Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

04 lutego 2019

Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami

Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami to bliźniacza potrawa podobnie przygotowanych udek. Przepis tak Wam sie spodobał, że i bliźniakiem postanowiłyśmy się podzielić. Różnią się nie tylko mięsem, ale i przyprawami. składniki: na pulpety: 400 g miesa mielonego z indyka, 1 jajko, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku, 1 pomidor, 2...

Pulpety pieczone z warzywa

Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami to bliźniacza potrawa podobnie przygotowanych udek. Przepis tak Wam sie spodobał, że i bliźniakiem postanowiłyśmy się podzielić. Różnią się nie tylko mięsem, ale i przyprawami.

składniki:

na pulpety:

  • 400 g miesa mielonego z indyka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • 1 pomidor,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

warzywa i przyprawy:

  • 7 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 2- 3 łyżki groszku mrożonego lub kukurydzy,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku,
  • 1 łyżka rozmarynu suszonego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego.

Przygotuj mięso na pulpety. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Ostudź.  Przełóż mięso do miski. Pomidora przetnij na pół i zetrzyj na tarce o grubych oczkach tak, by w ręce została Ci skórka (wyrzuć ją). Dodaj do mięsa startego pomidora, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, kaszę, cebulę, przyprawy i zamieszaj ręką. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem.

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój na grube plastry, ziemniaki na ćwiartki. Przełóż je do naczynia do pieczenia. Dodaj czosnek w łupinach. Posyp przyprawami i polej olejem. Zamieszaj, by przyprawy znalazły się na wszystkich warzywach.

Wyjmij mięso z lodówki. Uformuj z niego niewielkie pulpety i ułóż pomiędzy warzywami lub na nich. Wstaw naczynie do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 180’C i piecz pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dodaj groszek/ kukurydzę i zamieszaj delikatnie całość. Piecz jeszcze 15 minut bez przykrycia. Przed wyjęciem, sprawdź, czy ziemniaki są miękkie.

Możesz całość przemieszać wcześniej, jednak nie szybciej niż po upływie 20 minut, by pulpety się nie rozpadły.

Jeśli masz ochotę na taką potrawę, ale z udka i, przepis znajdziesz TUTAJ.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (68)

Anonim

Dodano opinię: 06.02.2019

Przepyszne!! Uwielbiamy razem z córeczką 😉

Ada

Dodano opinię: 06.02.2019

Czy curry można podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia? Pytam ze względu na zawartość soli.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.02.2019

Są przyprawy curry bez soli.

Ania

Dodano opinię: 08.02.2019

Dziewczyny, czy mogę takie pulpety z cielęciny zrobić? Po prostu dłużej w piekarniku potrzymać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.02.2019

tak:)

Angelika

Dodano opinię: 09.02.2019

A czym zastąpić kaszę mannę? Obiad chcę przygotować dla wszystkich a mamy w domu osobę z nietolerancją glutenu…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.02.2019

Ugotowaną kaszą jaglaną:)

Megi

Dodano opinię: 31.03.2020

A płatki jaglane nadają się ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

tak

Natalia

Dodano opinię: 01.06.2021

Niestety wyszło mega pikantne, a dałam mniej carry niż w przepisie i więcej ziemniaków. Ziemniaki 2h pieczone i dalej twarde co jest dla mnie dziwne bo często robię ziemniaki w naczyniu żaroodpornym tylko z nóżkami z kurczaka i po 1,5h są miękkie. Po dosoleniu mąż zjadł ze smakiem. Dla mnie i synka ugotowalam ziemniaki w wodzie.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.06.2021

Sporo zależy od gatunku ziemniaka.

Aasia

Dodano opinię: 13.02.2019

Zrobiłam, wygladało smacznie ale mój półtoraroczny syn skonsumował kęs i nie chciał więcej…

Gosia

Dodano opinię: 14.02.2019

A czy mogę do tego wykorzystać mięso z rosołu (skrzydło z indyka)? 🙂 zawsze mam problem, co zrobić z tym mięsem 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.02.2019

Zrób pastę do kanapek

Agnes

Dodano opinię: 14.02.2019

A czym zastąpić cebulę? 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.02.2019

czosnkiem:)

Pati

Dodano opinię: 25.02.2019

Witam? czy kasza manna to ta zwykła czy blyskawiczna? Mam w domu zwykła A chciałam jutro taki obiad przygotować ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.02.2019

Może być zwykła

Kasia

Dodano opinię: 26.02.2019

Witam, w przepisie jest jajo, a miały to być przepisy bez jaja.

