6 porcji 8 miesięcy+

Zapach unoszący się podczas pieczenia warzyw – cudny! Pieczony czosnek nadaje papryce i pomidorom ciekawy, łagodny smak, a  sos doskonale komponuje się nie tylko zmakaronem ale również z pulpetami, czy kurczakiem.  

przyprawy-bez-chemii

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałazki bazylii
  • 3 gałazki oregano
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • olej rzepakowy

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub przygotuj naczynie żaroodporne. Zastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem.

Pomidory natnij krzyżykiem, paprykę przepołów, wyjmij gniazdo nasienne, cebulę obierz i przekrój na ćwiartki. Na blaszkę połóż pomidory nacięciem do góry, paprykę skórką do góry, cebulę i czosnek w łupinkach. Polej wszystko obficie olejem i piecz przez 25-30 minut.

Wyjmij warzywa i ostudź. Zdejmij skórkę z pomidorów i papryki. Czosnek wyjmij z łupinki. Przełóż warzywa do malaksera, dodaj zioła, przyprawy, sok z cytryny i zblenduj wszystko. Przełóż do garnka i podgrzej.

Jeśli chcesz zaostrzyć smak łagodnego sosu, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku.

Wersję dla dorosych możesz doprawić solą i ostrą papryką.

Sos możesz posypać tartym żółtym serem.

IMG_1439 IMG_1416 IMG_1419

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep