Składniki:
3/4 szklanki mąki gryczanej;
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
1 szklanki mleka roślinnego/ krowiego;
0,5 szklanki wody;
jajko;
0,5 łyżeczki papryki słodkiej w proszku;
oliwa z oliwek;
szpinak liście- jedno opakowanie (mrożony lub świeży);
3 ząbki czosnku (lub mniej);
pieprz.
Ciasto na naleśniki: Mąkę, jajko, paprykę, wodę, mleko, 2 łyżki oliwy mieszamy mikserem i odstawiamy na chwilę. W tym czasie przygotujemy farsz:
Rozgrzewamy patelnię i nalewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Szpinak myjemy (jeśli świeży) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy rozgnieciony czosnek, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości. Na koniec doprawiamy pieprzem, część dla dziecka odkładamy do osobnej miseczki, część dal dorosłych doprawiamy solą.
Obsmażamy naleśniki z dwóch stron na lekko natłuszczonej lub suchej patelni (bo oliwa jest już w cieście).
Nakładamy farsz , zawijamy i jemy:)))
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
Po wykonaniu zgodnie z przepisem myślę, że jednak dla dorosłego coś im brakuje. Dziecku pewnie obojętne, ale dla mnie takie suche wyszły te naleśniki i bez konkretnego smaku. Samo ciasto jest świetne, ale do farszu szpinakowego dodałabym białego sera, żeby go rozrzedzić, a dla dorosłych może nawet i fety, żeby dodać wyrazistości.
Jasne, my z mężem zawsze sobie mocniej doprawiamy:)
Co kto lubi, ja uwielbiam smak szpinaku z czosnkiem.
Lubię Wasze przepisy. Brakuje mi jednak jedno. Pod większością nie ma informacji ile porcji wychodzi . Wiadomo orientacyjnie można sobie wyliczyć, ale niektóre mamy dopiero uczą się gotować.
W nowych przepisach starmy się tę informację umieszczać, ten akurat jest dość stary, jeszcze z czasów starej szaty graficznej bloga. Dziękujemy za cenna uwagę;)
naleśniki gryczane u nas zadomowiły się na dobre, aż tak bardzo ,że jak dzieci podrosły zabieraja je do szkolnego pudełka śniadaniowego, pycha!
Witam czy mozna zastapic maka przenna jakas inna?
Tak