Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

22 lutego 2015

Pyszne markizy a’la ciasteczka „OREO”

Składniki (na 14 ciastek): ciastka: 250g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypania stolnicy; 1 jajko; 1/2 kostki zimnego masła (125g); 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2 łyżki migdałów w płatkach; 1/4 szklanki kakao (ew. karobu, ale mi nie smakuje tak bardzo jak zwykłe kakao); 11suszonych daktyli + 1 łyżeczka wody; 2 łyżki mleka krowiego...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2015/02/pyszne-markizy-ala-ciasteczka-oreo.html


Składniki (na 14 ciastek):

ciastka:
250g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypania stolnicy;
1 jajko;
1/2 kostki zimnego masła (125g);
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
2 łyżki migdałów w płatkach;
1/4 szklanki kakao (ew. karobu, ale mi nie smakuje tak bardzo jak zwykłe kakao);
11suszonych daktyli + 1 łyżeczka wody;
2 łyżki mleka krowiego lub roślinnego

krem:
3 suszone morele;
3 suszone daktyle;
4 łyżki serka mascarpone (ok. 60g).

Przygotowanie ciastek:
Daktyle zalej gorącą wodą (tak by całkiem były w niej zanurzone) i pozostaw na ok. 15-20 minut. Następnie odsącz z wody i zblenduj na gładki krem (dodaj w czasie blendowania 1 łyżeczkę wody).
Mąkę pszenną zmieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.
Migdały w płatkach zmiel na mąkę (np. w starym młynku do kawy).
W dużej misce połącz: przesianą mąkę, migdały w proszku, zimne masło pokrojone w kostkę, jajko, zblendowane daktyle. Całość energicznie wyrabiaj rękoma na gładkie ciasto, po kilku chwilach wyrabiania dodaj kakao/ karob oraz mleko i dalej wyrabiaj aż uzyskasz miękkie, jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.

W tym czasie możesz przygotować krem:
3 daktyle i 3 morele posiekaj w drobną kostkę, zalej gorącą wodą i pozostaw na ok. 10 minut. Następnie odsącz wodę i zblenduj na krem.
Połącz serek z musem z suszonych owoców i wymieszaj mikserem.
Nastaw piekarnik na 180'C z termoobiegiem. Przygotuj dwie blachy, wyłóż je papierem do pieczenia.
Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części (jeśli masz dość ciepło w domu:) wstaw jedną z części z powrotem do lodówki.
Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na placek grubości ok 5 mm. Wykrawaj szklanką koła i układaj je w odstępach na blaszce. Podziurkuj delikatnie powierzchnię ciastek widelcem (tylko do ozdoby). Piecz 10 minut w 180' C z termoobiegiem.
W czasie pieczenia jednej tury ciastek, rozwałkuj i wykrawaj drugą część ciasta i upiecz tak samo jak poprzednie.
Pozostaw ciastka do ostygnięcia na kratce, a następnie posmaruj połowę z nich kremem (ok. 3/4 łyżeczki kremu na ciastko) i przykryj drugim ciastkiem. Pozostaw ciastka na ok. 10 minut ''by odpoczęły" i zmiękły pod wpływem kremu. A potem delektuj się ich smakiem:)))

 

Kula z ciasta po wyrobieniu.

 

Przed pieczeniem

 

Po upieczeniu

 

Krem do ciastek

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (53)

Anna Mróz

Dodano opinię: 22.02.2015

Jaka można użyć mąkę zamiast pszennej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2015

Orkiszowej, ale lepiej i tak wymieszać ją z pszenną, można też dodać więcej migdałów zmielonych.

Anna Mróz

Dodano opinię: 27.02.2015

Zrobię z orkiszowa gdyż na pszenicę syn ma uczulenie.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.02.2015

Hmm, jasne:) Smacznego!

Iwona Krzepisz

Dodano opinię: 22.02.2015

Dziecko w jakim wieku mogłoby juz jesc takie ciasteczka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2015

Ja bym dała koło 10 miesiąca na próbę czy kakao nie uczula i nabiał. Wcześniej nie podawałam nabiału czyli serka mascarpone.

Iwona Krzepisz

Dodano opinię: 22.02.2015

To spróbuje moj mały zaczyna 10miesiac wiec zobaczymy.Wygladaja cudownie wiec juz nie moge sie doczekać.Dziekuje

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2015

Daj nam znać czy Wam smakowały:)

Anonymous

Dodano opinię: 22.02.2015

a co zamiast jajka moge uzyc ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2015

Obawiam się, że akurat tutaj nie da się go niczym zastąpić by jakość wypieku nie zmieniła się:(

Anonymous

Dodano opinię: 23.02.2015

jeśli jajek jest niewiele czasem można zasapić je 1-2 łyżkami wody lub oleju

Ania

Dodano opinię: 29.01.2016

ja do niektórych potraw np naleśników zamiast jajek dodaję siemia lnianego zmielonego, nie wiem jakby to tutaj wyglądało

Katarzyna

Dodano opinię: 10.05.2017

siemię lniane wiąże jak jajko. tylko z proporcjami musi Pani sama pokombinować 🙂

Anonymous

Dodano opinię: 22.02.2015

Kocham Was! 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2015

Ooooo, miło nam bardzo Anonimie lub Anonimko:)))

Marta Powęzka

Dodano opinię: 22.02.2015

Powiedz, prosze, na ile miękkie wychodzą te ciastka? Zastanawiam sie nad upieczeniem ich w formie przekladanego ciasta, bo mam tylko prodiż i łatwiej bedzie upiec dwa duże placki niż kilka razy wstawiać malutkie kółeczka:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2015

Myślę, że możesz tak zrobić, rozwałkuj na ok 5-6 mm placek i wstaw cały, a gdy ostygnie pokrój nożem na kwadraty. Ciastka wychodzą miękkie (piecz tylko 10 minut), a przełożone kremem już w ogóle miękną 🙂

Marta Powęzka

Dodano opinię: 23.02.2015

Dziękuję! Prodiż ma okrągłą formę, wiec najwyżej ciasteczka bedą nieregularne.

Anonymous

Dodano opinię: 22.02.2015

A jak zetrzeć młynek do kawy? 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2015

Tzn?

Anonymous

Dodano opinię: 23.02.2015

chyba miało być starym młynku, ktoś tu się słówek czepia ;P

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.02.2015

Aaaa, już poprawiam:)

Anonymous

Dodano opinię: 24.02.2015

A można czymś innym zetrzec migdały? Nie posiadam takiego młynka:-

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.02.2015

Tak np. minimalakserem czy blenderem ręcznym, lub można pominąć migdały i dodać dwie płaskie łyżeczki mąki zamiast nich.

Anonymous

Dodano opinię: 25.02.2015

A wiecie ze Oreo sa bez nabialu i jajek w oryginale? Juz chcialam robic ale my nie jemy tych produktoe. Troche dezinformacja

Anonymous

Dodano opinię: 25.02.2015

A wiecie ze Oreo sa bez nabialu i jajek w oryginale? Juz chcialam robic ale my nie jemy tych produktow. Troche dezinformacja

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.02.2015

Nazwa naszych ciasteczek wzięła się nie ze skojarzeniem ze składem, a z wyglądem ciasteczek:)

Anonymous

Dodano opinię: 01.03.2015

Zmieńcie na markizy i będzie chyba ok 😉
Btw właśnie je robię. Na razie spróbowałam kremu… Normalnie mogłabym zjeść łyżką 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.03.2015

Smacznego:)

Anonymous

Dodano opinię: 06.03.2015

a moje ciasto wyszlo jakies kruche, jak zaczynam walkowac to sie rozpada ;/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.03.2015

Kruche?:/ może za dużo jakiś suchych składników?a czy dobrze wyrobiłaś ciasto i trzymałaś w lodówce?

Dorota

Dodano opinię: 12.03.2015

trzymalam w lodowce, i po wyjeciu jak chciałam walkowac to sie rozpadalo, ale dodalam jeszcze mleka, wyrobilam jeszcze raz i do lodowki i bylo lepiej 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.03.2015

Czyli za dużo suchych składników:)

Danuta B

Dodano opinię: 03.07.2015

orginalne oreo sa weganskie

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.07.2015

Wiemy:) Ale nasze są ala’antkowe a nie oryginalne:) Nazwa wiąże się z tym, że z wyglądu są podobne, a nie ze składu:)

Róża

Dodano opinię: 15.09.2015

To są najlepsze ciacha na świecie. Robię już któryś raz i wielkie dzięki za ten przepis! Tylko robię zawsze więcej kremu, wg mnie ciacha są wtedy smaczniejsze 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.09.2015

Dziękujemy:)

Marlena

Dodano opinię: 25.09.2015

Jak je przechowywać i jak długo będą dobre? Szykuje nam się wyjazd i zastanawiam się czy mogę te ciasteczka zabrać w drogę.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.09.2015

MOżesz, ale krem nałóż na ostatnią chwilę bo im dłużej ciastka połączone będą z kremem tym staną się bardziej miękkie. Przechowuj ciastka w pojemniku np. plastikowym max 2 dni (jeśli z kremem to już w lodówce).

Joanna

Dodano opinię: 13.01.2016

Wpis za chwilę będzie świętować roczek, a ja dopiero dziś go wypróbowałam. Niestety braki w szafkach zaowocowały modyfikcjami. Brak kakao wynagrodziła czekolada (mleczna, stara jakaś), którą zmieliłam w malakserze z daktylami, masłem i mączką migdałową z dodatkiem wody. Ciasto finalnie wyszło nieco miększe, niż na Waszym zdjęciu, ale pracowało się z nim dobrze. Za to krem, to moja fantazja, która dopadła mnie po skosztowaniu masy z daktyli, masła i czekolady. Biorąc pod uwagę, że do domowych markiz robi się krem z masła, mój też jest trochę mniej zdrowy. Tak więc znów w malakserze zmiksowałam czekoladę z daktylami i masłem oraz orzechami włoskimi. Wyszło obłędnie. Polecam

Monika

Dodano opinię: 29.01.2016

a czy daktyle moglabym zastapic syropem z daktyli? mysle, ze o ile masie nie zrobi to roznicy to z ciastem juz chyba byloby troszke gorzej, prawda?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.01.2016

Możesz,bo w przepisie używa się ich do zrobienia właśnie syropu:)

Kasia

Dodano opinię: 08.02.2016

no coż…. a moimmzdaniem ciastka są trochę bez smaku… ani slodkie ani słone, takie trochę żadne….

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.02.2016

O gustach i smakach się nie dyskutuje, ale może inny deser z naszego bloga będzie Ci odpowiadał:) Zapraszamy!:)

Beata

Dodano opinię: 08.10.2016

Bo ciastka mają smakować dzieciom, a nie Tobie Kasiu! 🙂

(ja się wciąż czuję dzieckiem, w przeciwieństwie do mojego męża, który mi powiedział, że zapomniałam dodać szklanki cukru:P)

Katarzyna

Dodano opinię: 10.05.2017

same ciastka są bez smaku, ale krem sprawia, że wszystko się zmienia;P

Justka

Dodano opinię: 12.02.2017

Ciasto wyrobilam w Thermomixie: zmielilam daktyle z lyzka wody powstalej po ich wymoczeniu (nie byly gladko zmielone), obr. 10,powtarzalam 3 razy. Dodalam do daktyli maslo i miksowalam 3 min obr 3.5. Dodalam jajko, 1min, obr. 3. Dodalam: 4 lyzki kakao, 1 lyzeczka proszku do pieczenia: 1min, obrot zwiekszamy od 1-3. Dodalam maki i czubata lyzke zmielonych orzechow, Interwal 2 min. Po tym czasie ciasto zebralam kopystka na spod naczynia, dodalam lyzke mleka roslinnego, wyrabialam kolejne 2 min, Interwal.

Masa: zmielilam pokrojone w paski morele i daktyle na drobny mial. Zalalam to w miseczce lyzka wody i pozostawilam na 20 min. Nie odsaczalam. Malakserem zmielilam z serkiem i schlodzilam w lodowce. Masa wyszla gladka i pyszna.

Nie przepadam za duzymi ciastkami wiec wykrawalam je kieliszkiem do jajka. Wyszly pyszne!

Dziekuje za przepis. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.02.2017

Brawo TY! Super zdjęcie:)))

Katarzyna

Dodano opinię: 10.05.2017

Ojeju co za dramaty się rozgrywająca odnośnie nazewnictwa i tego jak przepis wyglądać powinien 😀 a przecież to tylko ciastka:p

Monika

Dodano opinię: 13.09.2018

A ile wychodzi tego musu z daktyli po zmiksowaniu? Mam jakas resztke w lodowce i chetnie bym ja zuzyla

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

Nie pamiętam, to taki stary przepis:(

Ania

Dodano opinię: 15.03.2019

Czy można czymś zastąpić serek mascarpone? Nie mam na stanie ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.03.2019

Moze byś kremowy zwykły ser

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek