Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

29 września 2017

Pulpety w sosie z czerwonych warzyw

Mięciutkie, idealne do chwycenia przez małe rączki, aromatyczne i pełne smaku. Po prostu sztos. A do tego wspomagają organizm w sezonie infekcyjnym.

Pulpety w sosie z czerwonych warzyw

Pulpety w sosie z czerwonych warzyw

Sos z czerwonych warzyw możecie użyć do pulpetów ale też jako dodatek do makaronu. Jest bardzo wartościowy i pyszny. Pulpeciki są mięciutkie, idealne do rączki, a dzięki duszeniu z sosem- bogate w smaki.

Przepis pochodzi z naszego e-booka „Na odporność. 40 dań dla dziecka i rodziny”.

Składniki:

400 g mielonego mięsa drobiowego
1 większy ząbek czosnku
1 małe jajko
szczypta pieprzu
1 łyżka kaszy manny
1 szklanka wody/bulionu

Wykonanie:

Pulpety:

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i kaszą. Odstaw do lodówki.

Składniki:

300 ml przecieru pomidorowego
1 mała cebula czerwona
1/2 szklanki czerwonej soczewicy +do gotowania 1 szklanka wody
1/2 czerwonej papryki
szczypta pieprzu
olej do smażenia

Wykonanie:

Zagotuj szklankę wody, dodaj do niej soczewicę, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 15 minut, aż soczewica wchłonie cały płyn.
W garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i paprykę. Duś 5 minut. Dodaj soczewicę, przecier i pieprz. Wymieszaj i gotuj 5 minut. Dodaj bulion i zblenduj na gładki sos.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Formuj z mięsa małe pulpety i smaż na większym ogniu z obu stron do zrumienienia. Zalej szklanką wody i duś pod przykryciem 10 minut. Dodaj sos z czerwonych warzyw i duś jeszcze 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Podawaj z ziemniakami, makaronem, ryżem, kaszą lub kopytkami.

Pulpety w sosie z czerwonych warzyw
Pulpety w sosie z czerwonych warzyw

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (34)

mama matteo

Dodano opinię: 01.10.2017

Czy zamiaSt kaszy manny moge dacheter bulle tarta ? Chcialam dzis n’a obiad zrobic à nie mam kaszy. Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.10.2017

Tak

Luiza

Dodano opinię: 08.10.2017

A czym.mozna zastąpić soczewice?

Magda

Dodano opinię: 27.11.2017

Czy zamiast przecieru pomidorowego mogę wlać do sosu bulion?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.12.2017

Tak

Kasia

Dodano opinię: 05.12.2017

Dla 9-miesiecznego dzieciuszka smażone?? Czy to nie za wcześnie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.12.2017

Njapierw smażysz, potem dusisz w sosie:) NIe mówimy tu o smażeniu w głębokim oleju:)

Natalia

Dodano opinię: 16.07.2018

Ja gotuje i Poprostu wrzucam do sosu. Tez jest pysznie ?

Ewka

Dodano opinię: 05.12.2017

Bardzo nam smakowało i część została zamrożona. Fajny przepis z soczewicą! Sosik faktycznie może być też pyszny z makaronem.

Marta Słocińska

Dodano opinię: 10.12.2017

Nie dodałam jajka do pulpetowciagacz i wyszły dość twarde. Poza tym musialam dać zamiast przecieku pomidory z puszki, pominelam szklankę wody, ale i tak musialam długo odparowywac sos. Mimo tych perypetii zarówno my jak i 8,5 mies córka zjedliśmy że smakiem. Dalam jej trzy pulpety ale pewnie wciagnelaby z pięć :p wolałam nie ryzykować…

Ewela

Dodano opinię: 15.12.2017

Zamiast soczewicy mozna dać ciecierzyce ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.12.2017

Tak, ale mniej.

Timona

Dodano opinię: 17.12.2017

Pycha 🙂

Sandra

Dodano opinię: 23.12.2017

A czy do mielonego można dodać len+woda zamiast jajka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.12.2017

Tak.

Wiola

Dodano opinię: 18.01.2018

Czy znacie jakiś przecier bez soli. ?? U nas w sklepie są tylko z solą. Pulpety super,zrobiłam na parze bez jajka i były super

Paulina

Dodano opinię: 14.03.2018

Łowicz przecier pomidorowy jest bez soli. Taki w kartoniku. Jest dostępny w carrefour.

ANIA

Dodano opinię: 18.01.2018

Sosik bardzo dobry, pulpeciki z mięsa pół na pół króliczek i cielęcina. Moja Ala zjadła ze smakiem. Polecam.

Ania

Dodano opinię: 23.01.2018

Naprawdę pyszny sosik. Polecam nie tylko dla dzieci! 😉

Natalia

Dodano opinię: 27.01.2018

Właśnie zrobiłam dla całej rodziny. Obiadek jest przepyszny. Na pewno mój 2,5 latek będzie sie zajadał ???

Emilia

Dodano opinię: 28.02.2018

Czy ktos mi moze powiedziec gdzie znajde przepisy, ktore dodalam do ulubionych??jestem chyba za glupia zeby je znalezc?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.03.2018

NIe jestes:) Informatyk naprawia ten błąd.

Karolina

Dodano opinię: 23.03.2018

Czy można te pulpety zamrozić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.03.2018

Nie mroziłam

Magdalena

Dodano opinię: 05.04.2018

Jeżeli mrozie to już upieczone takie gotowe tak? Czy może być żółta soczewica zamiast czerwonej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.04.2018

Tak

pati

Dodano opinię: 24.05.2018

jaka kaszka manna jest?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.06.2018

zwykła np. kupca

Karolina

Dodano opinię: 04.11.2019

Zrobiłam pulpeciki z sosem jako moje pierwsze podejście do dań z soczewicą. Wyszło pysznie 🙂 Bardzo lubię takie potrawy, które są dobre dla niemowlaka, ale też cała rodzina zjada ze smakiem. Dziękuję za przepis i zapisuję go do ponownego wykorzystania. Pozdrawiam.

Ola

Dodano opinię: 18.02.2020

Właśnie robię i zapowiada się pysznie 🙂 ale jedno pytanie- w Sumie potrzebuje 2 szklanki bulionu- do sosu jedną i mięsa jedną? Pozdrawiam i dziękuje za pyszne pomysły 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.02.2020

1 szklanka bulionu.

Hania

Dodano opinię: 23.05.2020

Właśnie zrobiłam po raz kolejny, bo bardzo smakuje całej rodzinie. Mój prawie 2 latek po zjedzeniu całego talerza makaronu z sosem i dwoma pulpetami mówi „jeszcze sosiku” :). To jeden z moich ulubionych przepisów 🙂

Monika Stachowska

Dodano opinię: 01.06.2020

Polecam. Bardzo smaczne.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Cieszymy się

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek