10 porcji 9 miesięcy+

Te muffiny spełniają wszystkie kryteria moich muffinkowych wymagań: puszyste, lekko wilgotne, bardzo smaczne;)

2 szklanki mąki (u mnie pól na pół pszenna z orkiszową)

2 jajka

1/2 szklanki oleju

1 szklanka mleka

1 laska wanilii

200 g serka typu „Mój ulubiony” lub „Bieluch”

1/2 szklanki cukru kokosowego

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nastaw piekarnik na 180’C bez termoobiegu.

Przygotuj dwie miski. W jednej połącz ze sobą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej wymieszaj (najlepiej mikserem) jajka, mleko, olej, twaróg i ziarenka z laski wanilii. Połącz ze soba zawartośc obu misek mieszając łyżką tylko do połączenia się składników.

Przełóż ciasto do formy na muffinki (papilotki lub silikonowe) do 3/4 ich wysokości. Piecz 20 minut kontrolując stopień zrumienienia.

Cukier możesz zastąpić np.  4 łyżkami syropu daktylowego.