12 porcji 8 miesięcy+

Mąkę kokosową odkryłam zaledwie 3 dni temu. Wciąż omijałam ją szerokim łukiem w sklepie, jednak tym razem ciekawość wygrała i nie żałuję. Czytałam o niej wcześniej sporo, że zachowuje się zupełnie inaczej niż np. mąka orkiszowa czy pszenna. Na próbę dodałam małą ilość do ciasta naleśnikowego i faktycznie – ciasto zaczęło robić się bardziej pulchne, ale jednocześnie łamało się po usmażeniu. Smak – mmm b. dobry:) Postanowiłam więc trochę poeksperymentować i tak powstały placki z dodatkiem mąki kokosowej. Myślę jednak, że ze względu na nietypowe właściwości tej mąki, nie da się stowrzyć dania/ wypieku tylko z jej udziałem. A jakie są Wasze doświadczenia z mąką kokosową?

 

Składniki:

  • 100 g twarogu tłustego/ półtłustego;
  • 1 duży, rozgnieciony banan;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki mąki kokosowej;
  • 2-3 łyżki mąki pszennej;
  • 1/2 szklanki wody/ mleka;
  • garść borówek;
  • olej do smażenia.

Twaróg, banana, jajko połącz i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąki i ponownie wymieszaj. Dodaj wody/ mleka i wymieszaj. Konsystencja ma być zwarta, puszysta, gęsta, ale ani nie za rzadka, ani nie może być bardzo stała, tak, by ciasto łatwo odchodziło od łyżki. Przetrzyj patelnię małą ilością oleju, rozgrzej ją i zamocz łyżkę stołową w wodzie, a następnie układaj porcje ciasta na patelni (grube, małe placki). Kładz na surowe placki po 2-3 borówki, lekko dociskając. Przewracaj dopiero gdy się porządnie zrumienią. Po przełożeniu dociśnij szpatułką placek do patelni. Obsmażaj z dwóch stron kilka minut, uważając, by borówki nie zaczeły się przypalać.

Jeśliplacki będą się rozwalac na patelni, dodaj trochę mąki pszennej i wody do ciasta. Najlepiej zacząć je smażyć od 2 sztuk na próbę.

Nie trzeba ich bardziej dosładzać bo są wystarczająco słodkie.

 

 

Chcesz poznać nasze książki i ebooki z przepisami?
Wszystko to znajdziesz w jednym miejscu – naszym alaantkowymSKLEPIE.
AlaantkowySklep