Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

02 listopada 2021

Placuszki szpinakowe Żabki

Szpinakowe placuszki żabki to nasz hit jesieni. Szpinak to jedno z takich warzyw, które owiane jest złą sławą 😛 Zupełnie nie wiemy dlaczego. Szpinak wcale nie jest bleeee, szpinak to wartościowe źródło wielu witamin, warto podawać go rodzinie i dziecku w różnej formie: w placuszkach, zapiekankach, uparowany, surowy. Możliwości jest wiele. Dziś zapraszamy na szpinakowe...

Szpinakowe placuszki żabki to nasz hit jesieni. Szpinak to jedno z takich warzyw, które owiane jest złą sławą 😛 Zupełnie nie wiemy dlaczego. Szpinak wcale nie jest bleeee, szpinak to wartościowe źródło wielu witamin, warto podawać go rodzinie i dziecku w różnej formie: w placuszkach, zapiekankach, uparowany, surowy. Możliwości jest wiele. Dziś zapraszamy na szpinakowe placuszki!

Składniki:

  • 2 pełne, ubite garści liści szpinaku (2 szklanki)
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej/pszennej
  • 1 banan
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy

Do kielicha blendera przesyp liście szpinaku, zalej mlekiem. Banana obierz ze skóry i podziel na mniejsze kawałki, dodaj do szpinaku. Całość zmiksuj na ”koktajl” 🙂 Serio możesz się napić! Na zdrowie. Przelej zielony płyn do miski, dodaj żółtko, olej i mąkę. Białko ubij na pianę i dodaj do ciasta mieszając łyżką. Wymieszaj całość. Masa nie powinna być mocno gęsta, tak by łyżka w niej stała, raczej jak na racuszki. Jeśli jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę mąki. Możesz dodać też 1/3 łyżeczki sody, placuszki dzięki temu będą pulchniejsze.

Rozgrzej patelnię i nakładaj małe porcje ciasta. Obsmażaj do zrumienienia z dwóch stron.

Jak zrobić żabki? Nakładając ciasto na patelnię łyżką rozetrzyj je w górę z dwóch stron, musisz wiesz…dobrze ruszyć wyobraźnią hahah. Oczy i usta również możesz zrobić z ciasta. Na oczka – nakładaj małą łyżeczką krople ciasta na patelnie i od razu przewracaj na drugą stronę, to będą mini placuszki:), usta zrób podobnie, łyżeczką rysując na patelni uśmiech:) Udanej zabawy!

Koniecznie włącz do gotowania dziecko! Dotykanie świeżych liści szpinaku, wąchanie ich, blendowanie to świetna zabawa i oswajanie z warzywem! Pozwól spróbować koktajlu, zachęć do liczenia gotowych placuszków. Nie używaj komunikatów: „to ze szpinaku, ale na pewno nie są niedobre”, „szpinak jest zdrowy, musisz go jeść” itd. Po prostu razem ugotujcie danie i usiądźcie do stołu.  Smak tych placuszków na pewno Was zaskoczy. Dajcie znać jak Wam smakowało!

Zobacz naszą bestsellerową książkę kucharską do gotowania dla dzieci. Pełną ilustracji i smacznych przepisów!


nie wyganiaj z kuchni alaantkoweblw


NIE WYGANIJA DZIECKA Z KUCHNI!



placuszki szpinaowe alaantkoweblw żabki

Placuszki zawsze serwujemy z owocowymi i warzywnymi posypkami od Helpy. Zobaczcie cały asortyment w naszym sklepie!




Owocowe posypki dostępne tutaj KLIK

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (72)

Basia

Dodano opinię: 16.11.2020

Czy można czymś zastąpić mleko? Nasz brzuszek chyba jeszcze nie gotowy na nabiał, a mleczko kokosowe jest bleee ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Napój roślinny

Marta

Dodano opinię: 16.11.2020

Czy można zastąpić jajko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Pomiń, banan powinien zastąpić funkcję jajka.

Ewela

Dodano opinię: 16.11.2020

Co zamiast banana? ? syrop klonowy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Można. Albo nektaryna.

Magda

Dodano opinię: 17.11.2020

czy mozna uzyc szpinak mrozony?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Może być za dużo wody.

Iza

Dodano opinię: 17.11.2020

A z mrożonego wyjdą?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Może być za dużo wody,

Justyna

Dodano opinię: 17.11.2020

Fajne te żabki:D akurat miałam składniki:) dość dużo ich wyszło:) potem zmieniłam nieco rozstaw zabich oczu, bo wg synka to byly misie 😉 na zdjęciu pierworodne żabki („misie”);)

Iza

Dodano opinię: 17.11.2020

Czy można takie placki z brokułem zrobić? Wiadomo ugotowany wcześniej

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Na wytrawnie. Jakoś brokuł na słodko nie brzmi smacznie.

Katarzyna

Dodano opinię: 17.11.2020

Czy z mrożonego wyjdą?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Może być za dużo wody.

Natalia

Dodano opinię: 17.11.2020

Pychota, synek bardzo smacznie jadł i domagał się więcej ?? rodzice, także smacznie zajadali się ?

Wiktoria

Dodano opinię: 17.11.2020

Dwa pytanie: Pola ma 9miesięcy i dwa ząbki jeszcze nie jadła żadnych placuszków czy te się nadają? Mam mrożony szpinak rozdrobniony nada się?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Możesz podać. Mrożony może mieć za dużo wody.

Monika

Dodano opinię: 17.11.2020

Bardzo smaczne! Polecam, super opcja na przemycenie szpinaku 🙂

Agnieszka

Dodano opinię: 21.11.2020

Super pycha! Dziekujemy❤

Ania

Dodano opinię: 24.11.2020

Pyszne są, synek chętnie zjadał. Często będą u nas na śniadanie ?

Sylwia

Dodano opinię: 24.11.2020

Są przepyszne! Musiałam zrobić drugą porcję, bo zjadłam połowę synkowi ??

Kasia

Dodano opinię: 24.11.2020

Smaczne 🙂

Małgorzata

Dodano opinię: 14.12.2020

Z mrożonego szpinaku wychodzą ale trzeba go porzadnie wycisnąć. Oczy i usta zrobilam z ciasta wymieszanego z kakao. Zjedzone ze smakiem przez wszystkich 🙂

Luka

Dodano opinię: 06.01.2021

Robiłam dziś z mrożonego szpinaku i są świetne.

Miłka

Dodano opinię: 28.01.2021

Czy może być mąka orkiszowa pelnoziarnista?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Pewnie.

Magdalena

Dodano opinię: 22.02.2022

A czy takie slismazobe można schować do pudełeczka i podać następnego dnia? Zrobiłam za duża o ciasta.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2022

Tak

Miłka

Dodano opinię: 04.02.2021

Udały się z mąką pełnoziarnistą i mlekiem kokosowym ? pyszne są. W proporcjach nic nie zmieniałam

Iza

Dodano opinię: 05.02.2021

A czy jako olej może być oliwa z oliwek ? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Tak

Urszula

Dodano opinię: 20.02.2021

Zostało mi sporo ciasta, czy mogę je przechowac przez noc w lodówce i usmażyć rano?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Lepiej usmażyć i przechować usmażone.

Magdalena

Dodano opinię: 21.02.2021

A czy te placki można mrozić? Dużo ich wychodzi

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Placki mrożone nie będą smaczne.

Patrycja

Dodano opinię: 22.02.2021

Czy zamiast świeżego szpinaku można użyć szpinak z Helpy?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

To będzie coś zupełnie innego.

Iza

Dodano opinię: 27.02.2021

Czy te placuszki można zjeść następnego dnia ☺️?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Można, ale wszystkie placki najlepiej smakują na świeżo.

Natalia

Dodano opinię: 05.03.2021

Czy można zrobić je w formie muffinek?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.05.2021

tak

Mama

Dodano opinię: 06.03.2021

Robiłam dzisiaj ale zamiast szpinaku użyłam jarmuż. przepyszne .

ELLA

Dodano opinię: 13.03.2021

Rewelacja! Moja niespelna 3-letnia córeczka tak sie zajadała żabkami, że śmiało możemy sie przenieść do Francji ?? Dziekuje za super pomysl na sniadanko ?

ELLA

Dodano opinię: 13.03.2021

Takie nam wyszly ?

Karolina

Dodano opinię: 03.04.2021

Dwie ubite szklanki szpinaku to ile to będzie gram?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Nigdy nie ważymy składników. Wszystko robimy na szklanki i łyżki, bo tak jest szybciej.

Krystyna

Dodano opinię: 15.04.2021

Czy mogę dodać mleko modyfikowane zamiast zwykłego?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Nie próbowałyśmy. Tu jest smażenie, więc wysoka temperatura. Użyłabym roślinnego napoju zamiast mleka.

Barbra

Dodano opinię: 15.04.2021

Czy świeży szpinak najpierw trzeba przelać wrzątkiem (przed blendowaniem) i czy dla 8 miesięcznego dziecka te placki będą ok?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Przepis jest od 8mca, więc spokojnie możesz podać. Nie trzeba przelewać wrzątkiem.

Kaśka

Dodano opinię: 08.05.2021

Czy takie placuszki można podać na zimno? Jedziemy w podróż i nie będę miała opcji podania ciepłego posiłku

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.05.2021

tak

Joanna Warchoł

Dodano opinię: 12.05.2021

Dzień dobry, z mrożonego szpinaku wyszły równie smaczne, mniam 🙂
Dodatkowo oczka i buzię kleiłam masłem orzechowym, dzięki temu nie odpadały tak szybko w trakcie jedzenia 😉

Patrycja

Dodano opinię: 31.05.2021

A ile Pani dała tego mrożonego szpinaku?

Żaklina

Dodano opinię: 19.06.2021

Czy można mrozić placki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.07.2021

Nie będą smaczne po rozmrożeniu- zrobią się gumowate

Marlena

Dodano opinię: 03.11.2021

Witam 🙂 a wersji bezglutenowej ? Jakich ewentualnie mąk użyć ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Spróbuj z migdałową.

Kasia

Dodano opinię: 03.11.2021

Czy można podać w 7 miesiącu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Na suchej patelni usmaż. Jeśli dobrze idzie rozszerzanie diety i dziecko zna już składniki placków, to możesz dać.

Gosiulkam

Dodano opinię: 07.12.2021

Czy placki mają być w środku wilgotne? Trzymalam je bardzo długo na patelni na wolnym ogniu, a w środku ciągle są wilgotne, jakby surowe?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

One będą lekko wilgotne w środku.

Iwona

Dodano opinię: 22.02.2022

A zamiast mleka mogę użyć wody ? Mój syn ma skazę białkowa ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2022

Tak lub napój roślinny

Monika

Dodano opinię: 20.04.2022

Czy mozna je podać z kaszą kuskus i brokulem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.08.2022

tak

Marta

Dodano opinię: 20.04.2022

Czy placki można zrobić w piekarniku? Jeśli tak, to w jakiej temperaturze i jak długo piec.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Nie próbowałyśmy. Może któraś z Czytelniczek poratuje.

Anna

Dodano opinię: 10.06.2022

Czy można dodać mąkę jaglana zamiast orkiszowej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

Można.

Wiktoria BM

Dodano opinię: 22.06.2022

Moje wyszły jakoś inaczej. Mam wrażenie, że na zdjęciach autorek oraz w komentarzach ciasto wygląda jak naleśnikowe a u mnie jak placki ziemniaczane :P. Użyłam mrożonego szpinaku (na szczęście po rozmrożeniu były znikome ilości wody, szpinak brykiet, liście) oraz napoju owsianego (Alpro). W smaku są dobre. Mało słodkie, delikatnie bananowe. Faktycznie z przepisu wychodzi sporo porcji (powyżej 10).

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek