Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

04 kwietnia 2022

Puszysty sernik z kaszą manną

Idealny sernik? Puszysty, lekki, smaczny. Taki właśnie jest sernik z kaszą manną. Zakochasz się w jego smaku.

puszysty sernik z kaszą manną

Puszysty sernik z kaszą manną

Sernik z kaszą manną to alternatywa dla klasycznego sernika. Robi się szybko, a efekt robi wrażenie. Ciasto jest puszyste, lekki, smaczne.

Składniki:

1 kg twarogu mielonego
6 jajek
100 g masła
1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
1/4 szklanki cukru*
opcjonalnie 2 łyżki rodzynek lub łyżka startej skórki z cytryny
1 laska wanilii

Wykonanie:

Przygotuj blaszkę tortową o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 160’C bez termoobiegu. Rodzynki namocz w wodzie przez około 30 minut. Odcedź. Masło roztop i odstaw do ostudzenia.

Oddziel żółtka od białek z trzech jajek. Do żółtek wbij pozostałe całe jajka, dodaj cukier, ziarenka wanilii (przetnij laskę wzdłuż, zeskrob ziarenka nożem) i ucieraj mikserem, aż masa stanie się puszysta. Dodawaj stopniowo ser i miksuj dalej. Wlej masło, nie przerywaj miksowania. Wsyp kaszę partiami, ciągle miksując tylko do połączenia składników.

Na koniec ubij białka na gęstą pianę i dodaj do masy serowej wraz z rodzynkami. Wymieszaj łyżką delikatnie, by piana nie opadała.

Przełóż ciasto do blaszki i piecz 60 minut. Studź w otwartym piekarniku.

Sernik z kaszą manną możesz polać np. musem z malin/ mango lub polewą czekoladową.

*Niemowlakowi możesz przygotować sernik w foremce silikonowej na muffinki, odbierając kilka łyżek masy sernikowej. Wówczas cukier dodaj na sam koniec, a uprzednio odejmij masę do foremki.

puszysty sernik z kaszą manną
puszysty sernik z kaszą manną
puszysty sernik z kaszą manną
puszysty sernik z kaszą manną

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (67)

Kasia

Dodano opinię: 16.04.2019

Kasza manna normalna czy błyskawiczna?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.04.2019

Błyskawiczna

Justa

Dodano opinię: 14.02.2020

Nie wyjdzie ze zwykłą kaszą?

Gosiawiecz

Dodano opinię: 16.04.2019

Co zamiast cukru??? Syrop daktylowy może być?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.04.2019

Tak

Gosiaz

Dodano opinię: 16.04.2019

Czy zamiast cukru moze byc syrop daktylowy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.04.2019

Tak

Justyna

Dodano opinię: 16.04.2019

Czyli niemowlakowi mozna podac sernik,tylko wowczas jajka i zlotka ubijac bez cukru i dopiero po dodaniu na koncu bialek sam cukier. wmieszac?bede wdzieczna za podpowiedz

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.04.2019

Tak

Angela

Dodano opinię: 17.04.2019

Oooo przepis genialny, na pewno wypróbuję ?

Aga

Dodano opinię: 17.04.2019

A może ktoś ma doświadczenia czym zastąpić twaróg w serniku ( ricotta, mascarpone) i w jakich proporcjach, żeby najbardziej przypominało oryginał. Tu gdzie mieszkam niestety twarog niedostępny 🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.04.2019

mascarpone w takich samych ilosciach

Mag

Dodano opinię: 17.04.2019

Cukier kokosowy może być dla prawie roczniaka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.04.2019

Tak

Kacha

Dodano opinię: 18.04.2019

Bardzo dobry, pierwszy sernik, który mi „wyszedł” piekłam z termoobiegiem, bo innej opcji nie mam w piekarniku. Udało się. Zrobię na pewno jeszcze raz, ale dam odrobinę więcej cukru i rodzynki 🙂 pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.04.2019

Super!

Aga

Dodano opinię: 18.04.2019

A można dodać brzoskwinie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.04.2019

Jasne

Paulina

Dodano opinię: 18.04.2019

Czy syrop daktylowy możemy podac np 9miesiecznemu niemowlakowi?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.04.2019

Tak

Kamila

Dodano opinię: 18.04.2019

A zmiksowane daktyle zamiast cukru nadadzą się? Chciałabym podać sernik prawie rocznej córce i diabetykowi, więc unikamy cukru 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.04.2019

Tak

Katarzyna

Dodano opinię: 21.01.2021

W jakiej proporcji w takim razie te daktyle ? skoro 1/4 zwyklego cukru to tyle samo daktyli? czy te daktyle jako np syrop czy jako po prostu zmielone ? jesli inny cukier moglabym uzyć to jaki – także chce zrobić ten sernik pod córkę 2.5roku i diabetyka – sama też muszę ograniczyć cukier 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Możesz spróbować ze stewią itp lub cukier kokosowy

Magda

Dodano opinię: 02.06.2020

Przecież daktyle to mnóstwo cukru.

Ania

Dodano opinię: 19.04.2019

Kasza manna sypka czy ugotowana?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.04.2019

Sypka

Hasaanka

Dodano opinię: 19.04.2019

Myslicie ze wyjdzie ze zwyklej manny? Mam tylko taka ktora gotuje sie 3 minuty. Nie mieszkam w Polsce i tu innej nie moge dostac 🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.04.2019

tak, powinien wyjść

Justyna

Dodano opinię: 19.04.2019

Czy sernik przygotowany wieczór przed będzie równie dobry, czy lepiej przygotować tego samego dnia, którego będzie jedzony? Pozdrawiam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.04.2019

Będzie dobry

Marta

Dodano opinię: 20.04.2019

Zrobiony idealnie wgl przepisu, córce smakował i tylko ona zjadła 1 kawałek. Dorosłym nie smakował 🙁 Dnia następnego był tak twardy, ze nie dalo się go pokroić nożem. Wiec nie wiem co zeobilam zle.

Mama Natalia

Dodano opinię: 17.05.2019

Ja robiłam wszystko wg przepisu, ale niestety nie wyszedł, taka klucha się zrobiła, smak sam w sobie mógłby być dobry ale konsystencja fatalna, może za dużo tej kaszy, nie wiem.

Ania

Dodano opinię: 08.09.2019

Ja zrobiłam trochę na oko i wyszedł super! Miałam twaróg w kostkach i wyliczyłam sobie tak by przerobić 400g twarogu. Ale przy mieszaniu składników dałam mniej kaszy i 300g twarogu, bo jakieś za gęste się zaczęło robić. Masła dałam więcej niż by to wychodziło z przepisu. Myślę, że masa nie może być gęsta. Pyszny . Piekłam z termoobiegiem na 165’C

Sylwia

Dodano opinię: 13.12.2019

Czy takie ciasto można zamrozić ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.01.2020

można, ale jakoś bedzie gorsza.

Barabar

Dodano opinię: 30.03.2020

Wyszło ? dwulatek zachwycony, nam też smakował. Nie spodziewalam się, że mi się uda, bo raczej nie piekę, a sernik robiłam pierwszy raz. Tylko dodałam mniej kaszy, bo bałam się że będzie zbyt gęste. Pięknie wyrósł i nawet nie opadl. Proste, dobre więc czego chcieć więcej.

Magda

Dodano opinię: 07.04.2020

A można dać banana zamiast cukru?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

może być ciężki

Angela

Dodano opinię: 08.04.2020

Hej 🙂 skąd taki stojak dla dziecka do kuchni?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.04.2020

od firmy Kuiki

Ahafia

Dodano opinię: 09.04.2020

Cukier w przepisie i od 8m… Zawsze pisałyście 12+? A ja proponuje zamiast cukru banana i wtedy jajko mniej 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.04.2020

Droga Ahafio, przeczytaj, proszę , cały przepis. Znajduje się na jego końcu informacja, jak należy podać ten sernik niemowlakowi. Pozdrawiamy!

Kamila

Dodano opinię: 24.11.2020

Jak długo można przechowywać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.12.2020

Do 3 dni na pewno

Ania

Dodano opinię: 10.04.2020

Jeśli chciałabym zastąpić cukier miodem, to w którym momencie mam go dodać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.04.2020

wtedy, kiedy cukier, ale pamiętaj, że miód zmieni smak sernika.

Mag

Dodano opinię: 11.04.2020

Nie tylko smak. Nie tak prosto jest zamieniać cukier miodem. Ciasto piecze się wtedy szybciej i jest bardziej suche. Dodatkowo ilość miodu powinna być inna niż cukru. Sernik wyszedł bardzo twardy i w ogóle nie puszysty.

Natalia

Dodano opinię: 26.04.2020

Wyszło! Mój pierwszy sernik, jestem z siebie dumna! 🙂
Jest pyszny. Mega prosty i szybki przepis. Super!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.06.2020

Wygląda obłędnie

Natalia

Dodano opinię: 26.04.2020

Wyszło! Mój pierwszy sernik, jestem z siebie mega dumna.
Przepis szybki i prosty, super! 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.04.2020

wow! Brawo! Piękny!

Martyna

Dodano opinię: 05.05.2020

Dziś się zabieram za robienie tego serniczka ? tylko pytanie: czy wyjdzie tez ze zwykłej manny? I czy takie same proporcje? Odstawić ciasto na jakiś czas i dopiero może piec? Czy jak? Niestety nie mam błyskawicznej ??‍♀️

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

Wyjdzie. Zostaw na dłużej.

Sy

Dodano opinię: 08.05.2020

Dziewczyny i Chłopaki!
Sernik piekłam 3 razy, za każdym razem z inną ilością kaszy manny, raz z innym serem.
1. Piątnica (nie widziałam w składzie soli) i jakieś 2-3 łyżki manny – wyszedł bardzo puszysty, ale też bardzo serowy.
2. Mój Ulubiony z Wielunia i szklanka manny – dość twardy i bardziej twarogowy niż Piątnica.
3. Piątnica i pół szklanki manny – sernik delikatny, ale zwarty.

Następnym razem użyję Piątnicy i 1/4-1/3 szlanki manny, pewnie wyjdzie super delikatny i puszysty, a wciąż będzie można bez problemu go pokroić, nie będzie się rozpadał; smak natomiast będzie odpowiedni a nie jak sam „pieczony ser” – tak wyszło mi przy pierwszej próbie ?
Pozdrawiam z kuchennego eksperymentalnego centrum ?

Gosia

Dodano opinię: 01.06.2020

Czy dziecku 12+ można podawać erytrytol? Zamiast cukru ?
Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Po roku można sprobować.

Gosia

Dodano opinię: 01.06.2020

Czy dziecku 12+ można podawać erytrytol?
Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Po roku można spróbować.

Bernadetta

Dodano opinię: 16.07.2020

Pycha!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

🙂

Bernadetta

Dodano opinię: 16.07.2020

Pycha! Dla nas z dodatkiem cukru, a Dzidzia miala swoje bezcukrowe, sernikowe babeczki ☺️

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Cieszymy się, że smakowało.

Kamila

Dodano opinię: 20.12.2020

Czy w foremkach do muffinek wyjdzie? I jak długo wtedy pięć?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2020

ok. 20min

Żaneta

Dodano opinię: 07.04.2022

Nie mam kaszy blyskawicznej, wyjdzie ze zwykłej? Zmieniać proporcje?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.08.2022

powinno

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek