10 porcji 8 miesięcy+

Placki z płatków kukurydzianych chodziły za mną od dłuższego czasu. Wiedziałam, że da się z nich zrobić coś fajniejszego niż dodatek do jogurtu lub mleka:) I bingo! Teraz tylko poszaleć z dodatkami, bo dziś to zapewne wersja podstawowa:) Próbujcie! 

  • 1 szklanka płatków kukurydzianych*
  • 2-3 płaskie łyżki mąki orkiszowej/kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 1, 5 dużego dojrzałego banana
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie laska wanilii
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • olej rzepakowy do posmarowania patelni

Odziel żółtka od białek. Do miseczki z żółtkami przełóż dobrze rozgniecionego 1 banana, cynamon, ziarenka z laski wanilii i jogurt. Zamieszaj. 1/2 banana pokrój w kostkę.  Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj ją wraz z mąką, bananem i płatkami kukurydzianymi do masy z żółtek i zamieszaj delikatnie.

Rozgrzej patelnię z olejem. Nakładaj po kopiastej łyżce masy i smaż do zrumienienia na niewielkim ogniu z obu stron.

Podawaj z owocami lub miodem (dla dzieci po roku).

*Wybieraj płatki kukurydziane z dobrym składem. Na rynku dostępne są bez konserwantów, soli i cukru.