ciastka:
250g mąki pszennej tortowej + mąka do podsypania stolnicy;
1 jajko;
1/2 kostki zimnego masła (125g);
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
2 łyżki migdałów w płatkach;
1/4 szklanki kakao (ew. karobu, ale mi nie smakuje tak bardzo jak zwykłe kakao);
11suszonych daktyli + 1 łyżeczka wody;
2 łyżki mleka krowiego lub roślinnego
krem:
3 suszone morele;
3 suszone daktyle;
4 łyżki serka mascarpone (ok. 60g).
Przygotowanie ciastek:
Daktyle zalej gorącą wodą (tak by całkiem były w niej zanurzone) i pozostaw na ok. 15-20 minut. Następnie odsącz z wody i zblenduj na gładki krem (dodaj w czasie blendowania 1 łyżeczkę wody).
Mąkę pszenną zmieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.
Migdały w płatkach zmiel na mąkę (np. w starym młynku do kawy).
W dużej misce połącz: przesianą mąkę, migdały w proszku, zimne masło pokrojone w kostkę, jajko, zblendowane daktyle. Całość energicznie wyrabiaj rękoma na gładkie ciasto, po kilku chwilach wyrabiania dodaj kakao/ karob oraz mleko i dalej wyrabiaj aż uzyskasz miękkie, jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.
W tym czasie możesz przygotować krem:
3 daktyle i 3 morele posiekaj w drobną kostkę, zalej gorącą wodą i pozostaw na ok. 10 minut. Następnie odsącz wodę i zblenduj na krem.
Połącz serek z musem z suszonych owoców i wymieszaj mikserem.
Nastaw piekarnik na 180'C z termoobiegiem. Przygotuj dwie blachy, wyłóż je papierem do pieczenia.
Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części (jeśli masz dość ciepło w domu:) wstaw jedną z części z powrotem do lodówki.
Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na placek grubości ok 5 mm. Wykrawaj szklanką koła i układaj je w odstępach na blaszce. Podziurkuj delikatnie powierzchnię ciastek widelcem (tylko do ozdoby). Piecz 10 minut w 180' C z termoobiegiem.
W czasie pieczenia jednej tury ciastek, rozwałkuj i wykrawaj drugą część ciasta i upiecz tak samo jak poprzednie.
Pozostaw ciastka do ostygnięcia na kratce, a następnie posmaruj połowę z nich kremem (ok. 3/4 łyżeczki kremu na ciastko) i przykryj drugim ciastkiem. Pozostaw ciastka na ok. 10 minut ''by odpoczęły" i zmiękły pod wpływem kremu. A potem delektuj się ich smakiem:)))
![]() |
Kula z ciasta po wyrobieniu. |
![]() |
Przed pieczeniem |
![]() |
Po upieczeniu |
![]() |
Krem do ciastek |
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Jaka można użyć mąkę zamiast pszennej?
Orkiszowej, ale lepiej i tak wymieszać ją z pszenną, można też dodać więcej migdałów zmielonych.
Zrobię z orkiszowa gdyż na pszenicę syn ma uczulenie.
Hmm, jasne:) Smacznego!
Dziecko w jakim wieku mogłoby juz jesc takie ciasteczka?
Ja bym dała koło 10 miesiąca na próbę czy kakao nie uczula i nabiał. Wcześniej nie podawałam nabiału czyli serka mascarpone.
To spróbuje moj mały zaczyna 10miesiac wiec zobaczymy.Wygladaja cudownie wiec juz nie moge sie doczekać.Dziekuje
Daj nam znać czy Wam smakowały:)
a co zamiast jajka moge uzyc ?
Obawiam się, że akurat tutaj nie da się go niczym zastąpić by jakość wypieku nie zmieniła się:(
jeśli jajek jest niewiele czasem można zasapić je 1-2 łyżkami wody lub oleju
ja do niektórych potraw np naleśników zamiast jajek dodaję siemia lnianego zmielonego, nie wiem jakby to tutaj wyglądało
siemię lniane wiąże jak jajko. tylko z proporcjami musi Pani sama pokombinować 🙂
Kocham Was! 😉
Ooooo, miło nam bardzo Anonimie lub Anonimko:)))
Powiedz, prosze, na ile miękkie wychodzą te ciastka? Zastanawiam sie nad upieczeniem ich w formie przekladanego ciasta, bo mam tylko prodiż i łatwiej bedzie upiec dwa duże placki niż kilka razy wstawiać malutkie kółeczka:)
Myślę, że możesz tak zrobić, rozwałkuj na ok 5-6 mm placek i wstaw cały, a gdy ostygnie pokrój nożem na kwadraty. Ciastka wychodzą miękkie (piecz tylko 10 minut), a przełożone kremem już w ogóle miękną 🙂
Dziękuję! Prodiż ma okrągłą formę, wiec najwyżej ciasteczka bedą nieregularne.
A jak zetrzeć młynek do kawy? 😉
Tzn?
chyba miało być starym młynku, ktoś tu się słówek czepia ;P
Aaaa, już poprawiam:)
A można czymś innym zetrzec migdały? Nie posiadam takiego młynka:-
Tak np. minimalakserem czy blenderem ręcznym, lub można pominąć migdały i dodać dwie płaskie łyżeczki mąki zamiast nich.
