4 porcje

Zimowa pomidorowa.Inny smak od tej klasycznej. wyrazisty, aromatyczny… Czy lepszy. Nie, ale smacznie inny. Ekspresowa na maksa w wykonaniu. 

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu/wody
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1/2 łyżki posiekanego oregano
  • szczypta pieprzu
  • olej do podsmażenia cebuli
  • Opcjonalnie Mascarpone do zabielenia

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją chwilkę na patelni, dodaj posiekany czosnek i pokrojone w kostkę suszone pomidory, oraz pomidory z puszki. Duś razem około 5 minut. Przełóż zawartość patelni do większego garnka i zalej bulionem. Gotuj wszystko pod przykryciem jeszcze 5-10 minut, a następnie zblenduj na krem. Dopraw ziołami i pieprzem. Polecamy zabielać zupę już na talerzu, łyżeczką serka mascarpone.

Gdy nie masz bulionu-możesz użyć wody, ale jednak zupa straci na wartości.

Maluchowi zupę podaj w niezawodnym Doidy Cup.

IMG_1424

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep