
6 porcji 7 miesięcy+
Różowe, piękne, bajkowe naleśniki z buraczkami polecają się na śniadanie, obiad i kolację. A także na podwieczorek i wypad do lasu. Bardzo szybko je zrobisz, a dzieci pokochają!
Składniki:
- 1 średni, ugotowany burak
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody – najlepiej gazowanej
- 2 łyżki oleju (+olej do smażenia)
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej/ orkiszowej
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
- opcjonalnie: 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego (cukier/ miód w przepisach używaj dla dzieci najwcześniej po 12 miesiącu życia)
Do miski przełóż buraka i rozgnieć go za pomocą blendera na mus. Dodaj sok z cytryny, mleko, wodę, jajko, olej i ponownie wymieszaj blenderem lub mikserem. Wsyp mąkę (i słodziwo-ale nie jest konieczne) i ponownie wymieszaj ciasto, by nie miało żadnych grudek.
Odstaw je na 10-15 minut, będzie wtedy o wiele lepiej się smażyć:)
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, smaż naleśniki z dwóch stron do zrumienienia.
Podawaj np. z bananowym twarożkiem: rozgnieć twaróg półtłusty, dodaj 1 banana, wymieszaj i gotowe:)
W Lidlu czy Biedrze dostępne są gotowane, pakowane próżniowo buraki. Możesz je wykorzystać do zrobienia naleśników, by zaoszczędzić swój czas. Dolej odrobinę soku z buraka do ciasta a kolor będzie bardziej intensywny.


Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Twój komentarz