Jeśli coś kosztuje 2 grosze a smakuje jak milion dolców, to trzeba tego spróbować, a nawet zrobić na uroczysty obiad. Czy dziecko to zje? A dlaczego miałoby nie zjeść. W łapkę wygodnie złapać,pyyyycha!

Składniki na 3 steki:

  • 1 duży kalafior
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie około 6 pomidorków koktajlowych i kilka gałązek koperku

Nastaw piekarnik na 190’C z termoobiegiem.

Kalafior pozbaw liści i oczyść. Nie pozbawiaj go łodygi, ona trzyma różyczki. Pokrój kalafior na 3-4 grube steki. Przygotuj w miseczce marynatę do steków. Wymieszaj masło, oliwę, czosnek, sok z cytryny i pieprz. 

Rozgrzej dużą suchą patelnię i podsmaż na dużym ogniu plastry kalafiora z obu stron do zrumienienia. Posmaruj każdy z obu stron marynatą. 

Ułóż na dużej blaszce. Pomidorki przekór na pół i ułóż na każdy steku. Piecz około 20 minut. 

Z niewykorzystanych kawałków kalafiora możesz zrobić zupę lub placki. 

Steki po upieczeniu posyp koprem i możesz podać z sosem czosnkowym.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep