Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

19 czerwca 2014

Placuszki szpinakowo-cukiniowe

Składniki:1 długa cukinia1 paczka szpinaku w liściach (ja miałam mrożony)łyżka masła 2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)pieprzjajkomąka pszenna1 czubata łyżka mąki z amarantusa (nie koniecznie)łyżka oliwy z oliwek2 łyżki jogurtu naturalnego sosik:jogurt naturalnypęczek koperku sok z cytryny Szpinak, masło, czosnek wrzucamy na patelnię lub do garnka i gotując doprowadzamy do miękkości. Odsączamy z nadmiaru wody.Cukinię...

Składniki:
1 długa cukinia
1 paczka szpinaku w liściach (ja miałam mrożony)
łyżka masła
2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
pieprz
jajko
mąka pszenna
1 czubata łyżka mąki z amarantusa (nie koniecznie)
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki jogurtu naturalnego

sosik:
jogurt naturalny
pęczek koperku
sok z cytryny

Szpinak, masło, czosnek wrzucamy na patelnię lub do garnka i gotując doprowadzamy do miękkości. Odsączamy z nadmiaru wody.
Cukinię ucieramy na najmniejszych oczkach tarki, pozostawiamy na 10min, odsączamy z nadmiaru wody.
Łączymy cukinię z (ostudzonym) szpinakiem, dodajemy jajo, szczyptę pieprzu, oliwę, jogurt, mieszamy.
Dodajemy mąkę z amarantusa, mieszamy. Dodajemy łyżkę lub dwie mąki pszennej i mieszamy. Ciasto powinno być ciężkie, ale nie gliniaste. Rozgrzewamy patelnię teflonową i nakładamy łyżką ciasto-jeśli pierwszy placuszek nie rozwala się:) to oznacza, że ciasto ma dobrą konsystencję, jeśli się rozpada, dodajmy do ciasta więcej mąki pszennej.
Podajemy z dipem z jogurtu, posiekanego koperku i łyżki soku z cytryny.
Dorośli oczywiście mogą posolić placuchy.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (11)

Joanna Pajor

Dodano opinię: 13.01.2015

twoje placuszki na zdjęciu są grube. jak długo je smażyłaś żeby nie były surowe w środku? moje (cienkie) nie chciały się dopiec.

Gosia

Dodano opinię: 06.11.2015

U mnie też klapa 🙁 Musialam dosypywac mąki bo sie rozwalały. Robiłąm bardzo cieniutki a i tak w srodku surowe. COś tu jest nie tak.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.11.2015

Cukinia i szpinak są ”mokrymi” warzywami, mogą więc dawać wrażenie że placek jest surowy, nawet jeśli nie jest;) Na zimno pewnie byś zobaczyła, że jednak jest usmażony. Tak czy siak, należ je smażyć na małym ogniu ok 3min z każdej strony, często odwarcając by się nie przypaliły.

Joanna

Dodano opinię: 13.05.2017

Kolejny przepis, który się u nas sprawdził, jedynie sos nie przypadł synkowi do gust. Za to placuszki rewelacja. Zjadł na prawde sporo. Uwielbiamy Wasze przepisy, prawie co dziennie z nich korzystamy :*

Ania:-)

Dodano opinię: 15.08.2017

A czy cukinię trzeba obierać ze skórki i usuwać gniazda z nasionami ze środka? I czym mozna zastąpić mąkę amarantusową? Czy dać po prostu więcej mąki pszennej? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.08.2017

jeśli cukinia jest młoda nie musisz obierac. Tak dodaj więcej zwykłej mąki.

Monika

Dodano opinię: 22.11.2019

Chciałabym kupić Waszą książke z przepisami, czy w książce są te same przepisy co tu na stronie? Jeśli tak to w której konkretnie książce? Bo placuszki to jakiś cud smakowy! Nie lubimy cukini a placki są bomba! Dzięki nim od dziś wprowadzilismy do naszego jadłospisu pyszną i zdrową cukinię:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

nasze książki to pół na pół przepisy nowe i przepisy z bloga

Agnieszka

Dodano opinię: 06.06.2021

Te placuszki są regularnie podawane dzieciom. Moje bliźniaki je uwielbiają a zwłaszcza podbiły podniebienie córki. Dziękuję

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.07.2021

Polecamy się

Anita

Dodano opinię: 16.09.2021

Placuszki są po prostu pyszne! niebo w gębie:) dziękuje za przepis!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek