Kasza manna, dar bogów:) A tak serio...omlet był swego rodzaju eksperymentem i wyszedł bosko! Fajne jest to, że wcale nie musicie robić go na słodko, wersja wytrawna też będzie sztos. Zaczynamy od klasycznej.

Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy manny błyskawicznej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • sezonowe owoce, np. borówki, maliny,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Kaszę mannę zalej mlekiem, zamieszaj i odstaw na 20 minut. To konieczne, nie pomijaj czasu oczekiwania. Kasza musi wypić płyn. Oddziel żółtka od białek. Banany rozgnieć widelcem. Żółtka, banany i cynamon dodaj do masy, zamieszaj. Białka ubij na gęstą pianę. To ważne. Dzięki tej pianie, omlet będzie puszysty. Dodaj pianę do masy i delikatnie zamieszaj. Posyp owocami. 

Rozgrzej dużą patelnię posmarowaną olejem. Wylej na nią masę, zmniejsz ogień i przykryj. Smaż pod przykryciem 10 minut. Przewróć omlet za pomocą talerza i smaż jeszcze 4 minuty na drugiej stronie. 

Omlet możesz upiec w patelni w 200’C przez 15 min. 

Podawaj z masłem orzechowym lub miodem (miód dla dzieci po roku)

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep