2,5 szklanki mąki (u mnie 1,5 pszennej pełnoziarnistej i 1 jaglanej);
szklanka mleka roślinnego;
2 jajka;
250 g. sera białego;
łyżka syropu z agawy lub klonowego;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1 łyżeczka sody;
100 g. masła.
opcjonalnie maliny.

Masło rozpuścić. Mąkę, proszek, sodę, mleko, syrop z agawy i jedno jajko + białko(żółtko z jednego jajka odkładamy do nadzienia serowego) połączyć ze sobą. Dodać wystudzone masło i wymieszać.
Ser zblendować razem z żółtkiem lub rozgnieść widelcem.
Wlać odrobinę ciasta do papilotek, położyć łyżeczkę sera i przykryć do wysokości 3/4 papilotki ponowną warstwą ciasta. Można wcisnąć maliny lub dodać do ciasta namoczone rodzynki. Ja użyłam malin. Piec 20 minut w 200 stopniach.

Wersję dla rodziców zrobiłam w oddzielnych papilotkach i dosłodziłam ciasto 1/4 cukru trzcinowego,a do sera dodałam łyżeczkę cukru waniliowego.