
8 miesięcy+
Sernik z kaszą manną to alternatywa dla klasycznego sernika. Robi się szybko, a efekt robi wrażenie. Ciasto jest puszyste, lekki, smaczne.
składniki:
- 1 kg twarogu mielonego
- 6 jajek
- 100 g masła
- 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
- 1/4 szklanki cukru*
- opcjonalnie 2 łyżki rodzynek lub łyżka startej skórki z cytryny
- 1 laska wanilii
Przygotuj blaszkę tortową o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 160’C bez termoobiegu. Rodzynki namocz w wodzie przez około 30 minut. Odcedź. Masło roztop i odstaw do ostudzenia.
Oddziel żółtka od białek z trzech jajek. Do żółtek wbij pozostałe całe jajka, dodaj cukier, ziarenka wanilii (przetnij laskę wzdłuż, zeskrob ziarenka nożem) i ucieraj mikserem, aż masa stanie się puszysta. Dodawaj stopniowo ser i miksuj dalej. Wlej masło, nie przerywaj miksowania. Wsyp kaszę partiami, ciągle miksując tylko do połączenia składników.
Na koniec ubij białka na gęstą pianę i dodaj do masy serowej wraz z rodzynkami. Wymieszaj łyżką deliktnie, by piana nie opadała.
Przełóż ciasto do blaszki i piecz 60 minut. Studź w otwartym piekarniku.
Sernik z kaszą manną możesz polać np. musem z malin/ mango lub polewą czekoladową.
*Niemowlakowi możesz przygotować sernik w foremce silikonowej na muffinki, odbierając kilka łyżek masy sernikowej. Wówczas cukier dodaj na sam koniec, a uprzednio odejmij masę do foremki.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Kasza manna normalna czy błyskawiczna?
Błyskawiczna
Nie wyjdzie ze zwykłą kaszą?
Co zamiast cukru??? Syrop daktylowy może być?
Tak
Czy zamiast cukru moze byc syrop daktylowy?
Tak
Czyli niemowlakowi mozna podac sernik,tylko wowczas jajka i zlotka ubijac bez cukru i dopiero po dodaniu na koncu bialek sam cukier. wmieszac?bede wdzieczna za podpowiedz
Tak
Oooo przepis genialny, na pewno wypróbuję ?
A może ktoś ma doświadczenia czym zastąpić twaróg w serniku ( ricotta, mascarpone) i w jakich proporcjach, żeby najbardziej przypominało oryginał. Tu gdzie mieszkam niestety twarog niedostępny 🙁
mascarpone w takich samych ilosciach
Cukier kokosowy może być dla prawie roczniaka?
Tak
Bardzo dobry, pierwszy sernik, który mi „wyszedł” piekłam z termoobiegiem, bo innej opcji nie mam w piekarniku. Udało się. Zrobię na pewno jeszcze raz, ale dam odrobinę więcej cukru i rodzynki 🙂 pozdrawiam
Super!
A można dodać brzoskwinie?
Jasne
Czy syrop daktylowy możemy podac np 9miesiecznemu niemowlakowi?
Tak
A zmiksowane daktyle zamiast cukru nadadzą się? Chciałabym podać sernik prawie rocznej córce i diabetykowi, więc unikamy cukru 🙂
Tak
W jakiej proporcji w takim razie te daktyle ? skoro 1/4 zwyklego cukru to tyle samo daktyli? czy te daktyle jako np syrop czy jako po prostu zmielone ? jesli inny cukier moglabym uzyć to jaki – także chce zrobić ten sernik pod córkę 2.5roku i diabetyka – sama też muszę ograniczyć cukier 🙂
Możesz spróbować ze stewią itp lub cukier kokosowy
Przecież daktyle to mnóstwo cukru.
Kasza manna sypka czy ugotowana?
Sypka
Myslicie ze wyjdzie ze zwyklej manny? Mam tylko taka ktora gotuje sie 3 minuty. Nie mieszkam w Polsce i tu innej nie moge dostac 🙁
tak, powinien wyjść
Czy sernik przygotowany wieczór przed będzie równie dobry, czy lepiej przygotować tego samego dnia, którego będzie jedzony? Pozdrawiam!
Będzie dobry
Zrobiony idealnie wgl przepisu, córce smakował i tylko ona zjadła 1 kawałek. Dorosłym nie smakował 🙁 Dnia następnego był tak twardy, ze nie dalo się go pokroić nożem. Wiec nie wiem co zeobilam zle.
Ja robiłam wszystko wg przepisu, ale niestety nie wyszedł, taka klucha się zrobiła, smak sam w sobie mógłby być dobry ale konsystencja fatalna, może za dużo tej kaszy, nie wiem.
Ja zrobiłam trochę na oko i wyszedł super! Miałam twaróg w kostkach i wyliczyłam sobie tak by przerobić 400g twarogu. Ale przy mieszaniu składników dałam mniej kaszy i 300g twarogu, bo jakieś za gęste się zaczęło robić. Masła dałam więcej niż by to wychodziło z przepisu. Myślę, że masa nie może być gęsta. Pyszny . Piekłam z termoobiegiem na 165’C
Czy takie ciasto można zamrozić ?
można, ale jakoś bedzie gorsza.
Wyszło ? dwulatek zachwycony, nam też smakował. Nie spodziewalam się, że mi się uda, bo raczej nie piekę, a sernik robiłam pierwszy raz. Tylko dodałam mniej kaszy, bo bałam się że będzie zbyt gęste. Pięknie wyrósł i nawet nie opadl. Proste, dobre więc czego chcieć więcej.
A można dać banana zamiast cukru?
może być ciężki
Hej 🙂 skąd taki stojak dla dziecka do kuchni?
od firmy Kuiki
Cukier w przepisie i od 8m… Zawsze pisałyście 12+? A ja proponuje zamiast cukru banana i wtedy jajko mniej 🙂
Droga Ahafio, przeczytaj, proszę , cały przepis. Znajduje się na jego końcu informacja, jak należy podać ten sernik niemowlakowi. Pozdrawiamy!
Jak długo można przechowywać?
Do 3 dni na pewno
Jeśli chciałabym zastąpić cukier miodem, to w którym momencie mam go dodać?
wtedy, kiedy cukier, ale pamiętaj, że miód zmieni smak sernika.
Nie tylko smak. Nie tak prosto jest zamieniać cukier miodem. Ciasto piecze się wtedy szybciej i jest bardziej suche. Dodatkowo ilość miodu powinna być inna niż cukru. Sernik wyszedł bardzo twardy i w ogóle nie puszysty.
Wyszło! Mój pierwszy sernik, jestem z siebie dumna! 🙂
Jest pyszny. Mega prosty i szybki przepis. Super!
Wygląda obłędnie
Wyszło! Mój pierwszy sernik, jestem z siebie mega dumna.
Przepis szybki i prosty, super! 🙂
wow! Brawo! Piękny!
Dziś się zabieram za robienie tego serniczka ? tylko pytanie: czy wyjdzie tez ze zwykłej manny? I czy takie same proporcje? Odstawić ciasto na jakiś czas i dopiero może piec? Czy jak? Niestety nie mam błyskawicznej ??♀️
Wyjdzie. Zostaw na dłużej.
Dziewczyny i Chłopaki!
Sernik piekłam 3 razy, za każdym razem z inną ilością kaszy manny, raz z innym serem.
1. Piątnica (nie widziałam w składzie soli) i jakieś 2-3 łyżki manny – wyszedł bardzo puszysty, ale też bardzo serowy.
2. Mój Ulubiony z Wielunia i szklanka manny – dość twardy i bardziej twarogowy niż Piątnica.
3. Piątnica i pół szklanki manny – sernik delikatny, ale zwarty.
Następnym razem użyję Piątnicy i 1/4-1/3 szlanki manny, pewnie wyjdzie super delikatny i puszysty, a wciąż będzie można bez problemu go pokroić, nie będzie się rozpadał; smak natomiast będzie odpowiedni a nie jak sam „pieczony ser” – tak wyszło mi przy pierwszej próbie ?
Pozdrawiam z kuchennego eksperymentalnego centrum ?
Czy dziecku 12+ można podawać erytrytol? Zamiast cukru ?
Pozdrawiam
Po roku można sprobować.
Czy dziecku 12+ można podawać erytrytol?
Pozdrawiam
Po roku można spróbować.
Pycha!
🙂
Pycha! Dla nas z dodatkiem cukru, a Dzidzia miala swoje bezcukrowe, sernikowe babeczki ☺️
Cieszymy się, że smakowało.
Czy w foremkach do muffinek wyjdzie? I jak długo wtedy pięć?
ok. 20min