Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

01 lutego 2016

Serowe muffinki z kiełkami

Serowe muffinki z kiełkami to propozycja na różne okazje. Drugie śniadanie, spacer, podwieczorek, czy kolacja. Jadacie kiełki? Jeśli nie ma ich w Waszym i Waszego dziecka menu, koniecznie musicie to nadrobić. Są pyyyszne i niezwykle zdrowe. Może w takiej postaci spróbujecie?  Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół z orkiszową), 1 łyżeczka...

IMG_2167

Serowe muffinki z kiełkami to propozycja na różne okazje. Drugie śniadanie, spacer, podwieczorek, czy kolacja. Jadacie kiełki? Jeśli nie ma ich w Waszym i Waszego dziecka menu, koniecznie musicie to nadrobić. Są pyyyszne i niezwykle zdrowe. Może w takiej postaci spróbujecie? 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (u mnie pół na pół z orkiszową),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka (roślinnego lub krowiego),
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki tartej mozzarelli,
  • 1/2 szklanki kiełków, np. brokułu (około 25 g),
  • 1 większy ząbek czosnku,
  • szczypta pieprzu czarnego,
  • opcjonalnie papryka słodka i czarnuszka do posypania.

 

Nastaw piekarnik na 190 'C z termoobiegiem.

W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek.

W drugiej misce połącz ze sobą składniki mokre: jajka, mleko, olej. Zrobiłam to tym razem mikserem.

Składniki obu misek połącz ze sobą. Dodaj do nich ser, kiełki, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku. Połącz wszystkie składniki za pomocą łyżki. Przełóż masę do foremek muffinkowych do 3/4 ich wysokości. Możesz posypać je tartym serem żółtym,czarnuszką i papryką słodką.

Piecz 20 minut, kontrolując stopień zrumienienia.

Serowe muffinki z kiełkami są puszyste i lekko mokre w środku od kiełków i sera.

Opcję dla dorosłych można doprawic większą ilością czosnku, solą i papryką ostrą.

 

IMG_2170

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (31)

mamaania

Dodano opinię: 01.02.2016

super przepis! moje córki zjadły ze smakiem 🙂

CEGmaRUTka

Dodano opinię: 01.02.2016

Właśnie dziś kupiłam kiełki i zastanawiałam się jak je przemycić synkowi… 🙂 Dzięki za podpowiedź

Angelika

Dodano opinię: 03.02.2016

Pewnie trochę szkoda przetwarzać termiczie kiełków bo sporo tracą na swojej wartości, ale muffinki zrobiłam i rzeczywiście – bardzo smaczne :-).

Izabela

Dodano opinię: 04.04.2016

Od jakiego wieku można zaserwować maluszkowie takowe muffinki??

Izabela

Dodano opinię: 04.04.2016

Dobra widzę ;))) 

Dorota Wilk-Frankowska

Dodano opinię: 12.05.2016

Zrobine 🙂 Zobaczymy czy będą zjedzone. Jaki macie sprawdzony sposób na przechowywanie muffinek?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.05.2016

W brzuchach je przechowujemy:):):);)

Ewelina Jaworska

Dodano opinię: 12.07.2016

Witam,

mam 2 pytania odnośnie żółtego sera-córka lada dzien skonczy 10 miesiecy-czy można już go podawać? Drugie pytanie czy w tym wieku można już przyrządzac potrawy na mleku krowim? Pozdrawiam serdecznie

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.07.2016

2 x tak:) Najnowsze zalecenie nie nakazują oddzielnego podawania żółtka i białka. Krowie mleko możesz podawać jako składnik potraw, choć polecamy roślinne. 

Małgorzata

Dodano opinię: 16.03.2017

Pyszne ! Polecam , ja zmieszałam mąke pszenna, kukurydzianą i okiszową razową . Wyszło super 🙂

Ania

Dodano opinię: 13.04.2017

czy mogę czymś zastąpić ser żółty? syn dostaje po nim strasznych wysypek…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.05.2017

A kozi?

Ewa

Dodano opinię: 02.02.2019

No właśnie, będą smaczne z fetą (mleko kozie i owcze) zamiast mozzarelli? Alergia na bmk 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.02.2019

Tak

Mirka

Dodano opinię: 31.05.2017

co można dodać zamiast kiełków aby zachować wilgotność?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.06.2017

Startą cukinię:)

Magdalena

Dodano opinię: 02.02.2019

Cukinii tak samo jak kiełków, pół szklanki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.02.2019

Możesz mniej, bo ona jest cięższa.

Zofia

Dodano opinię: 02.02.2019

A da się bez jajek? Można zastąpić je czymś?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.02.2019

Spróbuj aquafarbę

Marika

Dodano opinię: 03.02.2019

Dziewczyny czy zamiast jajka wyjdzie z aquafabą? Niestety mamy uczulenie na jajo ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.02.2019

Tak, powinny wyjść z gęstą aquafabą:)

Iwona

Dodano opinię: 03.02.2019

Czy można zastąpić kiełki np. rzeżuchą?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2019

Jasne

Ania

Dodano opinię: 04.02.2019

A wyjdą z mąki ryżowej? Potrzebuję bezglutenowe.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.02.2019

Powinny dac radę.

Magda

Dodano opinię: 16.02.2019

Czy można muffinki zamrozić? Jeśli tak, jak to najlepiej zrobić? Z góry dziękuję, za chwilę biorę się za pieczenie! ???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.02.2019

W pojemniku

Kasiula

Dodano opinię: 10.03.2019

Po raz kolejny się niezawiodlam na Waszym przepisie, pycha ! ?? dodałam jeszcze pół serka wiejskiego który akurat miałam w lodowce .

Wioleta

Dodano opinię: 19.05.2019

Trochę obawiałam się tego przepisu, ale zaryzykowałam 😉 zrobiłam z mąki orkiszowej i odrobiny pszennej. Wyszły mega, w całym domu unosił się zapach pizzopodobny 🙂 synek zjadł lekko ciepłe, jak bułeczki 🙂 obawiałam się czy nie będą się ciągnęły kiełki, ale wszystko luzik 🙂 Jak zwykle się nie zawiodłam na Waszym przepisie 🙂 standardowo to co nie zjedzone zamrożone, po odmrożeniu też super 🙂

Ola

Dodano opinię: 22.01.2020

Niestety srednie, bez wyrazu, malo przyprawione. Nie podeszly ani corce (16 mcy) ani nam (mi i mezowi). Szukalam czegos na wytrawny podwieczorek, wiec szukam dalej 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek