2 szklanki mąki(u mnie jedna pszenna pełnoziarnista, jedna amarantusowa);
100 g. masła;
Łyżeczka proszku do pieczenia;
150 ml. mleka roślinnego np. owsianego.
Suszone owoce, siemię lniane(łyżeczka), płatki górskie(łyżeczka)..

Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Masło z mąką i proszkiem wyrobić, dodać mleko(ilość dostosować do konsystencji ciasta, nie zawsze trzeba zużyć podaną ilość). Pod koniec wyrabiania dodać suszone owoce pokrojone w drobną kostkę, siemię i płatki. Odrywać po kawałku ciasto i formować bułeczki.
Piec 10-15 minut.
Booooooskie! A największym ich atutem, prócz smaku rzecz jasna, jest czas przygotowania- 5 minut roboty, 15 pieczenia. Podać z masełkiem, powidełkami lub ze smakiem:)
W wersji dla rodziców dodałam pokrojone suszone pomidory, starty ser grana padano, pestki dyni, siemię.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep