jajko;
na patelni. Mięso mielone wymieszać z łyżką mąki kukurydzianej, łyżką kaszy
manny, jajkiem, pokrojoną natką pietruszki, podduszoną cebulką i papryką,
wyciśniętym czosnkiem, oraz ziołami (u mnie lubczyk i szałwia). Mocząc dłonie w
wodzie, formować małe pulpeciki, obtoczyć je delikatnie w mące i układać na
patelni z odrobiną oliwy( Masa mięsna będzie dość luźna, ale tak ma być, dzięki
temu pulpety będą miękkie i soczyste, a podczas duszenia zbiją się i nie
rozpadną). Chwileczkę przysmażyć z obu stron, zalać wodą do połowy wysokości
pulpetów i dusić pod przykryciem około 30 minut. Na koniec duszenia dodać
pokrojony koperek. Podałam z warzywami.
dodatkowym ząbkiem czosnku.
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
bardzo udany przepis 🙂 – dzięki piękne… zrobiłam z 1 kg mięsa – pół na pół indyk i szynka, zrezygnowałam z kaszy mannej by było bezglutenowo… teraz jeszcze sos i zobaczymy jak młodemu podejdzie – ja już wyjadłam jednego i jestem zachwycona 🙂
aaa – dodałam natkę pietruszki i na 1 kg mięsa dałam 3 łyżki mąki kuku i też w takiej mące obtaczałam do smażenia…
A można te pulpety zamrozić?
Tak.
Czy te pulpeciki można zawekować, żeby były do zjedzienia na wakacjach?
tak:)
a czy zamiast miesa indyczego mozna dodac krolika? Czemu w Waszych przepisac go nie ma?
Można. Ale u nas jeszcze nie doczekał się swoich 5 minut. Mięso lubimy, ale jakoś nam nie po drodze. Czas pokaże.
Super pulpety!!! akurat mialam wszystkie skladniki w domu 🙂 Zrobiłam z kurczaka zagrodowego i gotowałam na parze z bulionu własnej roboty. Prawie całość -0.5l wyparowala / została wchlonieta przez pulpety więc są super soczyste. Zabrakło tylko sosy ale corci – 10mies – bardzo smakowało! Zjadla 2 z kasza orkiszowa. Dziekujemy !!!
Pytanko – jak długo takie zamrożone można trzymać? I jak odmrazac – po prostu na noc w lodówce? A potem podgrzać w wodzie / sosie? Z gory dzieki za odpowiedź 🙂
Odmrażamy w lodowce.
A ja mam może dziwne pytanie – od kiedy podawaliście? 🙂 Chetnie bym zrobiła mojemu małemu niejadkowi, ale nie wiem jak z ta cebulą i czosnkiem 🙁 Buziaki dla Was! 🙂
Pod każdym przepisem są tagi okreslające wiek.
Witam, zrobiłam, pulpety oczywiście przepyszne, tylko sos jakby nie wyszedł bo w zasadzie nie miał z czego wyjść 🙁 czy ten sos to tylko woda i koperek ??
Tak, ale röwnież tłuszcz, który wytopil sie z mięsa. W efekcie wychodzi lekko gęsty sosik.
Pyszne pulpety, na stałe u nas zagościły 🙂
Bardzo dobre, kolejne pulpety od Was, które mój maluch zjada ze smakiem 🙂 Dziękujemy. Dusiłam razem z warzywami i zagęściłam mąką ziemniaczaną. Wyszedł dobry sos do kaszy.
Pulpety zrobiłam dzisiaj i wyszły przepyszne, ! Najpyszniejsze jakie jadłam, delikatne i soczyste , oczywiście synkowi smakowalo 🙂
Bardzo się cieszymy
Z braku papryki dodałam cukinię. Pulpety pyszne, córka zachwycona. Dziękuję.