14 porcji

image

Nie ma czasu,prawda;):)? A te świąteczne babeczki nie wymagają go zbyt wiele. Wiemy… To znów babeczki,ale znacie coś szybszego i jednocześnie tak smacznego?? A kiedy dołączyć do tych zalet aromat świąt… Pyyyyycha!

200g maku

2 łyżki rodzynek

1 łyżka żurawiny

2 łyżki zmielonych migdałów

1 łyżka startej skórki z pomarańczy

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej lub innej

2 łyżki miodu/syropu daktylowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Suszone owoce zalej gorącą wodą i odstaw na około 20 minut.

Zalej mak gorącą wodą (by przykryła mak) i pozostaw do ostygnięcia. Odcedź z nadmiaru i zblenduj na gładką masę.

Oddzial żółtka od białek. Do masy makowej dodaj żółtka, migdały, mąkę, proszek do pieczenia miód, suszone owoce i skórkę z pomarańczy. Zmiksuj by składniki się połączyły. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Wymieszaj delikatnie lyżką. Przełóż do papilotek do 3/4 ich wysokości. 

Piecz w 190'C z termoobiegiem przez około 20 minut.

Maku w takiej ilości nie polecamy podawać maluchom co najmniej do roku ze względu na to, że jest ciężkostrawny. Jeśli dziecko nie ma problemów brzuszkowych, po roku może sięgać po niego.