5 porcji 8 miesięcy+

Pulpety drobiowe zapiekane z warzywami to bliźniacza potrawa podobnie przygotowanych udek. Przepis tak Wam sie spodobał, że i bliźniakiem postanowiłyśmy się podzielić. Różnią się nie tylko mięsem, ale i przyprawami.

składniki:

na pulpety:

  • 400 g miesa mielonego z indyka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • 1 pomidor,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

warzywa i przyprawy:

  • 7 ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 mały korzeń pietruszki,
  • 2- 3 łyżki groszku mrożonego lub kukurydzy,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku,
  • 1 łyżka rozmarynu suszonego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego.

Przygotuj mięso na pulpety. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Ostudź.  Przełóż mięso do miski. Pomidora przetnij na pół i zetrzyj na tarce o grubych oczkach tak, by w ręce została Ci skórka (wyrzuć ją). Dodaj do mięsa startego pomidora, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, kaszę, cebulę, przyprawy i zamieszaj ręką. Odstaw do lodówki na 30 minut.

Nastaw piekarnik na 200’C z termoobiegiem.

Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz. Marchewkę i pietruszkę pokrój na grube plastry, ziemniaki na ćwiartki. Przełóż je do naczynia do pieczenia. Dodaj czosnek w łupinach. Posyp przyprawami i polej olejem. Zamieszaj, by przyprawy znalazły się na wszystkich warzywach.

Wyjmij mięso z lodówki. Uformuj z niego niewielkie pulpety i ułóż pomiędzy warzywami lub na nich. Wstaw naczynie do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 180’C i piecz pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dodaj groszek/ kukurydzę i zamieszaj delikatnie całość. Piecz jeszcze 15 minut bez przykrycia. Przed wyjęciem, sprawdź, czy ziemniaki są miękkie.

Możesz całość przemieszać wcześniej, jednak nie szybciej niż po upływie 20 minut, by pulpety się nie rozpadły.

Jeśli masz ochotę na taką potrawę, ale z udka i, przepis znajdziesz TUTAJ.