4 porcje 9 miesięcy+

 

Ryba i sałatka z cukinii czyli zapraszamy Was na coś wyjątkowego. Znacie nas, wiecie, że gotujemy zdrowo, że pilnujemy, byście nie musieli stać godzinami przy garach i że zawsze staramy się, by było smacznie. Lubimy o Was się troszczyć. Dziś dodatkowo zadbałyśmy, by było elegancko i fit. Taki obiad w sam raz na romantyczny posiłek, zapowiedzianą wizytę teściowej😜 (a co, niech widzi, jak smacznie, zdrowo i pięknie gotujecie!), czy jakieś rodzinne święto. Będzie baaaardzo zdrowo i hm…. nie bójmy się tego powiedzieć – ekskluzywnie BLW;)

Przepis na babeczki i rybę z sałatką przygotowałyśmy dla Netto Polska w ramach kuchennych pojedynków blogerów. Super zakupy i super zabawa. Dziękujemh Wam, Kochani Czytelnicy, za głosy i wyrazy sympatii podczas tych działań.

Zapraszamy na zakupy do Netto i do realizacji naszych przepisów. Teraz rybka:

Czas przygotowania: 30 minut

ilość porcji: 4

Składniki na rybę

  • ryba – 400 g filetu (dorsz, halibut);
  • 50 g tartego parmezanu;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • łyżka posiekanego koperku;
  • gałązka rozmarynu;
  • 1 mały ząbek czosnku;
  • ½ limonki;
  • 1 jajko;
  • szczypta pieprzu;
  • olej rzepakowy do smażenia.

Pokrój filety ryby na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny i dopraw pieprzem.
Posiekaj rozmaryn. Dodaj zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą do parmezanu i zamieszaj.
Rozkłóć jajko za pomocą widelca.
Rozgrzej olej na patelni. Maczaj rybę w jajku, obtaczaj w panierce i kładź na patelnię. Smaż rybę z obu stron do zrumienienia (około 3 minut na jednej stronie). Nie przewracaj ryby kilka razy, bo panierka zacznie odpadać.

Jeśli nie chcesz smażyć ryby, możesz ją upiec. Będzie nieco dłużej ale zdrowiej. Rozgrzej piekarnik do 190’C z termoobiegiem, połóż opanierowaną rybę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop olejem. Piecz około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Sałatka z cukinii – składniki: 

  • 1 cukinia;
  • ¼ papryki czerwonej;
  • ¼ papryki żółtej;
  • gałązka bazylii;
  • gałązka mięty
  • ½ limonki;
  • szczypta pieprzu;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotuj sos. Pokrój w drobną kostkę paprykę i posiekaj zioła. Przełóż je do miski, w której będziesz podawać sałatkę i zalej oliwą, oraz wyciśniętym sokiem z limonki. Dopraw pieprzem i wymieszaj.
Cukinię umyj i obierz. Za pomocą obieraka zrób tagliatelle z cukinii. Tak przygotowaną cukinię, przełóż na gotowy sos.

Sałatka z cukinii powinna być podana w postaci niewymieszanej. łączy się ją z sosem tuż przed zjedzeniem.

Wpis powstał w ramach współpracy z Netto Polska