Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

11 lutego 2016

Placki ziemniaczane z majerankiem

Szybki obiad lub wytrawna przekąska, to jest to! A zimą, gdy nie ma zbyt dużego wyboru, musimy zadowolić się ziemniakami;))) Składniki:  4 średnie ziemniaki; 1/2 obranej ze skóry cukinii; 1 duża cebula; 1 łyżka majeranku; 2 jajka; 3 kopiaste łyżki mąki np. pszennej, żytniej, kukurydzianej, innej. opcjonalnie sól i pieprz dla dorosłych.   Warzywa obieramy...

Szybki obiad lub wytrawna przekąska, to jest to! A zimą, gdy nie ma zbyt dużego wyboru, musimy zadowolić się ziemniakami;)))

Składniki:

  •  4 średnie ziemniaki;
  • 1/2 obranej ze skóry cukinii;
  • 1 duża cebula;
  • 1 łyżka majeranku;
  • 2 jajka;
  • 3 kopiaste łyżki mąki np. pszennej, żytniej, kukurydzianej, innej.

opcjonalnie sól i pieprz dla dorosłych.

 

Warzywa obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki (cebulę można drobno posiekać), mieszamy i odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy jajka, mieszamy. Dodajemy mąkę, majeranek, mieszamy. Masa ma być gęsta, klejąca, jeśli warzywa puściły więcej soku, dodajcie trochę mąki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i łyżką nakładamy ciasto tworząc palcuszek. Obsmażamy na średnim ogniu z dwóch stron po ok 2 minuty na każdą stronę, tak by placki nie były w środku surowe.

Podajemy polane jogurtem naturalnym z koperkiem lub jemy bez niczego biegnąc za dzieckiem:)

12631214_1106363092730607_384476908_o 12669273_1106363016063948_1572753098_o  12656138_1106362952730621_288933724_o

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (36)

Offtopic

Dodano opinię: 11.02.2016

Czy smażone potrawy faktycznie nadają się dla maluchów od 9 m-cy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.02.2016

Jeśli smażysz na właściwym i dobrym oleju, nie lejesz go dużo, nie orzypalasz i podajesz taką potrawę sporadycznie, to nadają się:) Zawsze jednak rodzic wie najlepiej,czy jego dziecko jest gotowe na kolejny etap rozszerzania diety:)

Olimpcia

Dodano opinię: 11.02.2016

Właśnie wczoraj robiłam placki na obiad i zastanawiałam się czy maluszek (11 miesięcy) może je jeść. Ale zrezygnowałam bo bałam się o jego brzuszek, bo placki są smażone i przez to ciężej strawne.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.02.2016

Zawsze decyzję o podaniu danej potrawy podejmuje rodzic:) 

Jula

Dodano opinię: 22.05.2020

Zawsze można je upiec zeby było bez smażenia ?

Diana

Dodano opinię: 11.02.2016

Jeszcze takiej wersji nie robiłam. Zawsze trzymałam się utartej wersji babcinych placków (wiadomo, najlepszych na świecie ;)), ale czego nie robi się dla dziecięcia 🙂
Robimy dziś na obiad 🙂

Joanna

Dodano opinię: 11.02.2016

Moja mama tak robiła. Przepyszne 🙂

Ola

Dodano opinię: 15.02.2016

Mmmm… Uwielbiam palcki ziemnaiczane… A skoro znalazłam je u Was, to jesteście moim rozgrzeszeniem 😉 

Gosia

Dodano opinię: 18.02.2016

A można upiec w piekarniku? Jeśli tak to w jaki sposób?  Dziękuję za odpowiedź. 

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2016

Hmm, nie próbowalam w piekarniku, trudno odpowiedzieć…

AGATA

Dodano opinię: 22.03.2016

Jak najbardziej można piec w piekarniku 🙂

20-25 minut w 220 stopniach, na blasze wysmarowanej olejem 🙂

Marta

Dodano opinię: 18.02.2016

Smażenie zastapilam pieczeniem w piekarniku w ten sposób robię również placki.z cukini. Pycha!

Paulina

Dodano opinię: 25.02.2016

Hmm, mojej córce placki nie smakowały, może zrobiłam coś nie tak? Wyszły lekko gumowate i córka rwała je na kawałki i wypluwała…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.02.2016

Przecież każdemu ma prawo smakować co innego:) A Tobie smakowały?

Patrycja

Dodano opinię: 26.02.2016

Też nie chciałam smażonych dać dziecku, więc wrzuciłam na grill elektryczny bez oleju,pod pokrywą się fajnie "poddusiły", wyszły pyszne. Chyba nawet lepsze, niż te tradycyjne,bo nie takie tłuste. Dla takiego dziecka w sam raz, mały zjadł i nic z brzuszkiem się nie działo

Ewa

Dodano opinię: 16.03.2016

Nie bardzo rozumiem jak można dać 9 miesięcznemu dziecku smażonego placka?!

Kaja

Dodano opinię: 01.09.2016

Hej, a czy te placki można smażyć na oleju kokosowym czy nie bardzo? Albo czy dałoby radę na patelni nieprzywierającej bez tłuszczu czy żeby placki wyszły, to musi być olej koniecznie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2016

Na koko bez smakowym jasne:) Bez tłszczu nie wyjdą.

Aneta

Dodano opinię: 11.10.2016

Robie, ucieranie ziemniaków mnie wykończyło, mąż uciera resztę 😉 

Ostatnio zabrałam się za placki twarogowe z kasza manna. Syn jadł więc to sukces 😉 zobaczymy jak bedzie dzisiaj.

Diana

Dodano opinię: 21.12.2016

czy da sie je zrobić w gofrownicy? 🙂

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.12.2016

Pojęcia nie mamy.

R

Dodano opinię: 28.01.2017

A można użyć oleju kokosowego?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.01.2017

Tak, ale najlepiej bezwonnego:)

Monika

Dodano opinię: 30.05.2017

Zrobione, dobre, polecamy z moim Julinkiem i reszta rodzinki, choć wg mnie te z marchewka wymiatają ?

Użyłam patelni teflonowej i zero tłuszczu,  także bez tez wychodzą (trzeba mieć dobrą patelke), i szybciutko znikają (byliśmy z rodzinka na spacerku w parku i tam mieliśmy mały piknik, do domu wróciliśmy z pustym pudełkiem )

Izabelcia

Dodano opinię: 01.12.2017

Córka 10 mcy i wcinala placuszki ze smakiem. Smażone na oleju koko i na patelni teflonowej do naleśników ??

Karolina P

Dodano opinię: 07.08.2018

Mój synek ma 11 miesiecy i choć jadł obiadek to kiedy usmażyłam placki zaglądał mi w talerz:). Nie mogłam mu odmówić, ale zanim podałam sprawdziłam,że można podać. Oby czuł się po nich dobrze..robiłam wg mojego przepisu. pozdrawiam „odważne” Mamy

Sandra

Dodano opinię: 14.08.2018

Córka 10.5 miesiaca pierwszy raz je placki tylko zamiast cukini (bo akurat nie miałam) dodałam marchewkę i wcina 🙂

Natka

Dodano opinię: 17.09.2018

Robiłam placuszki z tego przepisu już kilkukrotnie i niestety za każdym razem wychodziły gorzkie… Macie jakieś pomysły co mogło pójść nie tak? Ogólnie bardzo lubię placki ziemniaczane i nie chciałabym z nich rezygnować.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

hmm nie wiem, aż dziwne że gorzkie:(

Ula

Dodano opinię: 16.11.2018

Niekiedy to wina cebuli. Nie wiem jak to sie dzieje ale czasem z powodu scierania cebuli na tarce ta robi sie niezwykle gorzka. Lepiej pokroic drobno nozem to nie dzieją się takie czary. Pozdrawiam

Mona

Dodano opinię: 25.01.2021

Najczęściej to wina cebuli, a konkretnie jej środka. Ja zapobiegawczo zawsze wyjmuję środek, bo nie raz się przejechałam .Chyba że to młoda cebula i nie ma „wyrostka”. Jeśli jest już zielony wyrostek-wyrzucam. Z czosnkiem robię tak samo

Paulina

Dodano opinię: 26.03.2022

Gorzkie zapewne od cukini. Nie mam już sił do cukini, bo notorycznie trafia mi się trującą gorzka i cała idzie w kosz 😞 odkąd wylałam cały krem cukiniowy już sprawdzam kawałek zanim do czegokolwiek użyję. Jeśli trafi się gorzka cukinia, absolutnie nie można jej jeść.

Sabina

Dodano opinię: 18.03.2021

Czy cukinie można pominąć?
Jaki olej do smażenie polecacie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Można pominąć. My smażymy na rzapakowym.

Natalia

Dodano opinię: 09.12.2021

Czy można czymś zastąpić cukinię, np marchewką?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Tak, możesz dodać też tartą pietruszkę czy korzeń selera.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek