🙂
Ale czym mogę zastąpić cytrynę?
Pozdrawiam
Cytryny używamy tu, by zachować kolor szpinaku i wspomóc w nim obecne żelazo we wchłanianiu sie do organizmu, jako że żelazo wchłania się w towarzystwie wit C. Możesz pominąc, ale zalecamy.
Po obróbce termicznej nie ma tam ani odrobiny witaminy C niestety.
A i jeszcze zapomniałam o tym: „Natomiast zakwaszenie potrawy zmniejsza aktywność askorbinazy, więc kwaśne pH powinno sprzyjać zachowaniu witaminy C w potrawach.” – również z tego artykułu https://dietetycy.org.pl/obrobka-termiczna-a-dietetyka/
A czy do muffinek w ogóle nie dodaje się soli?
W jakim celu?
Właśnie piekę z połowy ciasta szpinakowe, a z drugiej połowy dodałam banana i robie z malinami 🙂
Czym moge zastapić jajko????
Zmielone siemię lniane.
Ja robiłam na mleku krowim z łyżką octu – trzeba odstawić na minimum 5 minut – (zamiast mleka kokosowego i jajka) oraz dodałam suszone oregano, gałkę muszkatałową i ser feta i wyszły idealne 🙂
Dzień Dobry, czy do muffinek można dodać świeży szpinak? Ewentualnie w jakiej ilości? Z góry dziękuję za odpowiedź:)
jak najbardziej można.
No i wyszedł zakalec ;( buuu
Może szpinak mial za duzo wody… Nie poddawaj się. Zdarza się najlepszym. Pamiętaj, by skladniki zawsze byly w temp pokojowej. Pozdrawiamy!
Działamy babeczki dla rocznej Hani, która je mikroilosci jesli w ogóle, więc tym bardziej jestem ciekawa jej reakcji 🙂 Pachnie czosnkiem na razie w całym domu 🙂
Czy babeczki wyjdą jeżeli użyję mleka krowiego?
Tak.
Witam,
Wczoraj robiłam muffiny wyszły bardzo smaczne. Z kolei druga strona medalu jest taka ze wyszedł mi zakalec…8-(
Mrożony szpinak zastąpiłam połową opakowania 200g z biedronki.
Z podanej porcji wyszło mi 14 sztuk.
Czasem i tak bywa:) Następnym razem będzie i skacznie i niezakalec;)
[…] Muffinki ze szpinakiem […]
Witam,
czym można zastąpić jajko? Czy to w ogóle możliwe?
Pozdrawiam
MOzesz spróbować zamienic na 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego namoczonego w wodzie (by powstał taki „glut”:) )
Wyszły, ale są srednio smaczne niesetety. Nie czujemy mleczka kokosowego i szpinaku 🙁 Ale mistrzem pieczenia to nie jestem 😉
Pyszne nam wyszły :-). Jak je przechowywać? W lodowce? Czy wystarczy w temp. Pokojowej? Ile dni będą dobre? Można je zamrozić? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Poza lodówką, do 3 dni max
A ja dodałam całe mleko (400ml) bo wydawało mi się zbyt gęste ciasto i sie nie dopiekły 🙁 bardzo żałuję, że nie trzymałam się przepisu :((( teraz będe musiała jutro zrobic od początku 🙁 a tak się napaliłam i musiałam zrobić po swojemu! :/
I wyszedł zakalec… Masakra. Wydaje się prosty przepis, a chyba niekoniecznie tak jest. Początkującym odradzam. Zakalec w dodatku nie ma smaku ani szpinaku ani mleka kokosowego. Szkoda bo składniki wychodzą dość drogo.
Przecież szpinak nie ma smaku !
Przepyszne są ?Następnym razem do dodam suszone pomidory a do wersji dla dorosłych jeszcze kapary ?Stefcio był zachwycony muffinkami
Przepyszne są. Kolejnym razem dodam jeszcze suszone pomidory a do wersji dla dorosłych kapary. Na pewni zagoszczą u nas na stałe ❤️
U mnie tez niestety zakalec :(troche tych zakalcow w komentarzach jest
W wersji wegańskiej wyszły przepyszne. Zamiast masła olej rzepakowy, a jajka niczym nie zastępowałam.
Z wierzchu skorupa a w środku mokre ciasto 🙁
Witam. Jakie masło użyć, roślinne czy śmietankowe?
masło 82% , nie roślinne:)
Wyszły dobre, ale uważam, że jednak wypadałoby dodać do nich przyprawy… trochę soli himalajskiej i oregano by nie zaszkodziło, a na pewno podkręciłoby smak. Co do wyglądu to hmmm zakalca nie było, ale było blisko. Mało tego – muffinki przykleiły się do spodów papilotek i trzeba je zjadać bez spodu bo odkleić się go nie da niestety. Co poszło nie tak?
Dziecku smakują a to najważniejsze.
Jaką mąkę bezglutenową mogę użyć żeby wyszły takie muffinki ??
Kukurydzianą lub ryżową.
Wasze przepisy są genialne 🙂 Muffinki na próbę zrobiłam z połowy składników a szpinak dodałam świeży, wyszły pyszne. Synek pomimo pięknie zjedzonego obiadku skusił się na dwie.
Do tego pralinki z dmuchana kaszą jaglaną 🙂
Czy te muffinki sa od 8 miesiecy??
Tak
A ja zamiast czosnku dodałam syrop z agawy i wyszły super 🙂 bardziej na słodko. Na mleku krowim, ale posypane wiórkami kokosowymi:) pozdrawiam 🙂
Mi wyszły, są pyszne ale piekłam na termoobiegu i to jeszcze 7 min dluzej. każda ma inny piekarnik więc może to jest wina tych zakalcow o których czytam wyżej. Dostosujcje czas pieczenia do swojego piekarnika
Mam pytanie apropo szpinaku mam na ogrodzie świeży, można to użyć i czy trzeba to np. Przesmażyć??
tak, przesmaż)
U mnie porażka 🙁 Niby nie zakalec ale totalnie nie urosły a wszystko według przepisu. ?
Wyszły całkiem całkiem ? od siebie dodałam kilka czarnych oliwek i trochę przypraw. Dwulatka pałaszowała 😉
Mega dobre ? użyłam mleka krowiego i oprócz szpinaku dodałam garść szczypiorku ?
Wygląda świetnie.
Okropny zakalec niestety
Dzień dobry, przez ile po upieczeniu można przechowywać takie babeczki?
Z góry dziękuję za odp 🙂
kolejnego dnia będą dobre, potem już raczej zbyt suche.