Aleksandra

Dodano opinię: 02.03.2019

Piekę już 1,5h i dalej ziemniaki surowe 🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.03.2019

Hm… może taki gat7nek oporny albo pokroiłaś grubo. Dawno powinny być dobre

Natalia

Dodano opinię: 12.03.2019

Hahaha marzec 2019 jest jakiś felerny dla ziemniaków 😀 ja też 1,5h w piekarniku i surowe! Pierwszy raz mi się tak zdarzyło! 😉

Basia

Dodano opinię: 24.03.2019

marzec 2019 u mnie z ziemniakami to samo hahaha 😀

Aga

Dodano opinię: 24.04.2021

Ja też tego się boję. Ogólnie zauważyłam, że obecne ziemniaki długo się gotują. Postanowiłam je podgotować zanim włożę całość do piekarnika 😉

Ania

Dodano opinię: 04.03.2019

Ja sobie zawsze ziemniaki marchewkę i pietruszkę troszkę podgotowuje.

Marta

Dodano opinię: 07.06.2020

maj 2020 – moje ziemniaki też oporne na pieczenie 😛

Urszula

Dodano opinię: 04.04.2019

U nas wersja tego przepisu ugotowana na parze (córka ma niecałe 7m). Bardzo fajny, pomidorowy smak pulpetów. Ja wykorzystałam pomidory ze słoika z działki moich rodziców.
Tak na marginesie, pół żartem, pół serio, przydałby się tag pt. Rozszerzanie diety na przedwiośniu. W sklepach wszystko z importu i zupełny brak sezonowych warzyw. Czasem aż się zastanawiam czy słoiki nie byłyby lepsze :/ Ostatnio zastanawiałam się nad podaniem szparaga, bo już zaczął się na nie sezon, ale ostatecznie zrezygnowałam z tego pomysłu.

Magda

Dodano opinię: 07.04.2019

Nie tylko marzec, kwiecień też się załapał bo u mnie to samo z ziemniakami ?

Maria

Dodano opinię: 14.04.2019

Głupie pytanie ? Co z tym upieczonym czosnkiem? Wyrzucić? Obrać i zjeść? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.04.2019

Jasne, że zjeść. Ma super smak po upieczeniu. Możesz posmarować nim grzanki,

Sara

Dodano opinię: 14.04.2019

Tez miałam problem z ziemniakami . Dodałam pół szklanki wody , 20 min i ziemniaki miękkie 🙂 pozdrawiam

Justyna

Dodano opinię: 23.04.2019

U mnie wszystko twarde lub poltwarde :/ poza mięsem. Piekłam 60minut z termoobiegiem. Uprzednio lekko podgotowałam sugerując się komentarzami. Rozczarowanie, bo liczyłam na na prawdę fajny obiad. Ostatni raz robiłam ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Na blaszcze zawsze mi wychodzą.

Marta

Dodano opinię: 17.05.2019

Czy taki obiad pieczony jest odpowiednia dla 8.5 miesiecznego dziecka?;)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.05.2019

Zależy od jego predyspozycji. Mama wie najlepiej.

Kasia

Dodano opinię: 29.05.2019

Pulpety super 🙂
Nie jestem mistrzem kulinarnym i stąd mam pytanie, jak to zrobić żeby takie pulpety (może być bez warzyw) przechować w słoiku tydzień czasu w celu zabrania ich na wakacje?

Magda

Dodano opinię: 15.06.2019

Przepraszam prawdopodobnie glupie pytanie czy kasze do pulpetow fodawac ugotowana czy sucha?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2019

Suchą.

Paula

Dodano opinię: 29.06.2019

A co jak nie mam naczynia z przykryciem może być folia aluminiowa?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.06.2019

tak, albo papier do pieczenia.

Agnieszka

Dodano opinię: 07.07.2019

Pulpeciki super. Ale tutaj znowu pojawia sie problem z upieczonymi ziemniakami. Zawsze znajde kilka surowych pomimo wydluzenia czasu pieczenia, niewiem czemu… ale ogolnie danie na plus 🙂

Marta

Dodano opinię: 10.07.2019

Pyszne danie!!! Mój 2latek zajadał się razem z mamą?? Super smak daje pulpecikom ten starty pomidor. Super pomysł! Dziękujemy?

Mama Natalia

Dodano opinię: 19.07.2019

A czy 7-miesiecznemu dziecku nie można takich pulpetów czy warzyw dać? Mój synek próbował już różnych warzyw i mięsa, tu one są upieczone, więc czemu nie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.07.2019

To rodzic decyduje:)

Dorota

Dodano opinię: 06.08.2019

Właśnie siedzi w piekarniku

Kasia

Dodano opinię: 02.10.2019

A czy można zrobić te pulpety z mięsa wieprzowego? I czy koniecznie trzeba potrawę przykrywac? Chciałabym zrobić większą porcje na obiad, a nie mam tak dużego naczynia żaroodpornego, myślałam użyć blachy.

Jeanette

Dodano opinię: 03.11.2019

A czy moga byc mrozone warzywa? Jesli tak to jak dlugo piec?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

mrożone nie, bo one mają krótki czas obróbki

OwlEdy

Dodano opinię: 08.11.2019

Pulpeciki są wyśmienite! Mój 9cio miesięczny synek domagał sie dokładki! Super przepis, dziękuję!

Mamablw

Dodano opinię: 15.03.2021

Faktycznie wyszlo pyszne, az musialam skomentowac ? wprawdzie nie dodalam kukurydzy i groszku bo nie mialam ale i tak bomba, Młody jadł i jadł i jadł ☺️ Zrobilam jeszcze do tego sosik czosnkowy (czosnek plus jogurt naturalny, troszke oregano i pieprzu). Polecam!

Łukasz

Dodano opinię: 19.11.2019

Ziemniaki robić na blaszce. 2h pieczenia żeby w ogóle były gotowe.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.12.2019

czasem zależy od rodzaju ziemniaka i od grubości na jaką go pokroisz, a nawet i kształtu

MamaLili

Dodano opinię: 16.01.2020

Mega pyszne…jemy cała rodziną. Dziewczyny to jest świetny przepis ?

Marta

Dodano opinię: 08.03.2020

Uwielbiam ten przepis!!! Dzisiaj znowu taki obiad zagościł na naszym stole. Co prawda muszę delikatnie przyprawić dla mojej 3,5 latki. Lubi delikatne smaki, ale i tak jest mega. Dziękuję!!!

Ania

Dodano opinię: 23.03.2020

Czy z rozmrozonego mięsa można zrobić pulpety na dwa dni? Czy muszą być zjedzone w dniu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

można

Ewelina

Dodano opinię: 21.12.2020

Przydalby sie update w tym przepisie odnośnie ziemniaków. Nie przeczytałam wcześniej komentarzy i też już piekę pponad 1.5h dalej twarde…dodalam wody i czekam kolejne 15min. Nie pokroiłam ich grubo dodam…następnym razem podparuje warzywa. Mam nadzieję że warto jest czekać…dzieciak już mega głodny….ja też:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2020

Najlepiej wybrać ziemniaki do pieczenia. Jest wiele odmian ziemniaków i niektóre, zwłaszcza sałatkowe pieką się w nieskończoność.

Sylwia

Dodano opinię: 15.02.2021

Luty 2021 moje ziemniaki i marchewka też oporne na pieczenie. Ja po 40 min wyjęłam pulpety i dopiekłam resztę ? Tak czy siak wyszło przepyszne! ❤

Iwona

Dodano opinię: 23.02.2021

Moje pulpety z mięsa drobiowego zawsze wychodzą twarde. Ktoś podpowie dlaczego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Może za dużo mąki lub bułki tartej jesli dodajesz. Spróbuj zagęszczać namoczonymi i odciśniętymi płatkami owsianymi.

Patrycja

Dodano opinię: 01.03.2021

Mam pytanie o mięsko, może być gotowe, czy np. zmielony filet?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Tak.

Wiktoria

Dodano opinię: 13.03.2021

Dziś zrobiłam i cała moja trójka zajadała się se smakiem, nawet mój niejadek mięsa 🙂 pyszne 🙂 na pewno zagości na naszym stole nie raz 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Super

Magdalena

Dodano opinię: 28.03.2021

Dzis robimy pierwszy raz dla naszego 9,5 miesieczniaka ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Smakowało?

Magdalena

Dodano opinię: 26.04.2021

O matulu I to jak !!!! W ogole jestem ogromna fanka Waszych przepisow ❤️ Gratulacje pomyslow!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Jak miło

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek