10 porcji

IMG_2167

Jadacie kiełki? Jeśli nie ma ich w Waszym menu, koniecznie musicie to nadrobić:)Sa pyyyszne i niezwykle zdrowe. Może w takiej opcji spróbujecie? 

1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół z orkiszową)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szklanka mleka (roślinnego lub krowiego)

1/4 szklanki oleju

2 jajka

1/2 szklanki tartego sera żółtego

1/2 szklanki kiełków, np. brokułu (około 25 g)

1 większy ząbek czosnku

szczypta pieprzu czarnego

opcjonalnie papryka słodka i czarnuszka do posypania

 

Nastaw piekarnik na 190 'C z termoobiegiem.

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek.

W drugiej misce połącz ze sobą składniki mokre: jajka, mleko, olej. Zrobiłam to tym razem mikserem.

Składniki obu misek połącz ze sobą. Dodaj do nich ser, kiełki, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku. Połącz wszystkie składniki za pomocą łyżki. Przełóż masę do foremek muffinkowych do 3/4 ich wysokości. Możesz posypać je tartym serem żółtym,czarnuszką i papryką słodką. 

Piecz 20 minut, kontrolując stopień zrumienienia. 

Muffinki są puszyste i lekko mokre w środku od kiełków i sera.

Opcję dla dorosłych można doprawic większą ilosćią czosnku, solą i papryką ostrą.

 

IMG_217012596319_1649957825267556_1129901380_n