3 porcje 9 miesięcy+

Szybki obiad lub wytrawna przekąska, to jest to! A zimą, gdy nie ma zbyt dużego wyboru, musimy zadowolić się ziemniakami;)))

Składniki:

  •  4 średnie ziemniaki;
  • 1/2 obranej ze skóry cukinii;
  • 1 duża cebula;
  • 1 łyżka majeranku;
  • 2 jajka;
  • 3 kopiaste łyżki mąki np. pszennej, żytniej, kukurydzianej, innej.

opcjonalnie sól i pieprz dla dorosłych.

 

Warzywa obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki (cebulę można drobno posiekać), mieszamy i odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy jajka, mieszamy. Dodajemy mąkę, majeranek, mieszamy. Masa ma być gęsta, klejąca, jeśli warzywa puściły więcej soku, dodajcie trochę mąki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i łyżką nakładamy ciasto tworząc palcuszek. Obsmażamy na średnim ogniu z dwóch stron po ok 2 minuty na każdą stronę, tak by placki nie były w środku surowe.

Podajemy polane jogurtem naturalnym z koperkiem lub jemy bez niczego biegnąc za dzieckiem:)

12631214_1106363092730607_384476908_o 12669273_1106363016063948_1572753098_o  12656138_1106362952730621_288933724_o

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep