15 porcji

IMG_2183

Jaglane muffiny na śniadanie, podwieczorek, kolację, przekąskę na spacerze… Kiedy tylko zechcecie:) Imbir i najzdrowsza z kasz-czy można mieć więcej zdrowia w jednej babeczce?

1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej

1 szklanka wody

1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej

2 jajka

1/2 łyżeczki tartego imbiru

1,5 banana

1 łyżka sezamu

1 łyżka sproszkowanych migdałów

1/4 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego

1 laska wanilii

opcjonalnie 1/2 łyżeczki sody

 

Kaszę wypłucz w gorącej wodzie i ugotuj pod przykryciem, aż wchłonie caly płyn (około 18 minut). Wystudź.

W misce wymieszaj mąkę, sodę, migdały, sezam. Do wystudzonej kaszy dodaj jajka, Pokrojonego w drobną kosteczkę banana, olej, ziarna z laski wanilii i tarty imbir. Wymieszaj i połącz z suchymi składnikami za pomocą łyżki. 

Do foremek muffinkowych przełóż ciasto to 3/4 ich wysokości. Piecz w 190 'C z termoobiegiem przez 20 minut.

Muffiny możesz posypać przed pieczeniem amarantusem ekspandowanym lub nasionami chia.

IMG_2175