http://alaantkoweblw.blogspot.com/2015/02/pyszne-markizy-ala-ciasteczka-oreo.html


Składniki (na 14 ciastek):

ciastka:
250g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypania stolnicy;
1 jajko;
1/2 kostki zimnego masła (125g);
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
2 łyżki migdałów w płatkach;
1/4 szklanki kakao (ew. karobu, ale mi nie smakuje tak bardzo jak zwykłe kakao);
11suszonych daktyli + 1 łyżeczka wody;
2 łyżki mleka krowiego lub roślinnego

krem:
3 suszone morele;
3 suszone daktyle;
4 łyżki serka mascarpone (ok. 60g).

Przygotowanie ciastek:
Daktyle zalej gorącą wodą (tak by całkiem były w niej zanurzone) i pozostaw na ok. 15-20 minut. Następnie odsącz z wody i zblenduj na gładki krem (dodaj w czasie blendowania 1 łyżeczkę wody).
Mąkę pszenną zmieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.
Migdały w płatkach zmiel na mąkę (np. w starym młynku do kawy).
W dużej misce połącz: przesianą mąkę, migdały w proszku, zimne masło pokrojone w kostkę, jajko, zblendowane daktyle. Całość energicznie wyrabiaj rękoma na gładkie ciasto, po kilku chwilach wyrabiania dodaj kakao/ karob oraz mleko i dalej wyrabiaj aż uzyskasz miękkie, jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.

W tym czasie możesz przygotować krem:
3 daktyle i 3 morele posiekaj w drobną kostkę, zalej gorącą wodą i pozostaw na ok. 10 minut. Następnie odsącz wodę i zblenduj na krem.
Połącz serek z musem z suszonych owoców i wymieszaj mikserem.
Nastaw piekarnik na 180'C z termoobiegiem. Przygotuj dwie blachy, wyłóż je papierem do pieczenia.
Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części (jeśli masz dość ciepło w domu:) wstaw jedną z części z powrotem do lodówki.
Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na placek grubości ok 5 mm. Wykrawaj szklanką koła i układaj je w odstępach na blaszce. Podziurkuj delikatnie powierzchnię ciastek widelcem (tylko do ozdoby). Piecz 10 minut w 180' C z termoobiegiem.
W czasie pieczenia jednej tury ciastek, rozwałkuj i wykrawaj drugą część ciasta i upiecz tak samo jak poprzednie.
Pozostaw ciastka do ostygnięcia na kratce, a następnie posmaruj połowę z nich kremem (ok. 3/4 łyżeczki kremu na ciastko) i przykryj drugim ciastkiem. Pozostaw ciastka na ok. 10 minut ''by odpoczęły" i zmiękły pod wpływem kremu. A potem delektuj się ich smakiem:)))

 

Kula z ciasta po wyrobieniu.

 

Przed pieczeniem

 

Po upieczeniu

 

Krem do ciastek

 

 

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep