http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/10/pszenno-gryczane-nalesniki-ze.html

Składniki:
3/4 szklanki mąki gryczanej;
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
1 szklanki mleka roślinnego/ krowiego;
0,5 szklanki wody;
jajko;
0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku;
oliwa z oliwek;
szpinak liście- jedno opakowanie (mrożony lub świeży);
3 ząbki czosnku (lub mniej);
pieprz.

Ciasto na naleśniki: Mąkę, jajko, paprykę, wodę, mleko, 2 łyżki oliwy mieszamy mikserem i odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotujemy farsz:
Rozgrzewamy patelnię i nalewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Szpinak myjemy (jeśli świeży) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy rozgnieciony czosnek, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Na koniec doprawiamy pieprzem, część dla dziecka odkładamy do osobnej miseczki, część dal dorosłych doprawiamy solą.
Obsmażamy naleśniki z dwóch stron na lekko natłuszczonej lub suchej patelni (bo oliwa jest już w cieście).
Nakładamy farsz , zawijamy i jemy:)))

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep