10 porcji 8 miesięcy+

IMG_2167

Serowe muffinki z kiełkami to propozycja na różne okazje. Drugie śniadanie, spacer, podwieczorek, czy kolacja. Jadacie kiełki? Jeśli nie ma ich w Waszym i Waszego dziecka menu, koniecznie musicie to nadrobić. Są pyyyszne i niezwykle zdrowe. Może w takiej postaci spróbujecie? 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół z orkiszową),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka (roślinnego lub krowiego),
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki tartej mozzarelli,
  • 1/2 szklanki kiełków, np. brokułu (około 25 g),
  • 1 większy ząbek czosnku,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • opcjonalnie papryka słodka i czarnuszka do posypania.

 

Nastaw piekarnik na 190 ‚C z termoobiegiem.

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek.

W drugiej misce połącz ze sobą składniki mokre: jajka, mleko, olej. Zrobiłam to tym razem mikserem.

Składniki obu misek połącz ze sobą. Dodaj do nich ser, kiełki, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku. Połącz wszystkie składniki za pomocą łyżki. Przełóż masę do foremek muffinkowych do 3/4 ich wysokości. Możesz posypać je tartym serem żółtym,czarnuszką i papryką słodką.

Piecz 20 minut, kontrolując stopień zrumienienia.

Serowe muffinki z kiełkami są puszyste i lekko mokre w środku od kiełków i sera.

Opcję dla dorosłych można doprawic większą ilością czosnku, solą i papryką ostrą.

 

IMG_2170