8 porcji 8 miesięcy+

Zobacz nasze bestsellerowe ebooki z przepisami dla dzieci i całej rodziny:

Te placki sprawdzą się na śniadanie, przekąskę, spacer, kolację… i na co tylko chcecie. Mały głód, duży głód, do kawy i bez kawy. Po prostu spróbujcie. Najlepiej zaraz:)

składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej/pszennej,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 duże jajko,
  • 1/2 miękkiego mango
  • szczypta kardamonu,
  • szczypta cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • szczypta pieprzu,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Przełóż płatki do miski i zalej mlekiem. Wymieszaj i odstaw na około 15 minut. W tym czasie mango obierz, oddziel od pestki i pokrój na drobne kawałki. Dodaj do płatków owsianych. Oddziel żółtko od białka. Żółtko dodaj do miski z płatkami, a białko ubij na sztywną pianę. Dodaj do miski z płatkami przyprawy, mąkę i zamieszaj całość łyżką do połączenia się składników. Na koniec dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj masę. Posmaruj patelnię olejem i smaż placuszki z obu stron do zrumienienia.

Jeśli masa jest za gęsta dodaj do niej odrobinę mleka.

Czy Twoje dziecko pije wodę? Jeśli rozpoczęliście rozszerzanie diety – powinno. W jakim kubeczku ją podajesz? Jeśli macie z tym problem lub nie wiesz, który kubeczek wybrać, by dziecku wygodnie się piło, zobacz kubeczki Doidy Cup. Są polecane przez logopedów, uwielbiane przez dzieci i rodziców. 

KLIK

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep