Ala uwielbia ciasteczka owsiane więc żeby nie wiało nudą, postanowiłam zmodyfikować przepis na szybkie owsiane ciasteczka, który już kiedyś umieściłam na blogu (http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/04/proste-owsiane-ciacha.html)

Składniki na dwa rodzaje ciastek na jednej blasze:

pół szklanki płatków owsianych górskich
1/5 szklanki wiórków kokosowych
1/5 szklanki uprażonego na patelni (ok 2.min) sezamu
garść posiekanej, suszonej żurawiny
szczypta proszku do pieczenia
2 duże dojrzałe banany

Piekarnik nastawiamy na 170’C z termoobiegiem. Na blachę wykładamy papier do pieczenia.
Bierzemy miskę i wrzucamy: płatki owsiane, dwa rozgniecione na papkę banany, szczyptę proszku do pieczenia (ok. pół łyżeczki, a nawet mniej). Mieszamy dokładnie i rozdzielamy „ciasto” na dwie mniej więcej równe części. Do jednej masy dosypujemy sezam. Do drugiej masy dosypujemy wiórki i żurawinę.
Lepimy kulki, wielkości małego orzecha włoskiego i spłaszczamy. Układamy na blachę, w odstępach ok 2cm i pieczemy przez 12-13minut. Mmmmm pycha:)

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep