
6 porcji 8 miesięcy+
Zapach unoszący się podczas pieczenia warzyw – cudny! Pieczony czosnek nadaje papryce i pomidorom ciekawy, łagodny smak, a sos doskonale komponuje się nie tylko zmakaronem ale również z pulpetami, czy kurczakiem.
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 3 pomidory
- 1 mała cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 gałazki bazylii
- 3 gałazki oregano
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- olej rzepakowy
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub przygotuj naczynie żaroodporne. Zastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem.
Pomidory natnij krzyżykiem, paprykę przepołów, wyjmij gniazdo nasienne, cebulę obierz i przekrój na ćwiartki. Na blaszkę połóż pomidory nacięciem do góry, paprykę skórką do góry, cebulę i czosnek w łupinkach. Polej wszystko obficie olejem i piecz przez 25-30 minut.
Wyjmij warzywa i ostudź. Zdejmij skórkę z pomidorów i papryki. Czosnek wyjmij z łupinki. Przełóż warzywa do malaksera, dodaj zioła, przyprawy, sok z cytryny i zblenduj wszystko. Przełóż do garnka i podgrzej.
Jeśli chcesz zaostrzyć smak łagodnego sosu, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku.
Wersję dla dorosych możesz doprawić solą i ostrą papryką.
Sos możesz posypać tartym żółtym serem.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
zrobię ale na zimę w słoiki.
czegoś takiego szukałam.
mam sos pomidorowy z pieczonych warzyw marchew papryka bakłażany.
teraz będzie sam z papryka.i przy okazji kolejna partia Keczupu.
Ja też planuję, bo to świetny pomysł na kolejny sos na zimę:)
OK:)
Czemu w większości przepisów sugerujecie obieranie warzyw ze skórki? Czy są zbyt ciezkostrawne?
Skórka nie blenduje sie do końca, albo jest wuczuwalna. Niespecjalnie ją lubimy w pomidorach czy papryce po uduszeniu.
Hej. Nasunęło mi się pytanie, które mam już od dawna. Jaki ser żółty kupujecie? Jeszcze nie znalazłam takiego bez annato, więc nie daję synowi wcale, a w niektórych przepisach jest. (śmietankę 36% znalazłam po podaniu przez Was firm – dziękuję! 😀 )
Mozzarelę lub Milbona z Lidla.
Jak taki sos przełożyć do słoików na zimę? Wlać gorący do słoików i zakręcić? I ile może być w lodówce przechowywany?
Tak jak tutaj: https://alaantkoweblw.pl/sos-pomidorowy-na-zime/
A w lodówce bez pasteryzacji w garnku a jedynie zakrecajac gorący, przechowuję do 2 tyg.
Sandra jeśli to czytasz znalazłam jeden ser z idealnym składem niestety w plastrach pikserki sierpca skład mleko, sól, kultury bakterii, u mnie w Carrefour
Świetny przepis. Zrobiłam z ryżem i mój 10 miesięczny Maluch zjadł z dokładką.
Czy taki sos wytrzyma w słoikach bez soli zapasteryzowany?
Zrobiłam go raz na obiad zamiast gotowego sosu spaghetti, chciałam zrobić go większa ilość na zimę, wtedy i dzieciakom będę mogła go dać, tylko zastanawiam się czy wytrzyma? Bo sos jest przepyszny 🙂
jasne:)
Czy można ten sos zamrozić na zimę?
Tak
Ech, uwielbiam zdania w stylu „polej obficie olejem”. Ile to jest obficie? 2 łyżki? 1/3 szklanki? czy może pędzelkiem posmarować każde warzywo? Sorka za głupie pytania ale jestem początkująca
Możesz posmarować. Fajnie się sprawdza atomizer do oleju.