3 porcje 8 miesięcy+

Gwarantuję, że wykonanie tego dania nie zajmie Wam więcej niż 25 minut, a cała rodzina nasyci się pyszną zupką mniammm:) Do dzieła!

 

Składniki:

  • ok 1,5 szklanki gotowanej kukurydzy (w wiekszości sklepów dostępna jest w słoikach taka kukurydza, ew w puszce);
  • ok 2,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody (ja akurat użyłam wody po gotowanych warzywach: brokuł+marchew+kalafior);
  • 1 duży ziemniak;
  • 1 średnia cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkat.;
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Kukurydzę odsączamy z zalewy. Warzywa obieramy. W głębokim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekango ziemniaka i cebulę oraz wyciśnięty czosnek, chwilę podsmażamy, uważając by nic się nie zaczęło przypalać. Dodajemy kukurydzę i zalewamy 2 szklankami bulionu. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem ok 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy gałkę i blendujemy całość na krem. Dolewamy resztę bulionu jeśli zupa jest za gęsta i gotowe:)

Jeśli Wam lub dzieciom przeszkadzają resztki kukurydzy, które się nie zblendowały, możecie przetrzeć zupę przez sito, jednak dobry blender powinien poradzić sobie z przerobieniem na krem:)

Zupę można podać z grzankami z chleba lub prażonymi pestkami dyni.

Maluszkom, które nie potrafią samodzielnie jeść łyżką, rozwodnioną zupkę można podać w DOIDY CUP, który idealnie pasuje do nauki picia od początku rozszerzania diety.

 

DSC00716 DSC00718 DSC00726 DSC00729 DSC00730 DSC00732