20 porcji 12 miesięcy+

Sernik piernikowy, jest dziecinnie prosty w wykonaniu, zawsze wychodzi i na pewno będzie Wam smakował. Obiecujemy! Wielkie odliczanie do świąt czas zacząć… mmm gdy z piekarnika unosi się zapach przyprawy piernikowej to znak, że Boże Narodzenie, jest już naprawdę blisko.

Składniki:

Masa serowa

  • 1 kg zmielonego twarogu sernikowego;
  • pół kostki zimnego masła (100g);
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka);
  • pół szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego/ kokosowego;
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru;
  • ziarenka z połówki laski wanilii;
  • 3 łyżki rodzynek (zalej je wcześniej wrzątkiem na 10 min, a następnie odcedź).

Ciemny spód i góra

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej lub jeśli chcesz by sernik był bezglutenowy 3/4 szklanki mąki ryżowej + 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • pół kostki zimnego masła (100g);
  • 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego;
  • 1 jajko.

Wyjmij wszystkie składniki z lodówki, na godzinę przed rozpoczęciem pieczenia.
Tortownicę o średnicy ok 26 cm wyłóż papierem do pieczenia (boki również). Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem.

PIERNIKOWY SPÓD:

W dużej misce połącz mąkę, 3 łyżki kakao, przyprawę do piernika, 4 łyżki cukru, 1 jajko, posiekane w kostkę zimne masło. Wymieszaj mikserem, by powstały grudki, a następnie zagniataj ciasto rękoma, tak by powstała zwarta kula. Podziel ją na 3 w miarę równe części. Jedną część schowaj od razu do lodówki, pozostałe dwie połącz i rozwałkuj na stolnicy na nieregularny placek, a następnie wyłóż nim spód tortownicy, przyklep palcami, by ciasto nie odchodziło od formy.

Formę z ciastem wsuń do nagrzanego na 180’C piekarnika i piecz 15 minut na środkowym poziomie piekarnika, a następnie wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij robić masę serową.

MASA SEROWA:

Pół laski wanilii przetnij wzdłuż i za pomocą nożyka nabierz ziarenka.
Oddziel białka od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę i schowaj do lodówki.
Do szerokiej miski wlej żółtka, dodaj pół szklanki cukru i utrzyj za pomocą miksera na puszystą masę (ok 3 minut). Dodaj posiekane, zimne masło i dalej miksuj, aż masło rozpadnie się na małe cząstki. Dodaj twaróg i ponownie chwilę mieszaj mikserem. Dodaj budyń lub skrobię ziemniaczaną, znów wymieszaj. Na koniec dodaj ziarenka wanilii i odcedzone rodzynki.Teraz dodaj do masy serowej białka i wymieszaj wszystko łyżką ( nie za długo, sernik nie lubi być napowietrzany). Przełóż masę do formy i wygładź powierzchnię. Wyjmij pozostałe piernikowe ciasto z lodówki, pokrusz w rękach, a najlepiej zetrzyj na grubych oczkach tarki bezpośrednio nad formą. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180’C z termoobiegiem na drugi od dołu poziom i piecz 1 godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Sernik smakuje najlepiej na drugi dzień:) Maluszkom powyżej roku, może podać sernik pokrojony w mniejsze kosteczki. Nie podawaj słodzonych cukrem dań dzieciom poniżej 12 m.