A wiecie ze Oreo sa bez nabialu i jajek w oryginale? Juz chcialam robic ale my nie jemy tych produktoe. Troche dezinformacja
A wiecie ze Oreo sa bez nabialu i jajek w oryginale? Juz chcialam robic ale my nie jemy tych produktow. Troche dezinformacja
Nazwa naszych ciasteczek wzięła się nie ze skojarzeniem ze składem, a z wyglądem ciasteczek:)
Zmieńcie na markizy i będzie chyba ok 😉
Btw właśnie je robię. Na razie spróbowałam kremu… Normalnie mogłabym zjeść łyżką 😉
Smacznego:)
a moje ciasto wyszlo jakies kruche, jak zaczynam walkowac to sie rozpada ;/
Kruche?:/ może za dużo jakiś suchych składników?a czy dobrze wyrobiłaś ciasto i trzymałaś w lodówce?
trzymalam w lodowce, i po wyjeciu jak chciałam walkowac to sie rozpadalo, ale dodalam jeszcze mleka, wyrobilam jeszcze raz i do lodowki i bylo lepiej 😉
Czyli za dużo suchych składników:)
orginalne oreo sa weganskie
Wiemy:) Ale nasze są ala’antkowe a nie oryginalne:) Nazwa wiąże się z tym, że z wyglądu są podobne, a nie ze składu:)
To są najlepsze ciacha na świecie. Robię już któryś raz i wielkie dzięki za ten przepis! Tylko robię zawsze więcej kremu, wg mnie ciacha są wtedy smaczniejsze 🙂
Dziękujemy:)
Jak je przechowywać i jak długo będą dobre? Szykuje nam się wyjazd i zastanawiam się czy mogę te ciasteczka zabrać w drogę.
MOżesz, ale krem nałóż na ostatnią chwilę bo im dłużej ciastka połączone będą z kremem tym staną się bardziej miękkie. Przechowuj ciastka w pojemniku np. plastikowym max 2 dni (jeśli z kremem to już w lodówce).
Wpis za chwilę będzie świętować roczek, a ja dopiero dziś go wypróbowałam. Niestety braki w szafkach zaowocowały modyfikcjami. Brak kakao wynagrodziła czekolada (mleczna, stara jakaś), którą zmieliłam w malakserze z daktylami, masłem i mączką migdałową z dodatkiem wody. Ciasto finalnie wyszło nieco miększe, niż na Waszym zdjęciu, ale pracowało się z nim dobrze. Za to krem, to moja fantazja, która dopadła mnie po skosztowaniu masy z daktyli, masła i czekolady. Biorąc pod uwagę, że do domowych markiz robi się krem z masła, mój też jest trochę mniej zdrowy. Tak więc znów w malakserze zmiksowałam czekoladę z daktylami i masłem oraz orzechami włoskimi. Wyszło obłędnie. Polecam
a czy daktyle moglabym zastapic syropem z daktyli? mysle, ze o ile masie nie zrobi to roznicy to z ciastem juz chyba byloby troszke gorzej, prawda?
Możesz,bo w przepisie używa się ich do zrobienia właśnie syropu:)
no coż…. a moimmzdaniem ciastka są trochę bez smaku… ani slodkie ani słone, takie trochę żadne….
O gustach i smakach się nie dyskutuje, ale może inny deser z naszego bloga będzie Ci odpowiadał:) Zapraszamy!:)
Bo ciastka mają smakować dzieciom, a nie Tobie Kasiu! 🙂
(ja się wciąż czuję dzieckiem, w przeciwieństwie do mojego męża, który mi powiedział, że zapomniałam dodać szklanki cukru:P)
same ciastka są bez smaku, ale krem sprawia, że wszystko się zmienia;P
Ciasto wyrobilam w Thermomixie: zmielilam daktyle z lyzka wody powstalej po ich wymoczeniu (nie byly gladko zmielone), obr. 10,powtarzalam 3 razy. Dodalam do daktyli maslo i miksowalam 3 min obr 3.5. Dodalam jajko, 1min, obr. 3. Dodalam: 4 lyzki kakao, 1 lyzeczka proszku do pieczenia: 1min, obrot zwiekszamy od 1-3. Dodalam maki i czubata lyzke zmielonych orzechow, Interwal 2 min. Po tym czasie ciasto zebralam kopystka na spod naczynia, dodalam lyzke mleka roslinnego, wyrabialam kolejne 2 min, Interwal.
Masa: zmielilam pokrojone w paski morele i daktyle na drobny mial. Zalalam to w miseczce lyzka wody i pozostawilam na 20 min. Nie odsaczalam. Malakserem zmielilam z serkiem i schlodzilam w lodowce. Masa wyszla gladka i pyszna.
Nie przepadam za duzymi ciastkami wiec wykrawalam je kieliszkiem do jajka. Wyszly pyszne!
Dziekuje za przepis.
Brawo TY! Super zdjęcie:)))
Ojeju co za dramaty się rozgrywająca odnośnie nazewnictwa i tego jak przepis wyglądać powinien 😀 a przecież to tylko ciastka:p
A ile wychodzi tego musu z daktyli po zmiksowaniu? Mam jakas resztke w lodowce i chetnie bym ja zuzyla
Nie pamiętam, to taki stary przepis:(
Czy można czymś zastąpić serek mascarpone? Nie mam na stanie ?
Moze byś kremowy zwykły ser