Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

13 kwietnia 2014

„Pulpety indycze w sosie koperkowym”

    400 g. mielonego mięsa indyczego; łyżka mąki kukurydzianej; łyżka kaszy manny; jajko; Łyżka mąki pełnoziarnistej; ½ cebuli; ½ ząbka czosnku; Oliwa z oliwek; Pół papryki (tyle dałam, ale ilość wedle smaku) Koperek; Natka pietruszki; Curry; Zioła;   Cebulkę i paprykę pokroić w drobną kostkę i zeszklić do miękkości na patelni. Mięso mielone wymieszać...

 

 
400 g. mielonego mięsa indyczego;
łyżka mąki kukurydzianej;
łyżka kaszy manny;
jajko;
Łyżka mąki pełnoziarnistej;
½ cebuli;
½ ząbka czosnku;
Oliwa z oliwek;
Pół papryki (tyle dałam, ale ilość wedle smaku)
Koperek;
Natka pietruszki;
Curry;
Zioła;
 
Cebulkę i paprykę pokroić w drobną kostkę i zeszklić do miękkości
na patelni. Mięso mielone wymieszać z łyżką mąki kukurydzianej, łyżką kaszy
manny, jajkiem, pokrojoną natką pietruszki, podduszoną cebulką i papryką,
wyciśniętym czosnkiem, oraz ziołami (u mnie lubczyk i szałwia). Mocząc dłonie w
wodzie, formować małe pulpeciki, obtoczyć je delikatnie w mące i układać na
patelni z odrobiną oliwy( Masa mięsna będzie dość luźna, ale tak ma być, dzięki
temu pulpety będą miękkie i soczyste, a podczas duszenia zbiją się i nie
rozpadną). Chwileczkę przysmażyć z obu stron, zalać wodą do połowy wysokości
pulpetów i dusić pod przykryciem około 30 minut. Na koniec duszenia dodać
pokrojony koperek. Podałam z warzywami.

 

Wersję dla rodziców posoliłam, zaostrzyłam pieprzem i
dodatkowym ząbkiem czosnku. 
 
 

 

 

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (23)

aga

Dodano opinię: 12.11.2015

bardzo udany przepis 🙂 – dzięki piękne… zrobiłam z 1 kg mięsa – pół na pół indyk i szynka, zrezygnowałam z kaszy mannej by było bezglutenowo… teraz jeszcze sos i zobaczymy jak młodemu podejdzie – ja już wyjadłam jednego i jestem zachwycona 🙂

aga

Dodano opinię: 12.11.2015

aaa – dodałam natkę pietruszki i na 1 kg mięsa dałam 3 łyżki mąki kuku i też w takiej mące obtaczałam do smażenia…

Nela

Dodano opinię: 05.05.2016

A można te pulpety zamrozić?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.05.2016

Tak.

Marlon

Dodano opinię: 08.06.2016

Czy te pulpeciki można zawekować, żeby były do zjedzienia na wakacjach?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.06.2016

tak:)

Sylwia

Dodano opinię: 21.12.2016

a czy zamiast miesa indyczego mozna dodac krolika? Czemu w Waszych przepisac go nie ma? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.12.2016

Można. Ale u nas jeszcze nie doczekał się swoich 5 minut. Mięso lubimy, ale jakoś nam nie po drodze. Czas pokaże. 

Karolina

Dodano opinię: 25.01.2017

Super pulpety!!! akurat mialam wszystkie skladniki w domu 🙂 Zrobiłam z kurczaka zagrodowego i gotowałam na parze z bulionu własnej roboty. Prawie całość -0.5l wyparowala / została wchlonieta przez pulpety więc są super soczyste. Zabrakło tylko sosy ale corci – 10mies – bardzo smakowało! Zjadla 2 z kasza orkiszowa. Dziekujemy !!!

Pytanko – jak długo takie zamrożone można trzymać? I jak odmrazac – po prostu na noc w lodówce? A potem podgrzać w wodzie / sosie? Z gory dzieki za odpowiedź 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2017

Odmrażamy w lodowce.

Kira

Dodano opinię: 26.01.2017

A ja mam może dziwne pytanie – od kiedy podawaliście? 🙂 Chetnie bym zrobiła mojemu małemu niejadkowi, ale nie wiem jak z ta cebulą i czosnkiem 🙁 Buziaki dla Was! 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.01.2017

Pod każdym przepisem są tagi okreslające wiek.

Kasia

Dodano opinię: 20.07.2022

Gdzie jest wiek? Niestety nie widze pod przepisem. Jestem na telefonie

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

tagi są pod przepisem, nad komentarzami. Antek dostał je jak miał 8mcy

Aleksandra

Dodano opinię: 07.06.2017

Witam, zrobiłam, pulpety oczywiście przepyszne, tylko sos jakby nie wyszedł bo w zasadzie nie miał z czego wyjść 🙁 czy ten sos to tylko woda i koperek ?? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.06.2017

Tak, ale röwnież tłuszcz, który wytopil sie z mięsa. W efekcie wychodzi lekko gęsty sosik. 

Andżelika

Dodano opinię: 21.09.2017

Pyszne pulpety, na stałe u nas zagościły 🙂

Ewelina

Dodano opinię: 06.06.2019

Bardzo dobre, kolejne pulpety od Was, które mój maluch zjada ze smakiem 🙂 Dziękujemy. Dusiłam razem z warzywami i zagęściłam mąką ziemniaczaną. Wyszedł dobry sos do kaszy.

Sylwia

Dodano opinię: 15.08.2020

Pulpety zrobiłam dzisiaj i wyszły przepyszne, ! Najpyszniejsze jakie jadłam, delikatne i soczyste , oczywiście synkowi smakowalo 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.08.2020

Bardzo się cieszymy

Anna Magdalena

Dodano opinię: 11.04.2021

Z braku papryki dodałam cukinię. Pulpety pyszne, córka zachwycona. Dziękuję.

Marta

Dodano opinię: 19.06.2022

Czy mogę zastąpić mąkę kukurydzianą, mąka ryżową, czy ewentualnie dodać zwykłą mąkę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2022

Możesz

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek