15 porcji

image

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka wiórkow kokosowych

2 jajka

1/4  kostki masła (200 gramowej)

1,5 szklanki mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki syropu daktylowego lub innego slodziwa np. cukru kokosowego

szczypta kardamonu

1 laska wanilii

Rozpuść masło i ostudź. Zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i z wiórkami kokosowymi. Oddziel żółtka od białek i dodaj je do produktów sypkich wraz z mlekiem, wystudzonym masłem, słodziwem i ziarnkami z wanilii. Wymieszaj. Ubij białko na sztywną pianę i dodaj do pozostałej masy. Dopraw kardamonem i zamieszaj delikatnie, by piana nie opadła. Smaż placki z obu stron do zrumienienia na patelni posmarowanej olejem.

Inspiracja -Dorota  „Moje Wypieki”. 

imageimageimage

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep