
Jeśli coś kosztuje 2 grosze a smakuje jak milion dolców, to trzeba tego spróbować, a nawet zrobić na uroczysty obiad. Czy dziecko to zje? A dlaczego miałoby nie zjeść. W łapkę wygodnie złapać,pyyyycha!
Składniki na 3 steki:
- 1 duży kalafior
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- opcjonalnie około 6 pomidorków koktajlowych i kilka gałązek koperku
Nastaw piekarnik na 190’C z termoobiegiem.
Kalafior pozbaw liści i oczyść. Nie pozbawiaj go łodygi, ona trzyma różyczki. Pokrój kalafior na 3-4 grube steki. Przygotuj w miseczce marynatę do steków. Wymieszaj masło, oliwę, czosnek, sok z cytryny i pieprz.
Rozgrzej dużą suchą patelnię i podsmaż na dużym ogniu plastry kalafiora z obu stron do zrumienienia. Posmaruj każdy z obu stron marynatą.
Ułóż na dużej blaszce. Pomidorki przekór na pół i ułóż na każdy steku. Piecz około 20 minut.
Z niewykorzystanych kawałków kalafiora możesz zrobić zupę lub placki.
Steki po upieczeniu posyp koprem i możesz podać z sosem czosnkowym.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Czy olej rzepakowy lub oliwa z oliwek da radę jako alternatywa dla masła?
Można spróbować, choć tu masło też ładnie dłuższy czas trzyma się na kalafiorze.
Pycha,wszyscy zjedli że smakiem. Dominik 8 lat, Zuza 7 lat , Natalia 4 i Ola. Jedli aż im się trzesly uszy. Częściej będę robić tak kalafior.
Bardzo nam miło.
Pyyyyszne!