Zupy krem to wartościowe zupy bardzo lubiane przez dzieci. Ta z kukurydzy może stać się ich ulubioną z prostej przyczyny - jest słodziutka:)

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kukurydzy (możesz użyć tej z puszki)
  • 1 puszka mleka kokosowego;
  • 4 szklanki bulionu warzywnego/wody;
  • 1 mała czerwona papryka;
  • 1 duża cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  • 4 gałązki natki pietruszki;
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Przygotuj wysoki garnek.
Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj. Paprykę pokrój w paski.

W garnku rozgrzej jedną łyżkę oleju rzepakowego, dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz paprykę i podsmażaj przez jedną minutę cały czas mieszając. Wsyp kukurydzę, zamieszaj i podsmażaj kolejną minutę. Zalej warzywa 4 szklankami bulionu i stałą częścią mleka kokosowego. Zamieszaj i przykryj. Gotuj zupę 15 minut na średnim ogniu, a następnie przelej całość do kielicha dużego blendera i zmiksuj na puszysty, gładki krem.
Zupę przelej do miseczek, posyp słodką papryką w proszku i natką pietruszki.
Zupy nie trzeba doprawiać, jest delikatna i słodka. Pyszna!

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep