5 porcji 9 miesięcy+

Sos z czerwonych warzyw możecie użyć do pulpetów ale też jako dodatek do makaronu. Jest bardzo wartościowy i pyszny.  Pulpety: 400 g mielonego mięsa drobiowego 1 większy ząbek czosnku 1 małe jajko szczypta pieprzu 1 łyżka kaszy manny 1 szklanka wody/bulionu Sos: 300 ml przecieru pomidorowego 1 mała cebula czerwona 1/2 szklanki czerwonej soczewicy +do gotowania 1 szklanka wody 1/2 czerwonej papryki szczypta pieprzu olej do smażenia Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, wyciśnietym przez praskę czosnkiem, pieprzem i kaszą. Odstaw do lodówki. Zagotuj szklankę wody, dodaj do niej soczewicę, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 15 minut, aż soczewica wchłonie cały płyn. W garnku rozgrzej olej. Dodaj posiekaną w kostkę cebulę i paprykę. Duś 5 minut. Dodaj soczewicę, przecier i pieprz. Wymieszaj i gotuj 5 minut. Dodaj bulion i zblenduj na gładki sos. Na dużej patelni rozgrzej olej. Formuj z mięsa małe pulpety i smaż na większym ogniu z obu stron do zrumienienia. Zalej szklanką wody i duś pod przykryciem 10 minut. Dodaj sos z czerwonych warzyw i duś jeszcze 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Podawaj z ziemniakami, makaronem lub kopytkami.  

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep