8 miesięcy+

Sernik z kaszą manną to szybka w wykonaniu alternatywa dla klasycznego sernika. Robi się szybko, a efekt robi wrażenie. Ciasto jest puszyste, lekki, smaczne.

składniki:

  • 1 kg twarogu mielonego
  • 6 jajek
  • 100 g masła
  • 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
  • 1/4 szklanki cukru*
  • opcjonalnie 2 łyżki rodzynek lub łyżka startej skórki z cytryny
  • 1 laska wanilii

Wszystkie składniki do sernika z kaszą manną powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotuj blaszkę tortową o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 160’C bez termoobiegu. Rodzynki namocz w wodzie przez około 30 minut. Odcedź. Masło roztop i odstaw do ostudzenia.

Oddziel żółtka od białek z trzech jajek. Do żółtek wbij pozostałe całe jajka, dodaj cukier, ziarenka wanilii (przetnij laskę wzdłuż, zeskrob ziarenka nożem) i ucieraj mikserem, aż masa stanie się puszysta. Dodawaj stopniowo ser i miksuj dalej. Wlej masło, nie przerywaj miksowania. Wsyp kaszę partiami, ciągle miksując tylko do połączenia składników.

Na koniec ubij białka na gęstą pianę i dodaj do masy serowej wraz z rodzynkami. Wymieszaj łyżką deliktnie, by piana nie opadała.

Przełóż ciasto do blaszki i piecz 60 minut. Studź w otwartym piekarniku.

Sernik z kaszą manną możesz polać np. musem z malin/ mango lub polewą czekoladową.

*Niemowlakowi możesz przygotować sernik w foremce silikonowej na muffinki, odbierając kilka łyżek masy sernikowej. Wówczas cukier dodaj na sam koniec, a uprzednio odejmij masę do foremki.

Jesteś na początku rozszerzania diety? Masz wiele pytań? Dla Ciebie przygotowałyśmy profesjonalny Kurs BLW Online. To kompendium wiedzy o nauce jedzenia, aktualnych zaleceniach i wszystkim, co wiążę się z pierwszymi posiłkami dla dzieci. Zobacz TUTAJ.