Omlet to smaczna metoda na podanie jajka. Nie każde dziecko chce jeść je ugotowane czy w postaci jajecznicy. A przecież jajo to skarbnica wartości. Dla kapryśnych maluchów mamy szybki, puszysty omlecik o smaku czekolady, osłodzony bananem. Smacznego dla całej rodziny!:)

składniki:

  • 2 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżeczka kakao/karobu
  • opcjonalnie laska waniliii
  • olej rzepakowy do posmarowania patelni

Odziel żółtka od białek. Banana obierz i rozgnieć widelcem.

W misce rozkłóć żółtka, dodaj do nich banana, kakao, ziarnka z laski wanilii i wymieszaj widelcem.

Ubij białka na sztywna pianę. Dodaj ją do masy jajeczno-kakaowej i delikatnie połącz, by piana nie opadła.

Rozgrzej patelnię posmarowaną olejem (naprawdę wystarczy posmarować) i przełóż całą masę. Smaż do zrumienienia z obu stron na niewielkim ogniu. Omlet przewróć za pomocą talerza – przyłóż go do patelni, obróć ją (omlet znajdzie się na talerzu) a następnie zsuń omlet ponownie na patelnię.

Jeśli Twoje dziecko jest uczulone na kakao, użyj karobu. Kupisz go w sklepach ze zdrową żywnością lub na takich stoiskach w większych supermarketach.

Podawaj z miodem(dla dzieci po roku), owocami sezonowymi czy płatkami migdałowymi.