12 porcji 8 miesięcy+

Truskawki latem obok arbuza są głównym naszym pożywieniem:)  Uwielbiamy je w każdej postaci. Dziś mamy dla Was słodkie placuszki nadziewane truskawkami.

Składniki:

  • 150 g serka naturalnego np. Bieluch
  • 1 jajko
  • 1 dojrzały banan (można powiedzieć, że najlepiej ”stary” z brązową skórą, taki jest najsłodszy)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej
  • 1/3 łyżeczki sody (można pominąć, ale dzięki niej placuszki są puszyste i grubaśne)
  • 3 duże truskawki
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Do miski wbij jajko, dodaj serek, rozgniecionego na papkę banana i mleko. Wymieszaj dokładnie. Dodaj mąkę i sodę i ponownie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany, jeśli jest zbyt rzadkie dodaj trochę mąki. 

Truskawki pozbaw szypułek i pokrój w talarki.

Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Nakładaj małe porcje ciasta dużą łyżką, na środek układaj 1-2 plasterki truskawki i przykryj je drugą małą porcją ciasta. Smaż do zrumienienia z dwóch stron ok 4 minut.

Najlepsze lanczówki do dzieci, które sprawdzą się na wakacjach czy do szkoły znajdziesz w naszym alaantkowym sklepie. Zobacz również bidony, bo warto zawsze zabrać ze sobą również wodę.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep