Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

23 sierpnia 2017

Placki z mąką kokosową i borówkami

Mąkę kokosową odkryłam zaledwie 3 dni temu. Wciąż omijałam ją szerokim łukiem w sklepie, jednak tym razem ciekawość wygrała i nie żałuję. Czytałam o niej wcześniej sporo, że zachowuje się zupełnie inaczej niż np. mąka orkiszowa czy pszenna. Na próbę dodałam małą ilość do ciasta naleśnikowego i faktycznie – ciasto zaczęło robić się bardziej pulchne,...

Mąkę kokosową odkryłam zaledwie 3 dni temu. Wciąż omijałam ją szerokim łukiem w sklepie, jednak tym razem ciekawość wygrała i nie żałuję. Czytałam o niej wcześniej sporo, że zachowuje się zupełnie inaczej niż np. mąka orkiszowa czy pszenna. Na próbę dodałam małą ilość do ciasta naleśnikowego i faktycznie – ciasto zaczęło robić się bardziej pulchne, ale jednocześnie łamało się po usmażeniu. Smak – mmm b. dobry:) Postanowiłam więc trochę poeksperymentować i tak powstały placki z dodatkiem mąki kokosowej. Myślę jednak, że ze względu na nietypowe właściwości tej mąki, nie da się stowrzyć dania/ wypieku tylko z jej udziałem. A jakie są Wasze doświadczenia z mąką kokosową?

 

Składniki:

  • 100 g twarogu tłustego/ półtłustego;
  • 1 duży, rozgnieciony banan;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki mąki kokosowej;
  • 2-3 łyżki mąki pszennej;
  • 1/2 szklanki wody/ mleka;
  • garść borówek;
  • olej do smażenia.

Twaróg, banana, jajko połącz i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąki i ponownie wymieszaj. Dodaj wody/ mleka i wymieszaj. Konsystencja ma być zwarta, puszysta, gęsta, ale ani nie za rzadka, ani nie może być bardzo stała, tak, by ciasto łatwo odchodziło od łyżki. Przetrzyj patelnię małą ilością oleju, rozgrzej ją i zamocz łyżkę stołową w wodzie, a następnie układaj porcje ciasta na patelni (grube, małe placki). Kładz na surowe placki po 2-3 borówki, lekko dociskając. Przewracaj dopiero gdy się porządnie zrumienią. Po przełożeniu dociśnij szpatułką placek do patelni. Obsmażaj z dwóch stron kilka minut, uważając, by borówki nie zaczeły się przypalać.

Jeśliplacki będą się rozwalac na patelni, dodaj trochę mąki pszennej i wody do ciasta. Najlepiej zacząć je smażyć od 2 sztuk na próbę.

Nie trzeba ich bardziej dosładzać bo są wystarczająco słodkie.

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (53)

juliascooking

Dodano opinię: 23.08.2017

Wyglądają obłędnie. Zrobię jutro na śniadanie. 🙂

Karolina

Dodano opinię: 23.08.2017

O maaamuuuusiuuuu!!! W smaku obłędne! Moje dwuletnia córka właśnie pochłonęła 4 takie placuszki. Pozdrawiam gorąco i czekam ciagle na więcej nowych przepisów. ☺️

Kamila

Dodano opinię: 25.08.2017

Jutro z rana synkowi robię je na śniadanie. Bardzo dziękujemy za przepis.

AGA M.

Dodano opinię: 26.08.2017

Uwielbiam Wasze placki 🙂 jak sobie Zuzia z nimi poradziła? Ciekawe jak się mojemu 8m synkowi spodobają 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.08.2017

wcinała az miło:)

Gabriela

Dodano opinię: 29.08.2017

Co można dodać zamiast twarogu? Mój syn jest uczulony na nabiał.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2017

Można pominać, ale wtedy trzeba byłoby zmienić ilosć pozostalych skladników, dlatego polecamy sięgnąć po inne placki z naszych przepisow, gdzie nie ma twarogu. Pozdrawiamy!

Dominika

Dodano opinię: 03.09.2017

Placuszki wyszły super 🙂 puszyste i przepyszne 🙂 Synek wcinał, aż mu się uszy trzęsły 🙂 Zresztą mi i mężowi również zasmakowały 🙂 Niebawem wypróbuję resztę przepisów 🙂 Pozdrawiamy 🙂

Sylwia

Dodano opinię: 10.09.2017

Jakiej firmy twarogu używacie ? Pozdrawiam 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.09.2017

Zwykły, na wagę.

Sylwia

Dodano opinię: 12.09.2017

Jakiej firmy jest mąka kokosowa ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.09.2017

Symbio:)

Małgosia

Dodano opinię: 26.09.2017

Jakiej patelni uzywacie? Ja mam jakas beznadziejna i wszystko albo kąpie się w tłuszczu albo jest przypalone. Planuję zakup nowej ale nie wiem jaką wybrać, niby firma tefal wychodzi najwyzej w rankingach ale mysle, ze maja rankingi zamawiane bo jak sie dokopuje do opinii brzmiacych wiarygodnie to jednak ludzie sa troche rozczarowani a ja bardzo nie chce wyrzucic pieniedzy w bloto tylko wreszcie kupic porzadna patelnie:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

tefal

Maja

Dodano opinię: 11.10.2017

A jaki model tefala? Pytam, bo muszę dzisiaj kupic nowa patelnie bo moja obecna wykańcza mnie jak i moje potrawy. Placuszki tez wykończyła 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.10.2017

Hmm tefala mam jedna małą, ale w sumie na niej nie smażę bo szybko się przypalają. Mam jedna na której robie prawie wszystkie dania, jest wielka, ciążka ale i niezniszczalna, serio. Tylko, że cena powala;/;/ to patelnia tytanowa firmy Woll rozmiar 24 cm, wygoogluj to sobie je zobaczysz. Serio jedna porządna, która przetrwa wszystko. Tefal widzę, że już powoli będzie do wymiany;/

Monika

Dodano opinię: 29.09.2017

Moga byc na masełku?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.10.2017

Klarowanym-tak.

Ewa

Dodano opinię: 06.10.2017

Czy mozna zastapic make pszenna jakas inna np kukurydziana?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.10.2017

Próbuj, eksperymentuj, powinno się udać.

Aleksandra

Dodano opinię: 21.10.2017

Moge zamiast zwykłego twarogu dodać riccota?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.10.2017

tak

Marta

Dodano opinię: 09.11.2017

Witam, mam pytanie, moja malutka ma prawie 7miesiecy i ostatnio podalam jej ciut jogurtu naturalnego i skonczylo sie całnocnymi bączkami. Czy placuszki z twarogiem moga sie skonczyc podobnie, czy jednak to ciut inny rodzaj nabiału. Zuzia jadla mleko i nabial od pol roku? I wszystko ok?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2017

Koło 8m zaczęłam dawac nabiał tzn jogurt, wszystko było i jest ok, wcześniej np. odrobina masła na chlebku. Mleko dodaję czasem do gotowania kaszki. DO picia nie podaję krowiego.

Marta

Dodano opinię: 03.12.2017

Smak super, ale konsystencja mi nie wyszła. Zrobiłam wg przepisu, usmażyłam do mocnego zrumienienia (gdybym trzymała dłużej na patelni, by się spaliły). Były ścięte w środku, ale bardzo miękkie. Synek mógł je rozsmarować na tacce. Co zrobilam źle? Następnym może jedno jajko więcej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

Wszystko chyab zalezy od firmy której masz mąkę, ta kokosowa jest wyjątkowo niewdzięczna w kuchni.

Marta

Dodano opinię: 16.12.2017

A jakiej firmy Wy używacie?

yoa

Dodano opinię: 05.12.2017

a czy można dać twaróg owczy? mój synek ma 9 i pół miesiąca.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.12.2017

Hm chyba tak, zacznij od małej ilości na początek.

Klaudia

Dodano opinię: 06.12.2017

Uwielbiam mąkę kokosową, sprawdza się w omletach albo robię ciasto bananowe z jej dodatkiem 🙂

JoannaAnna

Dodano opinię: 10.12.2017

Placuszki pyszne, smakowały całej familii gardzącej wszystkim co bez cukru i nie ocieka tłuszczem. Niestety, po raz kolejny-oprocz córki, że względu na którą je robię 🙁 Próbowałam już chyba 6 różnych placuszków, i od Was i nawet z innych źródeł. Mnie smakują wszystkie, jej żadne. Czas jej dać na razie spokój…
Za to uwielbia normalne naleśniki, takie cienkie, żadne „pankejki”. A że rozochocilam się na mąkę kokosową, to proszę o podpowiedź na bazie opisanych we wstępie eksperymentów: jak połączyć mąkę kokosową z inną (jaka?jakie proporcje) żeby się nie rozpadły? Z góry dziękuję.
A placuszkow będziemy dalej próbować… Kiedyś…

JoannaAnna

Dodano opinię: 11.12.2017

placuszki smakowały całej (nieuznającej niczego co bez cukru i nie ocieka tłuszczem) familli- oprócz córki, dla ze względu na którą je robiłam; próbowałam już 6 różnych wersji (różne mąki, różne słodziwa, różne dodatki), wszystkie placuszki są „be”; chyba dam jej na razie spokój, z jakiś dłuższy czas będę dalej testować;
za to bardzo lubi naleśniki- zwykłe, nie żadne „pankejki”. A że zakupiłam właśnie mąkę kokosową, to chętnie spróbowałabym trochę te naleśniki urozmaicić. Czy mogłabym poprosić o jakieś sugestie na podstawie opisanych we wstępie do przepisu eksperymentów? jakie proporcje mąki kokosowej do naleśników? z jaką mąką najlepiej pomieszać? z góry dziękuję

Joanna

Dodano opinię: 13.01.2018

Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pomieszała. Zamiast mąki kukurydzianej kupiłam ryżową. No ale placki wyszły 🙂

Gosia

Dodano opinię: 14.02.2018

A czy mozna pominąć mąka kokosowa? Nie mam jej w domu akurat…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.02.2018

Zamien na inną:)

Wanda

Dodano opinię: 24.02.2018

To jest fizycznie niemożliwe by z takich proporcji wyszło gęste, zwarte ciasto.

Joanna

Dodano opinię: 12.04.2018

A czy zamiast borówek mogę dodać jagody? I to takie z soku domowej roboty. Myślałam żeby je z ciastem wymieszać.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.04.2018

Może byc za wodniście.

Marzena

Dodano opinię: 21.05.2018

Placuszki przepyszne! Synek wcinał bardzo szybciutko 🙂 mnie również bardzo smakowały 🙂

Magdalena

Dodano opinię: 30.06.2018

Placuszki po prostu poezja mniam mniam mniam!!! ??? dziekujemy❤❤❤❤

Anna N

Dodano opinię: 27.08.2018

Dzien dobry, ile czasu i w jakiej temperaturze placuszki powinnu sie piec w piekarniku aby miec pewnosc, ze jajko bedzie upieczone?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Nie nadają się do piekarnika.

Kasia

Dodano opinię: 04.01.2019

Ja je piekę w piekarniku i zawsze wychodzą. 180 stopni 20 minut.

Sandra

Dodano opinię: 29.01.2019

Ja zamiast borówek dodałam mrożone jagody i wyszło przepysznie ?

Katarzyna

Dodano opinię: 27.02.2019

A rozmrażałaś jagody przed dodaniem do placuszków? Dodałaś je do całego ciasta czy już bezpośrednio na patelnię?

PontysiowaMama

Dodano opinię: 30.04.2019

Wyszly extra:) zamiast borowek dodalam mrozone maliny, rozkruszylam po jednej na kazdy placuszek bez rozmrazania:) Wasze przepisy sa super! Dziekuje:)

Ula

Dodano opinię: 27.06.2019

Czy tylko mi mąka kokosowa smakuje mydłem? 😀 Niby dobre ale właśnie taki dziwny posmak 😉

Sylwia

Dodano opinię: 01.06.2020

Wyszły pyszne chociaż smazenie ich nie nalezalo do przyjemnosci bo sie troche rozpadaly nawet po dodaniu maki. Ale jakos dalo rade 😀

Kasia

Dodano opinię: 17.02.2021

Co mogę dać zamiast borówek?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

maliny, inne owoce pokrojone w kostkę, np. jabłko.

Wioleta

Dodano opinię: 15.03.2021

Wyszły obłędne! Zamiast mąki pszennej, dałam jaglanej, a zamiast borówek, mrożone jagody. Od dziś to nasze ulubione placki ? Mniaaam! Dzięki za ten przepis.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Mniam.

Monika

Dodano opinię: 03.05.2021

Pychotka??? Wszystko wyszło. Będzie na stałe u nas w menu

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek