Ten przepis to świetny pomysł na danie o każdej porze dnia. możecie je również spakować na spacer, czy włożyć do śniadaniówki dziecka lub zabrać do pracy. Pyszne i fajnie się dzielą;) To super pomysł na imprezy dziecięce ale i dla dorosłych:)

Składniki:

  • 2 ciasta francuskie
  • 200 g szpinaku świeżego 
  • ½ doniczki bazylii
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki ulubionych orzechów, np. piniowych, migdałów
  • 2/3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • około 3 łyżek tartej mozzarelli lub innego sera
  • ½ łyżki soku z cytryny
  • pieprz, sól, 
  • czarnuszka/sezam do posypania
  • 1 jajko

Wykonanie:

Nastaw piekarnik na 200’C. Przygotuj okrągłą blaszkę o średnicy około 28 cm.  

Do misy malaksera przełóż szpinak, listki bazylii i natki pietruszki, obrane ząbki czosnku, orzechy, oliwę, sok z cytryny i zblenduj wszystko na pesto. Dodaj tarty ser i zamieszaj.

Rozwiń jeden płat ciasta i posmaruj go pesto na całej powierzchni. Przykryj drugim płatem i dociśnij lekko. Wykrawaj paski szerokości 1 cm i każdy zwijaj w ślimaka. Układaj ślimaki na blaszce w niewielkich odstępach od siebie tak, by zapełniły całą blaszkę. 

Jajko rozbełtaj i posmaruj nim wierzch każdego ślimaka. Posyp czarnuszką lub sezamem. Piecz około 25 minut. Kontroluj stopień zrumienienia. Podawaj z sosem czosnkowym lub pomidorowym. 

Wszystko do rozszerzania diety: od wiedzy, przepisów, po akcesoria, znajdziesz w naszym sklepie.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep