5 porcji 9 miesięcy+

Sos z czerwonych warzyw możecie użyć do pulpetów ale też jako dodatek do makaronu. Jest bardzo wartościowy i pyszny. 

Pulpety:

400 g mielonego mięsa drobiowego

1 większy ząbek czosnku

1 małe jajko

szczypta pieprzu

1 łyżka kaszy manny

1 szklanka wody/bulionu

Sos:

300 ml przecieru pomidorowego

1 mała cebula czerwona

1/2 szklanki czerwonej soczewicy +do gotowania 1 szklanka wody

1/2 czerwonej papryki

szczypta pieprzu

olej do smażenia

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, wyciśnietym przez praskę czosnkiem, pieprzem i kaszą. Odstaw do lodówki.

Zagotuj szklankę wody, dodaj do niej soczewicę, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 15 minut, aż soczewica wchłonie cały płyn.

W garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i paprykę. Duś 5 minut. Dodaj soczewicę, przecier i pieprz. Wymieszaj i gotuj 5 minut. Dodaj bulion i zblenduj na gładki sos.

Na dużej patelni rozgrzej olej. Formuj z mięsa małe pulpety i smaż na większym ogniu z obu stron do zrumienienia. Zalej szklanką wody i duś pod przykryciem 10 minut. Dodaj sos z czerwonych warzyw i duś jeszcze 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.

Podawaj z ziemniakami, makaronem lub kopytkami.

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep