Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

21 sierpnia 2014

Placuszki amarantusowe ze szpinakiem i cukinią

Składniki:3 łyżki ziaren amarantusa;szklanka wody;pół cukini;liście szpinaku (pół opakowania świeżego, lub 1/3 opakowania mrożonego);oliwa z oliwek;pół cebuli;jajko; mąka pszenna pełnoziarnista (lub inna). Ziarna amarantusa płuczemy w ciepłej wodzie, wrzucamy do wrzątku (szklanka wody) i gotujemy wstępnie pod przykryciem ok.15min., a potem bez pokrywki kolejne 10min, aż woda wyparuje. Po tym czasie zdejmujemy garnek z amarantusem...

Składniki:
3 łyżki ziaren amarantusa;
szklanka wody;
pół cukini;
liście szpinaku (pół opakowania świeżego, lub 1/3 opakowania mrożonego);
oliwa z oliwek;
pół cebuli;
jajko;
mąka pszenna pełnoziarnista (lub inna).

Ziarna amarantusa płuczemy w ciepłej wodzie, wrzucamy do wrzątku (szklanka wody) i gotujemy wstępnie pod przykryciem ok.15min., a potem bez pokrywki kolejne 10min, aż woda wyparuje. Po tym czasie zdejmujemy garnek z amarantusem z ognia i zostawiamy ziarna do ostygnięcia.

Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmażamy szpinak, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, a następnie cukinię (którą wcześniej obieramy i ucieramy na tarce (na dużych oczkach)). Dusimy wszystko pod przykryciem, aż szpinak stanie się bardzo miękki.

Tak przygotowane warzywa łączymy z ziarnami amarantusa, rozbełtanym jajkiem i 2 łyżkami mąki. Mieszamy całość. Jeśli konsystencja będzie bardzo rzadka dosypujemy mąki. Jednak nie za dużo, bo placuszki mają być delikatne i miękkie.
Rozgrzewamy suchą patelnię i nakładamy łyżką ciasto. Odsmażamy placki z dwóch stron przez kilka minut.Dorośli mogą swoją porcję ciasta dosmaczyć solą i pieprzem przed smażeniem.

Placuszki mają ciemny kolor ze względu na amarantus i mąkę pełnoziarnistą.

Ala lubi wybór i lubi się dzielić:)

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (21)

Małgoś

Dodano opinię: 19.08.2015

A tak się ładnie zapowiadało.. Nie chciały się ściąć na patelni – zamiast jajka dodałam zmielone siemię z wodą (alergia na jajo), a miast pszennej ryżową pełnoziarnistą mąkę, czy w tym może tkwić przyczyna? Nawet się na drugą stronę nie dało przewrocić, a może gazu pożałowałam? Sama nie wiem..
 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.08.2015

Myślę, ze to bezglutenowa mąka.

Basia

Dodano opinię: 10.09.2015

Chcialabym dac synkowi (8,5 mca) placuszki, powyzsze i inne, do sprobowania. Z Waszego doswiadczenia- to nie za wczesnie na smazone dania? ( myslalam o smazeniu na masle klarowanym lub innym 'dobrym' tluszczu). Pozdrawiam:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.09.2015

Pod każdym przepisem są tagi:) W tym przypadku jest 8+ więc uważam, że spokojnie małą ilośc delikatnie smażonych możesz dać do spróbowania:)

Basia

Dodano opinię: 10.09.2015

Ha, rzeczywiście, widzę tagi.. Super ten blog i przepisy- mniaaam :))

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.09.2015

A na górze bloga jest kategoria ”przepisy blw” jak rozwiniesz listę to wg Wieku Ali i Antka zobaczysz dania dostosowane do wieku:)

Asia

Dodano opinię: 29.09.2015

Kolejne prze -pyszne danie 😉 Moja Amelcia właśnie wcina aż jej się uszy trzęsą 🙂 a ja jestem szczęśliwa że je samo zdrowie. 🙂 Jesteście super dziewczyny 😉 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.09.2015

Dziękujemy za ciepłe słowa! Pozdrawiamy!:)

Jagi

Dodano opinię: 23.01.2016

Placki były hitem u mojej córki. Dziękujemy za ten przepis 🙂

Gosia

Dodano opinię: 31.05.2016

Czy mozna zamiast maki pszennej dodać gryczaną lub kukurydzianą?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.06.2016

Obie są bezglutenowe, amarantus też, więc jest ryzyko,że słabo zwiąże, ale próbuj. Wiele osób robi tylko na bezglutenowych, więc dlaczego nie:)

Beata

Dodano opinię: 08.07.2016

Ale pyszne mieliśmy śniadanko:)

10 miesięcznej Helence aż uszy się trzęsły! I uwaga: jej 9letni brat zjadł cały talerz:) To ogromny sukces, bo jest straszliwym niejadkiem (karmiony słoiczkami i mm niestety). Oczywiście, polał placuszki grubo keczupem, ale takim z w miarę dobrym, krótkim składem, więc nie jest źle;)

DZIĘKUJĘ:)<3

Martyna

Dodano opinię: 22.07.2016

Placki wyszły bardzo dobre, ale czy one powinny być w środku mokre, wręcz jak gdyby "niedopieczone"? Bo takie mi wyszły… Pozdrawiam i gratuluję świetnego bloga! 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2016

Dziękujemy:) Placki wychodza lekko mokre, bo i amarantus i cukinia tej wilgotności im nadają. 

Beata

Dodano opinię: 24.07.2016

Mniaaaam 🙂 w towarzystwie warzywek przepyszny obiadek;-)

Asia

Dodano opinię: 10.11.2016

Hej Dziewczyny,

ile mniej więcej placuszków wychodzi z tej ilosci? Te 5 sztuk, jak na zdjeciu? Wykarmię tez siebie i męża, czy trzeba jednak zwiększyć ilość składników? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.11.2016

oj to stary przepis, nie pamiętam ile wyszło, ale pewnie tak na jedną os dorosłą+ dziecko, więcej nie.

Lisica

Dodano opinię: 27.03.2017

Troszkę zmodyfikowaliśmy przepis z braku amarantusa:) Do szpinaku i cukini dodaliśmy ziarna chia i użyliśmy mąki gryczanej. Tymon wcinał aż mu się uszy trzęsły:)

karolajna

Dodano opinię: 18.06.2017

rewelacja! smakowaly wysmienicie!DzDziękuję za kolejny swświetny przepis!

Ula

Dodano opinię: 30.07.2019

Czy mogę użyć amarantusa ekspandowanego ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2019

Nie, ziaren.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek