Składniki:
2 ziemniaki;
cukinia;
tymianek suszony;
jajko
łyżka oliwy z oliwek;
mąka pełnoziarnista np. pszenna.

Ziemniaki i cukinię myjemy, obieramy, ucieramy na najmniejszych oczkach tarki, porządnie odsączamy (najlepiej wyciskając w rękach) z nadmiaru soku. Posypujemy warzywa tymiankiem (ok.pół łyżeczki, można więcej; można dodać też posiekaną cebulkę), dodajemy rozbełtane jajko, oliwę i mieszamy. Wsypujemy dwie łyżki mąki, mieszamy całość. Jeśli ciasto jest rzadkie dosypujemy mąkę, tyle by ciasto był gęste, ciężkie, zwarte, ale nie jak glina:)
Rozgrzewamy teflonową patelnię, nakładamy ciasto łyżką albo w formie placków, albo tworząc jeden wielki placek, spłaszczamy łyżką ciasto. Opiekamy z dwóch str. do zarumienienia, a następnie jeszcze chwilę na małym ogniu tak, by ciasto nie było w środku surowe.
Wykrawamy z placka np. gwiazdki za pomocą foremek do pierników lub kroimy nożem w dowolne kształty wygodne dla dziecka.
Część ciasta dla dorosłych można doprawić solą i pieprzem.

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep