Witajcie! Dziś przypominamy ubiegłoroczny wpis o słoikach z jedzeniem, które można zabrać ze sobą na wakacje i jeśli nie ma w pobliżu pewnego lokalu z przyzwoitym jedzeniem, takie zawekowane jedzenie na pewno się sprawdzi:)
Rok temu, gdy Ala miałą rok, było tak:
LIPIEC 2014r.
Jedziemy na wakacje! 🙂
Matka też człowiek, wypocząć musi. Musi, chce i koniec:) Wypoczynek, to też zero stania przy garach (chyba się nie uda…) i nieustanne obżeranie się kebabami (to chyba też nie wypali przy Ali). Postanowiłam, że na wszelki wypadek (jeśli nie znajdę satysfakcjonującej knajpki nad morzem) Ala obiady będzie jadła po domowemu. Może którąś/ któregoś z Was zainspiruje to do Waszych przygotowań przed wyjazdem na wakacje.
Oto kilka dań zamkniętych w słoiki, które wystarczy tylko odgrzać, dodać np. makaron i obiad gotowy:)
Podstawą dań jest włoszczyzna, a także koperek, natka pietruszki, jaglanka. Wszystkie dania przygotowywałam w tym samym czasie. Zaczęłam od ugotowania dużej ilości bulionu warzywnego ( TUTAJ znajdziecie genialny przepis Ani, ja nie dodałam tylko cebuli). A oto, co wyszło:
1) KLOPSIKI INDYCZE W SOSIE WŁASNYM
Przepisów na klopsy/pulpety u nas sporo (np. taki przepis) – te są z mielonej piersi z indyka, z koperkiem, duszone na bulionie warzywnym.
Wszystkie dania wylądowały w słoikach, zakręcone, ciepłe słoiki ułożyłam w garnku i poddałam 30 minutowej pasteryzacji w kąpieli wodnej. Mam nadzieję, że przez tydzień (lub dłużej) wytrzymają 🙂 Jeśli macie zamiar trzymać słoiki dłużej, polecam powtarzać pasteryzację. TUTAJ i TUTAJ znajdziecie porady na ten temat.
Do zobaczenia po wakacjach:)
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Właśnie czegoś takiego szukałam!!! Przetrwały mimo wysokiej temperatury na zewnątrz?
Tak, ale były cały czas w lodówce i trzymałam je tylko ok 10 dni, nie sprawdzałam czy dłużej nadal będą dobre do jedzenia po takiej ”pasteryzacji”. Smacznego;)
Super, ciekawe tylko jak zniosą 8h podróż :-/ pozdrawiam
Ja jechałam 5 h w upale na wakacje i słoiki były w torbie termoizolacyjnej i było ok:)
czy moglabym prosic „przepis” na ta pasteryzacje w wersji dla blondynki?? 😀 😀 😀
Droga blondynko witaj w gronie:) Ja też jestem blondynką:)
Bierzesz słoiki, dokładnie myjesz. Przygotowujesz danie, gorące danie np. sos wlewasz do słoika, zakręcasz.Na dnie garnka układasz ściereczkę, a na nią słoiki, jeden obok drugiego, ciasno, ale tak by się nie dotykały. Zalewasz ciepłą wodą, tak by słoiki prawie całkowicie były zanurzone w wodzie (mniej więcej do 4/5 ich wysokości) i gotujesz pod przykryciem ok 30-40 min. Wyjmujesz, jeszcze raz zakręcasz a raczej sprawdzasz czy na bank są dobrze zakręcone i odstawiasz 🙂 Gotowe. Są różne szkoły, w zależności od tego co chcesz pasteryzować długość i ilośc cykli gotowania można zwiększać i powtarzać. Poszperaj w necie, na pewno znajdziesz bardziej profesjonalne porady:)
Witajcie!
Wasz blog jest rewelacyjny! Bardzo zaluje, ze dowiedzialam sie o nim troche ponad miesiec temu.. jak synek mial juz 12 miesiecy. Lepiej pozno niz wcale! 🙂 Gotuje z Wami codziennie!! Uwazam, ze Wasze przepisy sa proste a przy tym smaczne i zdrowe = przepis na szczesliwa mame i dziecko 🙂
Sama interesuje sie zdrowym jedzeniem i w menu synka od poczatku figuruja takie wlasnie posiliki (o ile zje i mama nie musi na szybko kombinowac! ;). No i teraz wlasnie pojawil sie problem wakacji bo chcialabym miec pewnosc, ze bede miala cos ze soba i nie bede sie musiala martwic gotowaniem albo kupowaniem czegos czego nie jestem pewna…Wasz temat o sloikach to jest to! Mam pytanie – jestesmy na diecie wegetarianskiej (jemy nabial – jajka, bialy/zolty ser ale tylko mleko roslinne. Synek ma 13m). Jakie jeszcze dania wegetarianskie polecacie do sloikow? Dziekuje z gory – za odpowiedz i za to, ze jestescie! 🙂 Pozdrawiamy!
O jaaaaaaa dziękujemy za tyle miłych słów:)))) Droga wegetarianko, polecamy zatem ”spaghetti z soczewicą” z bloga, sosy pomidorowe do makaronu, sałatkę warzywną z ostatnich dni:) Pozdrawiamy!
dziewczyny a powiedzcie proszę co wziać do jedzenia na dlugą, ok 8h podróz (nad morze właśnie 🙂 ) ? mam na mysli cos bardziej pozywnego niz owoce czy chrupki kururydziane 🙂 jakie macie doświadczenia w tym temacie?
Zajrzyj do zakładki „na wynos”:) Na pewno coś znajdziesz:)
ok juz zaglądam 🙂 dziekuję za odpowiedz!
Przydatne informacje 🙂 Dziękuję serdecznie za nie.
Skorzystałam i jeszcze zostało! A na urlopie mogłam wypoczywać zamiast martwić się co moje dziecko zje.
U nas w zestawie były pulpety z kaszą kuskus, zupka z batatów z masłem orzechowym, sos do spaghetti, zupa warzywna z jaglanką i leczo.
Bardzo ciekawy blog i inspirujące przepisy 🙂 Gratuluję.
Jednak zastanawia mnie w jaki sposób dziecko ma zjeść przygotowywane potrawy, np. makaron z sosem do spaghetti, który jest propozycją w powyższym poście? Makaron typu penne weźmie do rączki, a co z sosem? w jaki sposób podać to dziecku, aby nie miało problemów ze zjedzeniem?
Sos oblepia makaron, więc się na nim zatrzymuje. Co za tym idzie, tragi do brzuszka:)
czy zawekowana zupke mozna po przyjeździe w wyznaczone miejsce przelac po zagotowaniu do termosa? Będziemy podróżować po wielu miejscowościach i nie zawsze wrócimy na obiadek do kwaterki.
Jasne:)
Ile wcześniej można przygotowac takie weki? Myślałam o wekowaniu w weekend, a wyjazd mamy w czwartek. Czy weki wytrzymają trzymając je w lodówce?
Jasne , 30min gotuj w garnku, wytrzymają.
Cześć, czy myślicie że zawekowane obiadki przetrwają podróż samolotem w luku bagażowym (około 3 godzin?)
Tak:)
Nie trzeba trzymać ich w lodówce, prawda?
W upały i tak bym trzymała:)
Jaki jest przepis na zupe z soczewica?
Czy cebulę też Pani blendowala w zupie z soczewicy?
Pewnie tak, nie pamiętam ten wpis jest taki stary 🙂
A ja chciałam właśnie o ta super z soczewicy dopytać…
Jakie proporcje? Ile soczewicy? Czy do tego też idzie bulion? Ile?
mam pytanie, czy otwierając taki słoik należy danie od razu zjeść? Czy można trzymając w lodówce na dwa dni je mieć?
dania z kurczakiem też można wekować?? pytam bo laik jestem w tych sprawach 😛
swoją drogą świetna strona, dużo inspiracji 🙂 uwielbiam tu zaglądać 😀
Tak, możesz do max 2 dni zjeść, ale dłużej nie trzymaj. Tak, kurczaka też można:)
A ja chciałam zapytać jak długo można przechowywać takie słoiki mięsne?
A czy pasteryzacja tak samo dobrze się uda w piekarniku? Czy ktoś próbował?
Tak.