400 g. mielonego mięsa indyczego;
łyżka mąki kukurydzianej;
łyżka kaszy manny;
jajko;
Łyżka mąki pełnoziarnistej;
½ cebuli;
½ ząbka czosnku;
Oliwa z oliwek;
Pół papryki (tyle dałam, ale ilość wedle smaku)
Koperek;
Natka pietruszki;
Curry;
Zioła;
 
Cebulkę i paprykę pokroić w drobną kostkę i zeszklić do miękkości
na patelni. Mięso mielone wymieszać z łyżką mąki kukurydzianej, łyżką kaszy
manny, jajkiem, pokrojoną natką pietruszki, podduszoną cebulką i papryką,
wyciśniętym czosnkiem, oraz ziołami (u mnie lubczyk i szałwia). Mocząc dłonie w
wodzie, formować małe pulpeciki, obtoczyć je delikatnie w mące i układać na
patelni z odrobiną oliwy( Masa mięsna będzie dość luźna, ale tak ma być, dzięki
temu pulpety będą miękkie i soczyste, a podczas duszenia zbiją się i nie
rozpadną). Chwileczkę przysmażyć z obu stron, zalać wodą do połowy wysokości
pulpetów i dusić pod przykryciem około 30 minut. Na koniec duszenia dodać
pokrojony koperek. Podałam z warzywami.

 

Wersję dla rodziców posoliłam, zaostrzyłam pieprzem i
dodatkowym ząbkiem czosnku. 
 
 

 

 

 

 

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep