
Te racuchy to fajna odmiana od tradycyjnych z jabłkami. Spróbujcie i modyfikujcie do woli, zmieniając owoce na inne, sezonowe.
Składniki:
- 350 ml kefiru/maślanki
- 1 1/2 łyżeczki nasion chia
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczka sody
- około 10 truskawek lub inne owoce
- olej do smażenia
Namocz nasiona chia w kefirze co najmniej 5 g. a najlepiej całą noc. Przełóż kefir do miski, wpij jajko i wymieszaj z kefirem. Dodaj mąkę i sodę. Zamieszaj. Umyj truskawki i pozbaw je szypułek. Pokrój na ćwiartki i dodaj do masy. Zamieszaj.
Rozgrzej olej na patelni (niewiele, posmaruj tylko patelnię) i smaż z obu stron do zrumienienia. Zachowaj odstępy między racuchami, bo urosną.
Placuszki będą słodkie, jeśli użyjesz słodkich truskawek. Możesz podać je posmarowane miodem (dla dzieci po roku).
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Twój komentarz