Składniki:

1 szklanka mleka kokosowego
kawałek dorsza (filet)
szczypta curry
szczypta słodkiej czerwonej papryki
natka pietruszki
2 ziemniaki
1 duża marchew
1 ząbek czosnku
łyżeczka oliwy z oliwek
koperek

Czosnek przepuszczamy przez praskę i dosłownie chwilkę podsmażamy na oliwie. Zalewamy mlekiem kokosowym i dalej gotujemy na małym ogniu. Fileta z dorsza dokładnie myjemy i przyprawiamy curry, papryką o pieprzem. Wkładamy do gotującego się na małym ogniu mleczka i dusimy ok 15min. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Ziemniaki i marchewkę myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości, a następnie robimy puree 🙂 albo dusimy widelcem na gładka masę, albo tak jak ja miksujemy blenderem i wychodzi ziemniaczano-marchewkowy mus. Posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy z rybką.
Pamiętajcie żeby dokładnie obejrzeć rybę przed podaniem:)

ps Ali tak smakowało, że gdy chciałam dołożyć na jej tacę puree przechwyciła dużą łyżkę i już nie chciała puścić:)

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep